Mihai Arsenie – un tânăr care trece prin viață hotărât

Mihai Arsenie – un tânăr care trece prin viață hotărât

Are un râs frumos. O spune mama. Este acum un tânăr încăpățânat. E un tip impulsiv.  Hotărât în tot ceea ce face.  Are preocupari intense – a fost ani de zile preocupat până la obsesie de Egiptul Antic . Nu-l mai interesa nimic și totul trecea prin filtrul evenimentelor care au avut loc în Egiptului Antic. El este Mihai Arsenie – un tânăr care s-a născut în primăvara anului 1988 la Cluj-Napoca.

dsc_0221

Este fiu unic și s-a născut într-o familie de intelectuali. Bunicul a fost scriitor, iar mama este profesor universitar. Mihai e un vorbitor fluent de limbă engleză. Mediul de acasă l-a ajuta foarte mult  și a acumulat un vocabular bogat.

Viața pentru Mihai este un film în care îi place să fie independent pe cât îi permit abilitățile. De șase ani merge zilnic la Centrul de Zi Raluca din Cluj-Napoca – e înscris într-un program pentru tineri ca el, cu sindrom Down. Când nu e la Centrul Raluca, e la Centrul Comunitar Județean unde, de doi ani, parcurge un program complex de terapii care include kinetoterapie, logopedie sau psihologie.

Merge singur cu mijloace de transport în comun spre aceste două locuri. O face din clasa a noua. Mihai Arsenie a absolvit, în 2008, Liceul Teologic „Emanuel” din Cluj-Napoca. Și-a luat și bacalaureatul după care a încercat să obțină și calificari ca maseur și floricultor.

În vara anului 2014, în viața lui Mihai a intrat și televiziunea. S-a întâmplat brusc. Doi producători de televiziune de la TVR Cluj : Adrian Rosenberg si Ovidiu Damian au venit la Centrul de Zi unde era Mihai. Alături de el erau Raluca Avram și Bogdan Cristea. Toți trei au început aventura.

Încă de la început, Mihai nu a avut emoții cu televiziunea, s-a adaptat foarte ușor. Echipa de la TVR Cluj i-a primit cu căldură și cu firesc. Le-au creat condiții să fie totul confortabil.

emisiunea-fara-prejudecati-tvr-3-copy

Mihai a făcut primul live în decembrie 2014 și apoi a fost primul din echipă care a început să citească știrile de pe prompter.

Când a început să prezinte la televiziune, era de ani buni sportiv Special Olympics. Printre sporturile lui preferate sunt înotul și atletismul. E tare încântat când se întâmplă ca la evenimente să fie și sportiv și reporter. A călătorit alături de  Special Olympics România la competiții și summit-uri de tineret în Belgia, Statele Unite ale Americii, Slovenia și Austria.

dsc_0595

Astăzi suntem cu toate gândurile bune alături de Mihai pentru că împreună cu parte din echipa de televiziune cu care lucrează va lua la sediul ONU un premiu important. Emisiunea „Fără Prejudecăţi” de la TVR este premiată anul acesta, la ONU, ca model de bune practici pentru integrarea pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi.

15179119_10209516553003971_1316242384559941689_n

Emisiunea este singura producţie media din Europa pentru care lucrează Raluca Avram, Mihai Arsenie şi Bogdan Cristea – trei reporteri TV cu sindrom Down. TVR a fost premiata la ONU pentru bune practici în angajarea persoanelor cu dizabilități. Emisiunea „Fără prejudecati” va primi Premiul Global Recognition “Good Practices for Employees with Disability”  din partea Secretariatului de Stat pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati din Brazilia. Ceremonia oficială are loc pe 2 decembrie 2016 la Sediul ONU din New York, pentru a celebra cea de-a 10 aniversare a aparitiei Conventiei Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) pentru drepturile persoanelor cu dizabilitati.

Vă spuneam la început că Mihai are un râs frumos. E bine știm din surse sigure că cel mai descătușat e atunci când vorbește cu iubita lui, Onisa!

12512293_10206920341940317_8669039341880369573_n-copy

Lasa un comentariu