„De când face sport, Ioana e mai sociabilă!”, spune Adriana Stan (mamă)

Distribuie:

Pe Ioana (Stan) o remarci din mulțime: ochi ageri, zâmbet ușor timid dar jucăuș, dorință de a face mișcare. De cum înțelege că vrem să stăm de vorbă cu ea și cu mama, își arată atașamentul. Începem întâi cu o îmbrățișare, un zâmbet, o strângere a mamei și urechile pregătite să audă ce avem de întrebat. Așa aflu că Ioana are 18 ani (împliniți recent), este din Galați și este în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic Simion Mehedinți din localitate, la una din clasele speciale, cu profil de alimentație publică. Chiar îndrăgește, dintre potențialele meserii învățate acolo, partea de servire și dacă ar fi să lucreze vreodată pe această nișă și-ar încerca puterile. Are stăpânire de sine, știe să scrie, să citească și să facă calcule simple, ceea ce este un atuu în plus față de mulți alți tineri cu Sindrom Down.

Ioana se îmbracă, se încalță și se spală singură, mama o însoțește însă în drumurile spre școală și spre antrenamente. De câteva luni de când s-a apucat serios de sport – Taekwondo (ramură adaptată copiilor cu dizabilități, ce oferă o multitudine de beneficii: echilibru, atenție, concentrare, disciplină) și patinaj și role în cadrul programului ”Speciali pe patine – Luăm viteză spre starea de bine!”, este mai sociabilă. De-a lungul timpului Ioana a făcut înot, baschet, dansuri, dar sportul organizat și constant a produs rapid rezultate vizibile. ”De când face sport observ progrese în socializare și motricitate”, ne spune Adriana Stan, mama Ioanei.

Singură la părinți, Ioana beneficiază de multă atenție și este permenant ajutată și îndrumată să-și urmeze pasiunile și să fie activă. Iubește muzica – e fan Toto Cutogno, se uită la fime 3 D (e fan ”Coco”), o admiră pe Nadia Comăneci și își dorește să ia medalii.

La început a fost mai retrasă, dar încet,încet, după ce i-a cunoscut pe ceilalti copii din Asociație s-a deschis tot mai mult și o văd venind cu drag la fiecare activitate sportivă. Este o tânără muncitoare, care se străduie să evolueze și este foarte ambițioasă!”, ne-a declarat Mioara Munteanu fondatorul Asociației Fantasticii Down din Galați,

Copiii minunați întâlnim peste tot, iar povestea de față nu face excepție. Deși i-am cunoscut pentru prima oară pe cei din Galați, membrii ai Asociației Fantasticii Down și participanți la antrenamentele de role din cadrul programului ”Speciali pe patine – Luăm viteză spre starea de bine!”, dragostea și atașamentul lor ne-au impresionat. Dacă la demonstrațiile de role și de patinaj au făcut o figură frumoasă, sperăm să nu se dezmintă la Campionatul Național de Patinaj Adaptat organizat de Special Olympics România.

66 de sportivi Special Olympics din 5 orașe (București, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov și Galați) s-au antrenat intens pe role și patine începând cu luna august 2019, pentru a participa în luna februarie 2020 la primul Campionat Național de Patinaj al Special Olympics.

Antrenorii voluntari din Galați care s-au ocupat de pregătirea BRAVILOR pe role sunt Geanina Radu- profesor de sport la Școala nr. 28, Dorin Radu – antrenor la CSM Dunărea Galați, George Ștefan și Adrian Ioniță, Kinetoterapeuți la Fundația Motivation România și Cornel Sava – profesor de sport la Școala Gimnazială Specială “Constantin Pufan”.

Partenerii din cadrul proiectului ”Speciali pe Patine – Luăm viteză spre Starea de Bine!” au fost Asociația Fantasticii Down din Galați, reprezentată de Mioara Munteanu, Școala Gimnazială Specială “C-tin. Pufan”, Școala Gimnazială Nr. 28 (locație antrenament role), Fundația Sportului Gălățean (locație antrenament patine și pentru demonstrațiile de role și patinaj).

Proiectul ”Speciali pe patine – Luăm viteză spre starea de bine” este derulat de Special Olympics România și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

#instaredebine #implicareafacediferenta #kaufland #fdsc #specialipepatine #specialolympicsromania

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut