Special Olympics, un exemplu de determinare pentru sportul românesc

Special Olympics, un exemplu de determinare pentru sportul românesc

  

(Photo: Denis Șchiopu)

Doar opt oameni din o sută fac sport. Se întâmplă în România, țara care este cu mult sub media europeană la capitolul mișcare, conform unui studiu făcut recent. Mai mult, aceleași date arată că România nici măcar nu se poate compara țările nordice, care iau mișcarea în cel mai serios mod din toată Europa.

Adriana Denisa Iliescu se numără, însă, printre acei oameni care fac sport cât pentru doi sau mai mulți, în ciuda faptului că suferă de sindromul Down. Denisa are 22 de ani și este unul dintre cei 15 sportivi români prezenţi la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics din Austria.

De șase ani merge la competiții Special Olympics. „Îmi place sportul dintotdeauna, dar îl practic din 2010. La acea vreme, profesoara mea de sport de la şcoală mi-a spus să mă apuc de sport. Pentru mine, sportul reprezintă un mod de a mă menţine în formă”, a spus Adriana.

În 2015, Denisa a câştigat trei medalii de aur la gimnastică la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics de la Los Angeles, SUA. În Austria, ea a demonstrat din nou că are talent, ambiție și rezistență. A concurat la schi alpin, pe pârtiile din Austria, cunoscute și preferate de aproape toți europenii și nu numai. Ea a cucerit două medalii de bronz în probele de slalom uriaşi şi slalom super-uriaş: „Schiul este mai greu de practicat decât gimnastica. Antrenamentele sunt mult mai dificile la schi, însă satisfacţiile sunt aceleaşi”.

Denisa se descurcă de minune și în ringul de dans, după cum ea însuși mărturisește. Iubește, totodată, și arta. Este pasionată de fotografie. Părinții ei au învățat-o să vadă frumosul în orice. Adriana este fericită în țara ei. „Cred că România îmi oferă tot ce îmi trebuie pentru pregătirea şi dezvoltarea mea pe plan sportiv”.

Fata învață câte ceva de la toți sportivii pe care îi urmărește, dar cel mai mult o admiră pe Simona Halep, jucătoare aflată în prezent pe locul 5 în clasamentul mondial de tenis feminin. „Îmi place foarte mult de Simona Halep. E idolul meu”, a mai spus Denisa.

Denisa Iliescu nu crede că statisticile alarmante îi determină pe oameni să facă un lucru benefic pentru sănătatea lor, ci sfaturile. Drept urmare, fata spune: „Îi sfătuiesc pe toţi oamenii, indiferent de situaţia în care se află, să practice un sport, oricare ar fi el. Antrenamentele sunt benefice din toate punctele de vedere”.

Denis Şchiopu, MEDIAFAX

Lasa un comentariu