100 DE ȘCOLI UNITE PENTRU INCLUZIUNE: POVESTEA SPECIAL OLYMPICS ROMÂNIA

Distribuie:

Pe tot parcursul pandemiei de COVID-19, Special Olympics România a folosit atât dăruirea, cât și creativitatea pentru a menține nivelurile de implicare ridicate. Pe fondul închiderii școlilor și întreruperilor pe termen lung ale activităților față-în-față, Programul s-a concentrat pe organizarea de activități Unificate pentru a implica întreaga populație școlară, indiferent de cadru.

Ca parte a expansiunii globale a Special Olympics, Școala Generației Unififcate, finanțată de Alteța Sa Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan (MBZ), Special Olympics România a demonstrat recent că până și o idee simplă poate face o mare diferență. Programul a organizat un eveniment care a reunit oameni din toată țara – atât virtual, cât și în persoană – și a arătat că, atunci când comunități întregi se pot reuni într-o singură credință, vor crea un mesaj puternic.

De Ziua Internațională a Sindromului Down (21 martie), Special Olympics România s-a coordonat cu 100 de școli din 16 județe în vederea conștientizării cu privire la Sindromul Down și dizabilități intelectuale.

Elevii și învățătorii din Școala Generației Unificate au purtat șosete desperecheate de toate culorile ca o modalitate distractivă de a sărbătorii oamenii care sunt diferiți. Îmbrăcându-se într-un mod în care mulți oameni de obicei nu o fac, învățătorii au folosit acest exemplu vizual ca instrument pentru a educa elevii cu privire la dizabilități intelectuale.

Numită ”Ziua Socksy”, evenimentul a reunit peste 12.000 de elevi, învățători și susținători din toată țara. Elevii cu și fără dizabilități intelectuale au participat la activități, școlile au distribuit conținut pe rețelele de socializare cu hashtag-ul #FiiSocksy, iar comunitățile au aflat despre Sindromul Down.

Special Olympics România a oferit materiale și resurse școlilor din Școala Generației Unificate – cum ar fi postere, fișe informative și chiar șosete – pentru a asigura implementarea cu succes.

Leontina Boghiu, educatoare la o grădiniță din județul Bacău ce face parte din Școala Generației Unificate a declarat că, deși elevii ei sunt tineri, a fost impresionată de entuziasmul și empatia lor.

Le-am explicat elevilor mei ce înseamnă Sindromul Down, de ce șosetele desprecheate sunt simbolul acestei zile și cum să arate solidaritate persoanelor cu Sindrom Down… Sunt convinsă că mulți au înțeles că diferențele dintre oameni sunt normale și trebuie acceptate” a spus Leontina.

Învățătorii din școlile speciale au folosit și ei Ziua Socksy pentru a senzibiliza, fie că a fost vorba de conectarea cu școlile de masă sau sărbătorind între ei în clasă. Cătălina Mârșiu, profesoară la o școală specială din județul Galați, a fost mândră de faptul că evenimentul a adus un accent pe unii dintre elevii săi.

Aceste tipuri de evenimente atrag atenția și îi fac pe oameni să conștientizeze că sunt mai mulți oameni care merită atenția și acceptarea noastră”, a spus Cătălina.

Ea speră că Ziua Socksy poate inspira comunitățile să includă mai mult persoanele cu dizabilități.

Elevii noștri cu dizabilități sunt foarte încântați să fie acceptați. Rămâne pentru cei din jur să își deschidă brațele și să-i îmbrățișeze”, a spus Cătălina.

Ziua Socksy a oferit și elevilor fără dizabilități intelectuale ocazia de a învăța de la oameni care sunt diferiți de ei. Elena, elevă în clasa a XI-a în județul Bacău, a călătorit cu colegii de clasă la o școală speciala și a participat la activități cu elevii de acolo. Ea a format o legătură cu Mihăiță, un elev cu Sindrom Down, și a spus că a fost o experiență pe care nu o va uita.

Mi-a plăcut că ceilalți colegi, care nu fac neapărat voluntariat, au învățat ceva despre incluziune și despre persoanele cu nevoi speciale”, a spus Elena. ”Unii sunt acum motivați să facă ceva pentru societatea în care trăim cu toții împreună.”

În cele din urmă, Ziua Socksy a încurajat studenții cu dizabilități intelectuale să se sărbătorească unul pe altul.

Mariei, o sportivă de clasa a VII-a din județul Galați, i-a plăcut cum ceva atât de simplu precum șosetele desperecheate a stârnit o conversație despre Sindromul Down și dizabilități intelectuale. ”M-am simțit bine și importantă când am văzut copii din alte școli implicați și am făcut poze împreună cu colega mea tânăr lider Mariana, care are Sindrom Down”, a spus Maria.

Vasilian, un sportiv lider în vârstă de 19 ani din județul Bacău, a exprimat felul în care el și alți prieteni cu dizabilități intelectuale s-au simțit fericiți că atât de mulți oameni s-au alăturat Zilei Socksy. ”Mi-am dat seamă că sunt mulți oameni care ne suțin, ne apreciază eforturile și ne acceptă așa cum suntem, diferiți, dar egali”, a spus Vasilian.

Special Olympics România a fost încurajată de succesul Zilei Socksy. Și-a îndeplinit obiectivul de a crește gradul de conștientizare în rândul întregii populații școlare într-un mod care este atât identificabil, cât și antrenant. Ei speră că mesajul Zilei Socksy să inspire studenții și profesorii, și că numărul susținătorilor incluziunii va continua să crească.

Acest articol este o traducere a poveștii apărută pe site-ul Special Olympics România, aici.

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut