Caută
Caută
Close this search box.

31 de sportivi reprezintă România la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, Berlin 2023

Distribuie:

București, 8 iunie 2023 – Echipa României formată din 31 de sportivi și 16 antrenori, staff tehnic și medic va participa la cel mai mare eveniment sportiv mondial dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale – Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, Berlin 2023. Sportivii români se vor întrece în competiții la nouă sporturi: atletism (4 sportivi din Târgu-Jiu); bocce (2 sportivi din Bacău); baschet (3 sportivi din București și doi parteneri unificați din Ploiești și București); înot (4 sportivi din Sfântu-Gheorghe, Timișoara și Târgoviște); judo (4 sportivi din Cluj-Napoca, Baia-Sprie și Bacău); gimnastică artistică (două sportive din Constanța și doi sportivi din București); patinaj role (4 sportivi din Cluj-Napoca); tenis de masă (o sportivă și o parteneră unificată din Deva); tenis de câmp (2 sportivi din București). Un film cu și despre sportivii participanți poate fi vizionat aici.

Între 12 – 15 iunie 2023, delegația Special Olympics România va participa la programul Host Town destinat familiarizării sportivilor cu atmosfera Jocurilor Mondiale, echipa noastră fiind găzduită de orașul Bayreuth. Ceremonia de deschidere va avea loc pe 17 iunie, iar întrecerile sportive se vor desfășura în perioada 17 – 25 iunie. La competiție vor participa peste 7.000 de sportivi din 190 de țări care vor concura la 26 de discipline sportive. Sunt implicați 20.000 de voluntari și sunt așteptați 300.000 de vizitatori.

Ne bucurăm să participăm la cea de-a 27-a ediție a Jocurilor Mondiale Special Olympics de la Berlin și să avem susținători importanți, atât pentru deplasare și echipament, cât și pentru mediatizarea evenimentului. Cel mai mare eveniment mondial dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale este sărbătoarea incluziunii sociale prin SPORT – un prilej de a le demonstra  oamenilor din lumea întreagă că suntem uniți de aceleași valori, dincolo de abilitățile noastre: ambiție, perseverență, auto-depășire și speranță. În 2023, am avut alături parteneri puternici, care ne-au susținut în misiunea noastră de a reprezenta România cu încredere și bucurie”, a spus Cristian Ispas, Director Național Special Olympics România.

La conferința de presă, Nadia Comăneci, ambasador global Special Olympics, a transmis un mesaj video de încurajare pentru sportivii români și a precizat că va însoți delegația României la ceremonia de defilare de pe stadionul Olympia din Berlin.

La conferința de presă, organizată la sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român, invitații au declarat:

”Prin ceea ce reușiți să faceți sunteți o sursă de inspirație pentru întreaga societate, demonstrând că fiecare dintre noi, în ciuda diferențelor, deținem talente și abilități pe care le putem ridica la rang de excelență prin muncă și perseverență”, a spus la conferința de presă Cătălina Galer, Consilier de Stat – Departamentul Relații cu Autortiățile Publice și Societatea Civilă.

Mihai Covaliu, Președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român:

”Ușa Comitetului Olimpic și Sportiv Român este deschisă tot timpul pentru sportivii Special Olympics. A devenit deja o tradiție întâlnirea la Casa Olimpică înainte de participarea Special Olympics România competițiile mondiale (…). Acești tineri minunați vor reprezenta România în această vară la cea mai importantă competiție din viața lor. Mă bucur că pe spatele tricourilor acestor tineri scrie #TeamRomania pentru că de când am venit la COSR mi-am dorit ca acest concept TEAM România să prindă viață, să prindă rădăcini puternice (…). Veți participa la această ediție alături de 190 de țări și sunt absolut convins că o veți face cu cinste și că veți aduce medalii pentru România și de această dată!”

Elena Gheorghița, Marketing Director Hervis Sports&Fashion România:

”Mă bucur tare mult că pot fi astăzi alături de dumneavoastră. Sunt recunoscătoare că reprezint firma Hervis Sports&Fashion România care este alături de Special Olympics România de 7 ani. Pentru noi, sportivii Special Olympics reprezită un model, o inspirație de a merge mai departe, de a nu renunța atunci când le este greu. În fiecare zi putem afla de la ei ceva nou. Mă bucur tare mult că am reușit prin firma pe care o reprezint să asigurăm necesarul de echipament pentru participarea la acest eveniment de talie mondială”.

Ciprian Anton, Vicepreședinte al Comitetului Paralimpic Român:

”Mă bucur să fac parte din cei care vor însoți delegația la Berlin, vom fi prezenți la deschidere, felicit echipa Special Olympics și sper să aducă acasă rezultate foarte frumoase. Sper să vă autodepășiți. Din partea Comitetului Național Paralimpic vă doresc succes la Berlin!”

Marin-Florin Ilies, District Governor Elect 2023-2024, Districtul Lions 124 România:

”Sunt emoționat să fiu aici în fața dumneavoastră și să vă adresez salutul de succes din partea prietenilor mei Lions din Districtul 124 România. Colaborarea dintre Fundația Internațională a cluburilor Lions și Special Olympics International datează din anul 2000 când s-a lansat platforma Misiune Incluziune. Mă bucur că și în România suntem aproape de voi. Dragi sportivi, reprezentați România și acest lucru este foarte important: sunteți câștigători și sigur vă veți întoarce cu multe medalii acasa. Vă încurajez să faceți sport și să credeți în valorile Special Olympics: prietenia, diversitatea, respectul și toleranța”.

Ana-Maria Brânză, Consilier al Președintelui Comitetului Olimpic și Sportiv Român:

Dragi sportivi înainte să plec la Jocurile Mondiale de la Rio de Janeiro din 2016 un om foarte important din viața mea mi-a spus să merg acolo și să mă bucur. Eu eram pregătită doar să merg și să aduc o medalie de acolo. Așa că eu vă rog tare mult pe fiecare dintre voi cei prezenți și pe colegii voștri care nu sunt astăzi aici să nu uitați să vă bucurați cu toată ființa voastră de această călătorie. Să fiți recunoscători că aveți ocazia să fiți acolo: imaginați-vă acel stadion și miile de oameni care vă vor aplauda. Este meritul vostru că ați ajuns acolo și bineînteles al oamenilor din jurul vostru. Bucurați-vă că sunteți parte din acest eveniment – faceți ce ține de voi fără niciun fel de presiune. Eu vă voi aplauda când vă veți întoarce acasă cu medaliile. Vă felicit pe voi și pe cei care vă sunt alături zi de zi. Va transmit un gând bun și putere de muncă!

Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, organizate după modelul Jocurilor Olimpice, la fiecare patru ani, reprezintă cel mai mare eveniment sportiv și umanitar din lume din 2023. Ediția de anul acesta este găzduită pentru prima dată în istoria Jocurilor Mondiale Special Olympics de capitala

Germaniei, Berlin. La ediția precedentă de la Abu Dhabi din 2019, sportivii noştri au câștigat 56 de medalii: 7 de aur, 18 de argint și 21 de bronz, la opt discipline sportive.

Cu prilejul Jocurilor Mondiale, la Berlin are loc Summit-ul Global al Tinerilor Lideri Special Olympics, eveniment ce reunește echipe unificate de tineri cu și fără dizabilități din toate colțurile lumii, cu scopul de a-i motiva, încuraja și inspira să conducă proiecte de impact social și de incluziune în școlile și comunitățile lor. România va fi reprezentată de Mara Oprea (Sportiv Lider Special Olympics) şi Anca Oprea (partener), ambele din Arad, alături de un mentor de la Special Olympics România. Este primul eveniment din istoria Summit-urilor Special Olympics condus de tineri pentru tineri, cu și fără dizabilități intelectuale, echipa României având un rol reprezentativ în primul Consiliu Global al Tinerilor Lideri și de organizator al evenimentului. Mai multe detalii despre Summitul de Tineret, aici.

Pentru prezentarea fiecărui lot de sportivi detalii găsiți pe site-ul Special Olympics.

Companiile și instituțiile care au asigurat participarea sportivilor Special Olympics România la Jocurile Mondiale de la Berlin sunt următoarele:

Partenerul tehnic: Hervis Sports & Fashion, partener de cursă lungă, încă din anul 2016. Hervis Sports & Fashion a asigurat echipamentul de prezentare al Delegației, dar și cel pentru competiții.

Parteneri media strategici: grupul DIGI Romania, prin Digi FM, Digi Sport și Digi24

Parteneri media: Phoenix Media, Zepelin Media

Comitetul Național Paralimpic a asigurat costurile de deplasare a delegației de 47 de persoane către Berlin.

Parteneri care au contribuit la deplasarea echipei: Lions Clubs District 124 Romania, Memento Bus, Yves Rocher Romania și Update Advertising.

Despre dizabilitatea intelectuală

Mai mult de 200 de milioane de oameni din întreaga lume au o dizabilitate intelectuală, constituind astfel cel mai mare grup cu dizabilități la nivel mondial. Dizabilitatea intelectuală trece dincolo de rase și etnii, nivel de educație, statut social sau economic, putând să apară în orice familie.

Pentru resurse externe puteți consulta site-ul oficial al competiției – https://www.berlin2023.org/en sau al organizației internaționale – https://www.specialolympics.org/.

Despre Special Olympics Romania

Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate tolerantă, deschisă tuturor abilităților. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, discriminării și intoleranței. Din 2003, Special Olympics România a ajutat peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să devină cetățeni activi ai comunității.

Mulțumim pentru fotografii Alina Cojocaru!

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut