Programul SOfit presupune o abordare unificată a stării de bine. În cadrul acestui program, timp de trei cicluri a câte opt săptămâni, sportivii și partenerii lor (părinți, însoțitori sau prieteni fără dizabilități) sunt ghidați, educați și încurajați să mențină un stil de viață sănătos prin creșterea nivelului de activități fizice și prin îmbunătățirea comportamentului nutrițional. Fiecare echipă va dispune de cel puțin un trainer specializat, care se angajează să ajute echipele de sportivi și parteneri să ducă o viață mai sănătoasă și mai activă.

Echipele se reunesc o dată pe săptămână, timp în care abordează un subiect educațional și o sesiune de fitness. Pentru partea educațională, trainerii primesc o listă de subiecte din care pot alege, printre care: gătitul sănătos, cumpărături alimentare, importanța diversificării exercițiilor fizice, alegerea băuturilor sănătoase, etc. Trainerii sunt încurajați să personalizeze partea educațională în funcție de interesele grupului. La finalul sesiunilor de opt săptămâni, participanții vor propune un subiect pe care și l-ar dori inclus in program, acesta urmând a fi adăugat în programa SOfit, creând astfel mai multe teme de discuție pentru sesiunile ulterioare.

SOfit este organizat pe patru piloni ai stării de bine: Fizic, Emoțional, Social și Nutrițional.

Obiectivele SOfit

  1. Să ajute persoanele cu și fără dizabilități să mențină un stil de viață sănătos prin creșterea activității fizice și prin îmbunătățirea comportamentului nutrițional zilnic;
  2. Să crească nivelul de informare a participanților cu privire la exercițiile fizice, nutriție, pregătirea meselor nutritive și cumpărarea de alimente nutritive;
  3. Să ofere participanților experiența unei implicări sociale mai mare și a unei mai bune gestionari a emoțiilor, ca produs colateral al caracterului incluziv al acestui program.

Fundația Special Olympics din România va implementa acest program in București, Târgoviște și Cluj-Napoca și va avea sprijinul partenerilor locali din cele trei orașe. Până la 31 decembrie 2016 vom implica:

  • 90 de sportivi cu dizabilități intelectuale
  • 90 de parteneri fără dizabilități
  • 15 voluntari
  • 9 specialiști/traineri.

Programul SOfit a fost creat de Special Olympics Minnesota (Statele Unite ale Americii) și este implementat la nivel global cu sprijinul companiei Finish Line.

CONTACT

Emilia Ispas – Manager program
e.ispas@specialolympics.ro