956 sportivi Special Olympics au arătat în 2018 că mișcarea și prietenia merg mână în mână, la șapte evenimente sprijinite de magazinele PROFI

Distribuie:

Special Olympics Romania

Anul 2018 a fost pentru BRAVII sportivi Special Olympics unul în care au putut participa la multe activități care să le redea încrederea, să dezvolte prietenii dar și să arate celorlalți că dacă ai voință poți orice, indiferent de mediul din care provii sau de abilitățile inițiale.

Pe 28 martie în sala Top Tenis Arena din București, 153 de sportivi Special Olympics, 62 de însoțitori (antrenori și profesori) și 18 voluntari de la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport București s-au întrecut pe durata a cinci ore la Campionatul Național de Tenis de masă, demonstrându-și măiestria în grupe stabilite în funcție de abilitățile fiecăruia.

Unul din tinerii câștigători ai competiției de tenis de masă, Codruț Alexandru Moldoveanu în vârstă de 19 ani, cu Sindrom Down, din Ploiești a povestit încântat cum <<a câștigat toate meciurile din seria lui și cum crede că este cel mai tare jucător!>>.

Special Olympics Romania, tenis de masa

Fundația Special Olympics din România a dat startul pe 24 aprilie anul acesta, Campionatului Municipal de Atletism la stadionul Iolanda Balaș Soter, unde au participat 104 sportivi BRAVI cu dizabilități intelectuale de la asociațiile și școlile speciale din București și județul Ilfov evoluând la probele de viteză și săritură în lungime. Campionatul Municipal de Atletism a reunit 157 de participanți (beneficiari direcți și indirecți).

Special Olympics Romania

Săptămâna europeană a Fotbalului Special Olympics a avut loc în 15 mai la Cluj – Napoca și în 16 mai, la București. Evenimentul de la Cluj s-a desfășurat la Baza Sportivă Gheorghieni unde au participat 57 de sportivi Special Olympics și 26 de antrenori, profesori și voluntari. Un număr similar de participanți au fost și la evenimentul din București, desfășurat la Champion Club, din incinta stadionului Iolanda Balaș Șoter.

Jocurile Naționale Special Olympics România, Târgoviște

Unul din cele mai mari evenimente sportive dedicate persoanelor cu dizabilități din România a fost organziat în 2018 la Târgoviște, în luna mai, unde s-a desfășurat a 15-a ediție a Jocurilor Naționale Special Olympics.

În cifre, evenimentul a arătat așa:

360 de persoane cu dizabilități evaluate din punct de vedere medical în două zile

300 de sportive cu dizabilități intelectuale înscriși și premiați în comeptiții

100 de sportive cu dizabilități intelectuale din toată țara au participat la o demonstrație de fitness

654 de medalii oferite sportivilor Special Olympics

270 de voluntary (medici, asistenți, antrenori, elevi și studenți)

175 de însoțitori și antrenori

4 discipline sportive (atletism, baschet, înot și bocce)

evaluări la 6 discipline medicale

55 de delegații

32 de județe reprezentate (inclusive București)

50 de ani Special Olympics

Arcul de Triumf, Muzeul Național de Artă al României, Palatul Suțu și Comitetul Olimpic și Sportiv Român au fost iluminate în roșu în sprijinul persoanelor cu dizabilități intelectuale pe data de 20 iulie. Evenimentul a marcat 50 de ani de când mișcarea Special Olympics luptă la nivel global pentru înlăturarea discriminării persoanelor cu dizabilități intelectuale și pentru crearea unei societăți incluzive. Sportivii Special Olympics au întărit mesajul de incluziune socială printr-un lanț uman format în curtea COSR.

Pe lângă cele patru clădiri simbol ale Bucureștilor, alte 170 de edificii din întreaga lume au luat parte la inițiativa „Iluminare pentru incluziune”. Culoarea roșie afișată poartă mesajul toleranței, al respectului și al celebrării diferențelor dintre oameni.

Baschet unificat: Trei dintre campionii Special Olympics au intrat pe teren într-un meci de baschet demonstrativ cu trei campioane olimpice: atleta Doina Melinte, judoka Alina Dumitru și canotoarea Viorica Susanu Chermes.

Sportivii Special Olympics multiplu medaliați la competiții locale și internaționale de gimnastică s-au întâlnit în sala de sport cu gimnastele din grupul Euritmic al Clubului Sectorului 6 într-o demonstrație de dans, acrobație și gimnastică unificată. Sportivii Special Olympics au primit încurajări din partea gimnastei Nadia Comaneci, Ambasador Special Olympics, într-un mesaj aniversar disponibil aici – https://www.youtube.com/watch?v=mWn5OJszmNM.

