Competiția Națională de Natație Special Olympics România 2022, o amintire de neuitat

Distribuie:

Pe 4-5 octombrie, în bazinul olimpic acoperit al Clubului Sportiv Dinamo – acolo unde se antrenează și marele campion David Popovici – o mică comunitate de oameni a înfăptuit câteva ”miracole” în lumea sportivilor cu dizabilități intelectuale. 60 de sportivi Special Olympics au arătat lumii că rutina unui antrenament (rutină despre care se spune că este lucrul la care ei se pricep cel mai bine) poate da rezultate remarcabile (cu toții au terminat cursa, mulți dintre ei și-au perfecționat timpul și unele probe au fost la ”mustață”, iar câțiva și-au arătat rezistența în curse de 100 de metri). Știm, poate părea puțin atunci când nu știi că fiecare metru de bazin parcurs înseamnă ani de antrenamente fizice și mentale.

Am asistat așadar la începutul lunii octombrie la o competiție, dar am văzut o întrecere plină de fair-play, dragoste, prietenie și depășirea unor limite sportive sau de anxietate (de a fi câteva zeci de metri mai departe de părintele care este de obicei în spate). A fost și cu emoții la Competiția Națională de Natație de pe 4-5 octombrie, din partea sportivilor (curse foarte strânse), antrenorilor, părinților dar și a noastră, ca organizatori. Încurajările de pe margine ale participanților și însoțitorilor sportivilor au fost magnifice, ne-au făcut să ne simțim ca la un concurs internațional și au subliniat importanța momentului (mulțim gazdelor – Bazinul Olimpics Dinamo – că ne-au suportat zgomotul).

A fost și multă bucurie, la final de curse, la premiere, la oferirea medaliilor, la revederea cu prieteni dragi. Am văzut și lacrimi, așa cum se întâmplă adesea când ești emoționat și fericit că ești pe podium.

Au fost și multe provocări logistice pentru că participanții au venit din 15 colțuri ale țării, iar sosirea, cazarea, preluarea lor s-a făcut la ore și momente diferite. A fost vorba de timing, de sincronizare, de planificare, iar membrii echipei SOR s-au străduit să fie cât mai aproape de îndeplinirea dorințelor participanților.  Nu a fost ușor nici la bazin unde culoarele, vestiarele și scările Bazinului Dinamo ne-au dat puțin de furcă în gestionarea celui mai scurt și eficient traseu de la tribună până la locul de start. La final, cu medaliile la gât, tinerii au fost fericiți și încântați de participare.

La Competiția Națională de Natație‍ Special Olymics România 2022, organizată cu sprijinul prietenilor de la Accenture Romania au participat sportivi legitimați la cluburile: Asociația Club Sportiv Bravii Arad, Asociația Club Sportiv Roțile Schimbării Prahova, Asociația Club Sportiv Decebal Deva, Club Sportiv Ambasadorii Speranței Timișoara, Club Sportiv Arena Constanța, Asociația Club Sportiv Sporturi Adaptate Botoșani, Asociația Club Sportiv Integrat Bacău, Asociația Sportivă Școlară Constantin Păunescu Iași, Asociația Județeană Ilfov Motivation a Sportului pentru persoane cu handicap. De asemenea, au luat parte și sportivi de la Fundația Mână de Lucru, Asociația Alternativa 2003, Asociația Sindrom Down București, Asociația Îngeri între Îngeri Târgoviște, Asociația Înotătorilor cu Sindrom Down, Asociația Down Mureș, Asociația Down Plus București, Fundația Diakonia din Sfântu Gheorghe, Asociația Hoffnung București, Asociația ABC Down, Asociația Down București, Asociația Pro Down din Odorheiu Secuiesc, Asociația Pro Vita Vălenii de Munte.

Cel mai mic participant a avut 11 ani, cel mai în vârstă, 41 de ani. Ca decan de vârstă, Boglarka Zsuzsanna Bogdan ne-a spus că i s-a părut foarte fain concursul și că se bucură că a venit în București, chiar dacă nu a vizitat decât puțin din el. Pentru majoritatea sportivilor partciparea a fost o bucurie și un prilej de socializare cu prietenii din țară cu care se văd destul de rar. Special Olympics România facilitează, de obicei, astfel de întâlniri cu membrii din țară la Jocurile Naționale (care nu au mai fost organizate din cauza pandemiei care a restricționat evenimentele cu mai mult de 50 de participanți).

Au fost și patru invitați speciali, 4 tineri din Ucraina, 2 persoane cu dizabilități intelectuale și doi parteneri, de la Asociația Pro Vita din Vălenii de Munte.

La Special Olympics implicarea voluntarilor este esențială, fără sprijinul lor, fără experiența, răbdarea, și grija acestora, competițiile sunt foarte greu de organizat. Am avut norocul unor voluntari dedicați la Competiția Națională de Natație Special Olympics, voluntarii de la compania Accenture România (care a susținut și financiar organizarea acestei competiții).

Pot spune că la început am avut emoții de parcă aș fi concurat și eu – dar dorința de a fi cât mai de ajutor pentru a organiza un eveniment frumos m-a ajutat în a depăși acest obstacol. Mă bucur că am putut să le fiu alături participanților în această zi specială pentru ei și că am putut să ajut la construirea unui moment în care eforturile și munca depusă le-au fost răsplătite”, ne-a spus Vlad Pârvu, voluntar Accenture România.

Recunoscătoare pentru experiență este și Oana Constantin, voluntar Accenture România care a povestit că a venit să dea o mână de ajutor la eveniment și a plecat ”cu o energie fantastică și zeci de lecții de învățat”.  Ea a mai spus: ”Copii puternici, mândri, bravi, părinți și mai mândri, care nu lasă nicio clipă să se vadă în ochii lor cât de greu a fost și este. Sunt recunoscatoare pentru această experiență!”

La fel de entuziaști au fost si voluntarii de la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București (coordonați de Conf. Univ. Dr. Valeria Balan, care este alaturi de noi, neobosit, din anul 2005).

Multumim tuturor!

O mulțumire aparte merită antrenorii celor 60 de sportivi participanți la compeția de înot pentru că ei sunt cei care au reușit să facă posibile aceste performanțe. Îi menționăm aici pe o parte din aceștia:  Martin Liptak (Arad), Marian Slavic (Baia-Mare), Stefan Andrei – Mihály (Odorheiu-Secuiesc), Csíki Sándor (Sf. Gheorghe), Felix Stanescu- Targoviste, Marius Pârjol (Timișoara), Narcisa Popa și Lavinia Cătălin (Ploiești), Valeria Bălan (București), Bogdan Marin (Bluemarin Sport Club București), Cezar Bădiță (București).

Competiția Națională de Natație a fost și un test pentru sportivii care vor participa la Jocurile Mondiale Special Olympics din 2023 de la Berlin. Cum va fi acolo? Ne place să credem că ceea ce a spus David Popovici într-un interviu acordat Andreei Giuclea (la newsletterul ei despre sport vă puteți abona aici) – ”Viitorul e doar imaginație”, merge aplicat și sportivilor Special Olympics, în DETERMINAREA căruia ar trebui să credem cu toții.

#ImpreunaDeNeoprit #Accenture #inot #partnership #SpecialOlympicsRomania #HaiBRAVII #unefs #Dinamo #LetThereBeChange

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut