Comitetul profesorilor Școlii Generației Unificate

Programul UNIFIED CHAMPION SCHOOLS are în România, începând cu luna iunie și un Comitet al Profesorilor Școlii Generației Unificate.

Iată mai jos câteva detalii despre membrii acestui consiliu:

Marin Florin Ilieș • Viceguvernator al Districtului Lions 124 România, profesor de chimie și director al Colegiului Național ”Decebal” din Deva

Din anul 2017 coordonez programul Lions Quest în România în calitate de director. În anul lionistic 2022-2023  sunt  viceguvernator -1  al Districtului Lions 124 România. Ȋmpreună cu colegii profesori şi prietenii Lions, am valorificat toate resursele şi am construit parteneriate strategice care au extins capacitatea programului Lions Quest în România.

Parteneriatul strategic dintre Districtul Lions 124 Romania şi Fundaţia Special Olympics România, a început în anul 2018.  Comisia Lions Quest a districtului nostru gestionează acest parteneriat în România, cunoscut sub numele de „Misiune: incluziune”.  Adaptăm activităţile de învăţare socio-emoţională şi creăm programe pentru a sprijini acceptarea persoanelor cu dizabilități intelectuale în comunitățile lor. Atât membrii Lions, Leos, cât și sportivii Special Olympics îşi formează şi îşi îmbunătăţesc abilitățile socio-emoţionale și învață valoarea acceptării și a incluziunii. Obiectivele sportului unificat pot fi realizate numai dacă programul Lions Quest este implementat cu succes.

Câteva repere ale parteneriatului dintre Districtul Lions 124 România şi Fundaţia Special Olympics România:

  • Seminarii Lions Quest pentru antrenorii Special Olympics,  în cadrul Jocurilor Naţionale Special Olympics România -2019;
  • Parteneriat în cadrul programului Bravi&Leo (ateliere de formare pentru antrenori/sportivi);
  • Parteneriat în cadrul programului Special Olympics Unified Champion Schools – Școala Generației Unificate (ateliere de formare pentru antrenori/sportivi).

Ramona Gabriela Asan • Profesor de psihopedagogie specială la Școala Gimnazială ”Ion Gheorghe Duca” Petroșani

Educația pentru incluziune este, de departe, un deziderat și o necesitate a zilelor noastre. Intoleranța, discriminarea și excluziunea socială duc, așa cum s-a văzut de-a lungul istoriei, la războaie, la distrugere, la suferință. Acceptarea frumuseții diversității, toleranța și iubirea față de aproapele nostru creează armonie, pace și duce la dezvoltarea comunităților.

Importanța programelor de incluziune socială este de netăgăduit, tocmai de aceea acestea trebuie aplicate la toate nivelurile, prin colaborarea între toate instituțiile care au expertiză în acest domeniu, pentru că, nu-i așa: Numai împreună putem crește o comunitate incluzivă!

Eu #ALEG INCLUZIUNEA!

Papp Enikő Gabriela • Profesor dr. kinetoterapeut, Centrul Școlar Pentru Educație Incluzivă nr. 2 Târgu Mureș

Prin implementarea programului  Școala Generației Unificate, consider că avem o nouă oportunitate de a optimiza procesul de incluziune școlară și socială a persoanelor cu dizabilități intelectuale.

Activitățile unificate ale acestui proiect oferă  șansa de învățare și perfecționare  a noi  exerciții individuale de fitness/gimnastică,  de Fitness unificat și probe de altetism, cu misiunea de a Alerga pentru Incluziune.

Abordarea de  integrare,  bazată pe activități sportive, oferă mijocul esențial pentru succesul și impactul pozitiv al acestui proiect.

Mârșiu Cătălina • Profesor de kinetoterapie și coordonator Special Olympics la Școala Profesională Specială ”Emil Gârleanu” și la structura acesteia, Școala Profesională Specială ”P.P. Neveanu” Galați

În momentul în care am pătruns în lumea copiilor cu dizabilități, am conștientizat că menirea mea este să îi pot sprijini să se dezvolte nu doar din punct de vedere motric ci și emoțional și profesional. În calitate de profesori, avem datoria de a face ordine în ”dezordinea” în care se află acești copii și să scoatem  în evidență abilitățile pe care le au.  Astfel, vom reuși să le creștem stima și  încrederea de sine, conlucrând pentru un demers către reușita lor.

Prin sprijinul Special  Olympics România, am găsit oportunitatea de a consolida și dezvolta ideile și principiile personale, fiind un suport în acțiunile mele, oferind resurse și idei pentru  demersul către incluziunea prin sport a copiilor cu dizabilități. Rezultatul pe termen lung al acestor acțiuni, va fi transformarea din copii cu dizabilități în adulți responsabili și utili societății.

Vă invit dragi colegi, să vă alăturați echipei Generația Unificată, pentru că împreună, pas cu pas, vom  crește frumos acești copii.

Radu Mirela Geanina • Profesor de educație fizică la Școala Gimnazială Nr. 28 din Galați și voluntar Special Olympics România din 2019

Din 2019 am avut oportunitatea de a lucra cu copii cu „Sindromul DRAGOSTEI” proveniți de la Asociația „Fantasticii Down” Galați, copiii care ți se lipesc de suflet și acolo rămân, copiii de la care înveți să zâmbești, să ierți, să îmbrățișezi, să ajuți, să oferi…, să iubești. Ca ambasador al acestor copiii îmi doresc să-i ajut încontinuare și să picur în mintea și sufletul elevilor mei dorința de a se implica și ei în astfel de acțiuni.

Bakó Aliz • Profesor dr., specialitatea educație fizică și sport ,Colegiul Național „Unirea” din Târgu Mureș

Motto-ul după care mă ghidez în viață este: Suntem entități unice pe Terra! M-am bucurat foarte mult când am aflat de acest proiect. Zilnic îmvățăm unii de la alții și prin acest proiect chiar am învățat să acceptăm și să percepem pozitiv diversitatea, să devenim pe zi ce trece un mediu școlar incluziv, mai bun și mai frumos.

“ Fi tu însuți schimbarea, pe care vrei să o vezi în lume” (Gandhi). Am încercat să înțeleg și să aplic mai mult și mai bine în activitatea mea profesională cele spuse de Gandhi.

Liță Ramona Maricela • Profesor kinetoterapeut la CSEI ROMAN

Profesor kinetoterapeut la CSEI ROMAN, din 2009 până în prezent. Un „motto” ce mă caracterizează în activitatea terapeutică cu elevii este:”În spatele unei nevoi speciale, se află întotdeauna un copil deosebit, dornic să descopere lumea„.

Rădulescu Constanța • Profesor educație fizică, coordonator proiect la Colegiul Național ”Elena Cuza” București

Consider că educaţia copiilor reprezintă o preocupare deosebită din partea tuturor factorilor implicați.

Prin participarea la activitățile din cadrul proiectului ”Special Olympics” copiii din şcoala noastră, alături de elevii speciali au dat dovadă de afectivitate, de apreciere şi întărire pozitivă, de încredere în sine, de responsabilitate şi independenţă.

Concluzionând, putem spune că respectul trebuie acordat necondiționat persoanei umane.