Ana și Elena, leadership și activarea tinerilor

Ana și Elena, leadership și activarea tinerilor

Ana și Elena Baltag sunt surori, una sportiv lider, cealaltă partener lider al Special Olympics și au făcut parte din programul YOUTH ACTIVATION, finanțat de Innovation Grant – Special Olympics International, derulat între 30 iulie 2018 și 30 iulie 2019.

Ana Baltag, lider al proiectului Youth Activation, şi-a început experienţa ca lider printr-un discurs pe care l-a avut la evenimentul organizat de Special Olympics cu ocazia celebrării a 50 de ani (iulie 2018, eveniment despre care puteți citi mai multe aici).

Următorul pas în formarea ei ca lider a fost participarea la Forumul Global al Tinerilor Lideri de la Baku, Azerbaijan, în perioada 24 – 28 septembrie 2018. Ana a învăţat despre ce înseamnă să fii parte a Generaţiei Unificate, despre puterea Sportului Unificat şi despre cum să fii un bun lider. Ana, cu sprijinul mentorilor şi staff-ului Special Olympics, a început să participe la activităţi desfăşurate în şcoli pentru a-i încuraja şi pe alţi sportivi să îşi prezinte povestea.

În acest proiect au fost organizate activităţi inspiraţionale în două şcoli din Bucureşti:

  • pentru elevi din clasa a 5-a şi a 6-a de la Liceul Teoretic Ion Barbu şi
  • pentru elevi din clasa a 8-a de la Şcoala Gimnazială I.G. Duca.

Elevii de la Liceul Teoretic Ion Barbu  au luat parte la 4 lecţii cu următoarele teme de discuţie:

Lecţia 1 – Elevii au învăţat despre abilităţi, stereotipuri şi limbaj potrivit;

Lecţia 2 – Întâlnire cu un BRAV. 4 tineri lideri Special Olympics au vorbit despre ei şi despre rezutatele lor în faţa elevilor. S-a discutat despre dizabilitate, cu accent pe ceea ce ne face diferiţi şi pe abilităţile fiecăruia, iar elevii au lucrat împreună cu sportivii Special Olympics. Elevii au pregătit şi nişte mesaje de încurajare pentru sportivii lideri.

Lecţia 3 – Un psiholog a fost invitat să discute cu elevii despre cum pot începe revoluţia abilităţilor. Mesajul a fost – de fapt- legat de comportamentul tinerilor şi s-a pus accentul pe ideea de a spune NU violenţei în şcoală şi comportament, de a-i învăţa cum să gestioneze stresul şi anxietatea.

Lecţia 4- A fost o ocazie pentru elevi să cunoască 7 dintre sportivii Special Olympics din lotul Jocurilor Mondiale de Vară Special Olympics de la Abu Dhabi. După o scurtă prezentare, s-au creat grupe de lucru astfel încât elevii să-i poată cunoaşte mai bine pe sportivi şi au lucrat la nişte postere prin care să îşi arate susţinerea pentru sportivi.

Lecţia 5 a fost de fapt un eveniment final, dedicat distracţiei şi sportului unificat. 70 de elevi de la clasa a 5-a şi a 6-a au făcut sport împreună cu 23 de sportivi Special Olympics. Sportivii din lotul Jocurilor Mondiale de Vară Special Olympics de la Abu Dhabi au făcut şi scurte demonstraţii sportive.

La Şcoala Gimnazială I.G. Duca a fost organizată o singură lecţie dar cu impact mare pentru elevi. Un mentor Special Olympics a moderat discuţia despre cum putem construi o lume mai bună, în care să nu-i judecăm pe ceilalţi pe baza aparenţelor şi stereotipurilor. Elevii au învăţat cât de important este să apreciem fiecare persoană şi diferenţele dintre oameni şi au avut ocazia să-l cunoască pe Nicuşor, un lider Special Olympics.

Au fost gândite 5 activităţi inspiraţionale şi 1 eveniment sportiv, iar rezultatele acestui proiect constau în schimbarea mentalităţii a 93 de  tineri fără dizabilităţi şi formarea a 23 de persoane cu dizabilităţi ca agenţi ai schimbării şi ca modele de urmat de către alte persoane cu dizabilităţi şi nu numai.

De asemenea, în cadrul acestui proiect a avut loc şi un seminar pentru profesori cu scopul de a arăta beneficiile educaţiei incluzive. 28 de profesori – cadre didactice în învăţământul preşcolar, profesori de liceu,  profesori logopezi, consilieri şcolari – au avut ocazia să afle informaţii despre Special Olympics, despre Generaţia Unificată, Sport Unificat şi au discutat despre educaţia incluzivă.

Printre mesajele tinerilor fără dizabilităţi cu care s-a lucrat în proiect, se regăsesc şi următoarele:

“ Dragele mele Brave,

Aş dori să vă spun că  de curând aţi devenit prietenele mele şi că trebuie să continuaţi ceea ce faceţi şi să nu lăsaţi pe nimeni şi nimic să vă descurajeze.”

“Mă bucur că am avut şansa de a vă cunoaşte. De asemenea, sunt fericită că am avut ocazia de a vedea oameni diferiţi, care gândesc diferit, însă care sunt la fel de iubitori şi ambiţioşi. Vă urez succes în continuare!”

Echipa de lideri Ana Baltag şi Elena Baltag a fost prezentă la evenimentele din data de 19 iulie 2019 când Special Olympics România a marcat Săptămâna incluziunii prin organizarea unei activităţi sportive unificate, la care au luat parte peste 100 de persoane. Persoane cu şi fără dizabilităţi, voluntari sau însoţitori au participat la ateliere sportive distractive şi au format apoi un lanţ uman pentru a ilumina sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Activitatea a marcat în acelaşi timp şi finalul proiectului.

Activităţile Youth Activation continua pentru că este încă în desfăşurare un alt proiect în care perechea de lideri  Ana Baltag şi Laura Olteanu lucrează împreună  pentru a schimba lumea.

Lasa un comentariu