Special Olympics Romania

Tabăra Cheile Grădiștei

Între 19 și 23 august, 31 dintre sportivii Special Olympics au fost într-o tabără de pregătire la Cheile Grădiștei, în județul Brasov, însoțiți de parteneri unificați, antrenori și voluntari. S-au întâlnit înotătorii din Arad, Baia Mare, Ploiesti și Odorheiul Secuiesc, cu judoka și gimnaștii din București, cu atleții de la Baia Mare și Sighetu Marmației, cu profesioniștii tenisului de masă din Bacău, ai tenisului de câmp din București și jucatorii de bocce din Târgoviste, ultimele trei loturi fiind acompaniate de partenerii unficați.

Partenerii unificați, alături de sportivii Special Olympics, au participat la un  seminar în care au aflat mai multe despre Special Olympics și cum își pot îndeplini cât mai bine misiunea de mesageri ai incluziunii persoanelor cu dizabilități intelectuale în școlile din care provin.

Sportivii prezenți în tabăra de la Cheile Gradiștei sunt campioni municipali, naționali și internaționali la sporturile practicate.

Pe 28 noiembrie, BRAVII de la Special Olympics s-au întrecut la Buzău la Campionatul Național de Gimnastică Artistică pentru copii și tineri cu dizabilități intelectuale. Cei 75 de tineri cu vârste peste 8 ani prezenți în sala Clubului Sportiv Școlar Buzău au venit plini de energie și entuziasm, dorind să arate tuturor progresele pe care le-au făcut și modul cum s-au antrenat. Alături de cei 43 de însoțitori – părinți, coordonatori și președinți de asociații.

Opt din din sportivii care practică gimnastică (din care doar șase au fost prezenți la acest eveniment) vor participa anul viitor la Jocurile Mondiale Special Olympics Abu Dhabi 2019, care vor avea loc anul viitor în luna martie. Numele Bravilor Sportivi care vor reprezenta România la competiția mondială din primăvara anului viitor sunt Bercuș Mihaela, Istrate Ana Maria, Denisa Iliescu, Mădălina Marin și băieții – Păunescu Ionuț, Alexandru Marinescu, Ionuț Sava, Mohamad Abedin.

Sportivii Special Olympics prezenți la competiția de la Buzău proveneau din șapte școli speciale și asociații din județele Buzau, Neamt, București și Ilfov. Au fost prezenti membri ai Asociației Down Plus București, Asociației Hoffnung România, Fundației Mâna de Lucru, Asociației Sindrom Down București, ai Centrului Școlar de Educație Incluzivă Buzău și ai Centrului Școlar de Educație Incluzivă ”Al. Roșca” din Piatra Neamț.

Ideea Campionatului Național de Gimnastică Artistică Special Olympics este promovarea practicării sportului de către tinerii cu dizabilități intelectuale în vederea menținerii/ameliorării stării de sănătate a acestora. Prin șansa acordată tinerilor și organizarea competițiilor sportive, Special Olympics demonstrează că Încrederea îi poate face pe tineri să fie de neoprit.

Evenimentele PROFI, pe scurt:

  1. Campionatul National de Tenis de Masa, București, 28 martie
  2. Campionatul Municipal de Atletism, Bucuresti, 24 apr
  3. Saptamana Europeana a Fotbalului Special Olympics, 15 mai Cluj -16 mai Bucuresti
  4. Jocurile Nationale Special Olympics din Romania, Targoviste, 2018, 24-28 mai
  5. 50 de ani de Special Olympics, Eunice Kennedy Shriver Day, 22 iulie
  6. Tabara de Pregatire pentru viata Independenta, Cheile Gradistei, 19 – 23 august
  7. Campionatul National de Gimnastica Artistica, Buzau, 28 noimebrie

Sub sloganul „PROFI susține BRAVII sportivi Special Olympics”, cele șapte evenimente au fost organizate cu sprijinul financiar al magazinelor PROFI, în cadrul proiectului „Performanță Socială prin Sport” fiind susținute și de Fundația United Way Romania.PROFI este rețeaua de retail modern cu cea mai mare extindere geografică din țară și cu un ritm de creștere încă neegalat în România. În 2016 au fost deschise nu mai puțin de 134 de magazine, alte 195 s-au adaugat în 2017, astfel că 2018 a început cu peste 695 de magazine amplasate în 379 de localități din toate județele și municipiul București. Dezvoltarea va continua și, în fiecare dintre anii care vin, urmează să se deschidă un număr de magazine cel puțin egal cu cel al inaugurărilor din anul precedent. (www.profi.ro)

 

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut