În cadrul seminariilor „Tineri Lideri ai Incluziunii – Întâlnirile Generației Unificate”, desfășurate online în perioada 19 – 26 noiembrie, am cunoscut tineri minunați care ne-au împărtășit cu mult entuziasm ce înseamnă pentru ei incluziunea socială. Mai jos, puteți citi discursul pregătit de Alexandra, elevă în clasa a VIIIa la Liceul cu Program Sportiv Cetate din Deva, în care ne împărtășește opinia ei despre incluziune, despre persoanele cu dizabilități intelectuale și cum putem contribui fiecare dintre noi pentru a aduce schimbări menite să ne unească, dincolo de prejudecăți.
Numele meu este Boroș Alexandra Ana Maria. Sunt voluntar Special Olympics România. Fundația Special Olympics România contribuie la integrarea socială a persoanelor cu dizabilități intelectuale prin intermediul programelor de pregătire și ale evenimentelor competiționale, organizate pe tot parcursul anului la nivel național. Ca voluntar, am participat la integrarea socială a persoanelor cu dizabilități intelectuale. Lucru care îmi place cel mai mult la Special Olympics este că încearcă să scoată din anonimat aceste persoane care prin dizabilitățile lor, cel puțin pentru mine, sunt persoane speciale și minunate, care nu se plâng de nimic. La fel ca noi încearcă să facă lucrurile pe care le facem zi de zi, lucruri simple de care noi, oamenii fără dizabilități, ne plângem. Pe de altă parte, cei cu dizabilități intelectuale încearcă din răsputeri să realizeze aceste lucruri și nu se plâng, poate unii stau în scaun pentru nevoi speciale sau unii lucrează ca noi, cei fără dizabilități, fără să se plângă că îi doare una sau alta, ceea ce noi nu putem noi nu putem, să ne abținem din a ne plânge nelimitat… dar ei ce să mai zică.
Gândiți-vă că în această lume sunt mii și mii de persoane cu dizabilități care încearcă să supraviețuiască zi de zi, noapte de noapte, cu acele probleme pe care noi nu le avem, dar în continuare ne plângem înzecit, iar lucrul acesta nu ține numai de noi, ține de societatea în care trăim. În ziua de azi, este greu să te integrezi în societate deoarece toți am învățat să judecăm după niște standarde prostești care nu au sens și nu le văd rostul, adică de ce să judeci o persoană după felul cum se îmbracă, mănâncă, culoarea pielii și alte aspecte care nu au rost, ca să zic așa. Vine un moment în viața asta în care toți ajungem în același loc, fie că suntem bogați, fie că suntem săraci, fie că suntem diferiți unul de altul. Mai pe scurt, nu contează cât suntem de diferiți în lumea asta, ar trebui să ne acceptăm toți unul pe altul așa cum suntem. Din păcate, nu putem să trecem de aceste bariere ale perfecțiunii omenești pe care ne-o închipuim precum un lucru bun dar, din păcate, încercăm să perfecționăm totul în jurul nostru fără a ne da seama că lucrurile din jurul nostru sunt speciale așa simple cum sunt ele. Dacă ne-am opri un moment să privim în jurul nostru și să apreciem toate aceste lucruri simple, pline de necunoscut și de-o energie minunată precum acești oameni care, chiar dacă au dizabilități, își depășesc aceste bariere și fac eforturi de proporții mari și muncesc din greu, este o muncă care trebuie apreciată. Iubesc să îi văd cum se bucură din cel mai neînsemnat lucru care îi face fericiți și simt cum crește inima în mine când îi ajut și le ofer oportunitatea de a se simți niste persoane libere și fără dizabilități ca noi. Pe de altă parte, văd în fiecare zi persoane sănătoase care se mișcă liber și nu sunt mulțumite de nimic din jurul lor
Dar aceste persoane cu dizabilități ce ar putea să spună că în fiecare zi duc o luptă neîncetată cu propria persoană, propriul corp sau chiar propria viață? Aceste persoane sunt de apreciat, aceste persoane ar trebui apreciate și acceptate în societate. Nu trebuie să facem diferențe unii față de alții, suntem toți oameni, trăim toți pe acest pământ, toți avem aceleași drepturi, dar nu chiar chiar toți și prin asta vreau să zic că nu toți am reușit să câștigăm dreptul de a fi acceptați într-o societate, ceea ce nu mi se pare deloc corect. Din punctul meu de vedere, toți merităm un loc în această societate și refuz să cred că nu există om pe acest pământ care să nu își găsească locul în această societate și dacă există așa ceva eu vreau din acest moment să începem să schimbăm acest lucru. Cum este și vorba aceea „Schimbarea începe cu tine.” Ei bine, eu aș vrea ca din acest moment să începem cu o schimbare: aceea de a nu mai face diferențe, înjosiri, jigniri etc….. mai pe scurt: bullying. Trebuie să facem lumea din această societate să înțeleagă că greșește în momentul în care judecă o persoană după aparențe.
Aparențele sunt înșelătoare și nu trebuie să judeci o carte după copertă, deoarece coperta este o îmbrăcăminte care acoperă necunoscutul, frumusețea și calitățile minunate care stau în acea persoană cu un suflet bun, ca o carte închisă care așteaptă momentul potrivit și persoana potrivită care să îl/o descopere pe acea persoană minunată. Țineți minte, nu totul stă în aspectul fizic, pentru că aspectul fizic dispare la un moment dat și rămâne frumusețea sufletească care ar trebui să fie cea mai apreciată, dar în zilele noastre preferăm să nu observăm asta. Preferăm să ne mințim pe noi înșine, să nu fim mulțumiți de persoanele din jur și să nu apreciem lucrurile pe care le avem, ajungem, din păcate, la concluzia că este mai bine să alergăm după lucruri materiale și am uitat să îi apreciem pe cei apropiați și am început să judecăm persoane fără niciun drept de a face asta. Trebuie să ne trezim și să ne dăm seama că am putea fi chiar noi în situația acelei persoane.
Toți vrem să fim speciali, să fim regizorii propriei vieți și scenariul să îl semnăm noi. Din păcate, vrem să fim cât mai cool și uităm să fim buni. Cu oamenii răi din jurul nostru e greu să fii pur. Cu toți ne merităm locul în lumea aceasta, cu toții vom ajunge cândva cineva cu ambiție cum și aceste persoane cu dizabilități care sunt de apreciat pot să facă totul doar cu ajutorul nostru. Împreună putem să schimbăm lumea, nu trebuie să ne ghidăm unul după altul, trebuie să ne urmărim propriile standarde și propriile acțiuni deoarece împărtășind împreună idei și opinii diferite putem dezvolta această societate și putem crea o lume mai bună, fie că suntem sau nu persoane de culoare, fie că suntem sau nu persoane cu dizabilități ș.a. … cu toate acestea putem forma împreună un loc mai bun. Îmi susțin ideea în continuare și îmi doresc ca pe parcursul acestei experiențe alături de Special Olympics România ideea mea să se dezvolte măcar puțin și să reușim să schimbăm ceva în lumea asta. Mulțumesc pentru atenția acordată și sper că nu v-am plictisit!
* Programul este finanțat de Înălțimea Sa Șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, Prințul Moștenitor al Abu Dhabi prin Special Olympics International.