Ce înseamnă parteneriatul dintre Fundația Motivation România și Fundația Special Olympics România în domeniul angajării persoanelor cu dizabilități

Distribuie:

Începând din anul 2009, Special Olympics Romania (SOR) și Fundația Motivation România (MOT) au lucrat și luptat ca persoanele cu dizabilități să își găsescă un loc de muncă, să fie bine integrate, bine pregătite pentru piața muncii.

Parteneriatul dintre cele două organizații funcționează pentru că împărtașesc același scop, de a contribui la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități. Oamenii de la FSOR și Motivation lucrează și voluntariază cot la cot la Jocurile Naționale ale sportivilor Special Olympics, la caravanele mobilității dedicate utilizatorilor de scaune rulante și la evenimentele de recrutare de persoane cu dizabilități care vor și pot să muncească. Unul din domeniile de colaborare este cel dedicat angajării persoanelor cu dizabilități.

Primul parteneriat formal ”MOT-SOR” a fost în perioada 2009-2012, când am implementat împreună proiectul ”ȘANSE EGALE pentru integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilități intelectuale din România”, finanțat din Fondul Social European – POSDRU 2007-2013 – ”Investește în oameni!”. Atunci Special Olympics România și Motivation au organizat împreună evenimente de amploare în 4 regiuni ale țării la care au participat 990 de persoane cu dizabilități intelectuale. Acestea au luat parte la competiții sportive și au fost evaluate din punct de vedere medical în programele FUNFitness, promovarea sănătății și medicina muncii. În afara evenimentelor, 670 de persoane cu dizabilități intelectuale au fost consiliate și au participat la 12 târguri de locuri de muncă. 59 au fost angajate, iar 52 au urmat cursuri de formare profesională. 3000 de persoane fără dizabilități au fost informate cu privire la nevoia și potențialul de angajare al persoanelor cu dizabilități intelectuale, iar 2300 de elevi din 40 de școli de masă au fost implicați în Programul Participă!, în care elevii au învățat despre toleranță, respect și incluziune.

În perioada actuală, Special Olympics Romania implementează proiectul ”Angajați, NU Asistați!”, finanțat în cadrul proiectului SHIFT+Vieți – www.shiftvieti.ro. El a pornit de la realitatea faptului că foarte puține persoane cu Sindrom Down au un loc de muncă la ora actuală în țara noastră. Beneficiind și de expertiza Fundației Motivation România (https://motivation.ro/), proiectul își propune să găsească și să implementeze soluții sustenabile pentru creșterea angajabilității persoanelor cu Sindrom Down (SD) din România (proiectul este implementat în 12 orașe). Tinerii cu SD învață cum să își caute un loc de muncă, familiile lor cum să-i sprijine, iar angajatorii vor fi pregătiți pentru a-i integra în echipă.

Pentru 2021 plănuim organizarea unui Forum Național și a unor workshop-uri locale. În funcție de condițiile permise de pandemie, vrem să ne întâlnim cu persoanele cu Sindrom Down, aparținătorii lor, specialiști de la ONG-uri/autorități și reprezentanți ai angajatorilor și să facilităm organizarea unor vizite la angajatori / stagii de practică / internship unde tinerii cu Sindrom Down să experimenteze și să învețe sarcini de lucru; unii sperăm chiar să se angajeze.

Până atunci, site-ul proiectului https://angajare.specialolympics.ro/ oferă informații utile celor trei categorii: persoanelor cu Sindrom Down, familiilor lor și angajatorilor.

Membrii echipei Special Olympics România aduc în parteneriatul ”MOT-SOR” experiența lucrului cu persoanele cu dizabilități intelectuale și implicarea colaboratorilor tradiționali ai SOR. Membrii echipei Motivation contribuie cu priceperea lor în lucrul cu angajatorii și expertiza în domeniul ocupării. În munca noastră ne bazăm și pe colaborarea cu alte organizații neguvernamentale și direcții de asistență socială, care recomandă persoane cu dizabilități care au nevoie de sprijinul nostru pentru a se angaja. Suntem recunoscători tuturor!

De eforturile combinate ale ambelor organizații beneficiază oamenii cu dizabilități intelectuale, cărora le sunt dedicate proiectele noastre. Fie că sunt recrutați de Special Olympics România, fie că se adresează Motivation, aceștia vor fi asitați în găsirea unui loc de muncă potrivit.

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut