Cum a fost în Tabăra de Pregătire pentru Jocurile Mondiale Special Olympics Berlin 2023!

Distribuie:

De marți 30 august până sâmbătă 3 septembrie, 24 de sportivi, antrenori, staff Special Olympics România s-au strâns la Cheile Grădiștei în Tabăra de Pregătire pentru Jocurile Mondiale Special Olympics Berlin 2023!

Ploaia a fost elementul care a dictat programul, dar entuziasmul, energia și buna dispoziție nu au lipsit, indiferent de starea vremii.

Provenind din mai multe orașe ale țării (București, Bacău, Constanța, Cluj-Napoca, Deva, Sfântul-Gheorghe, Timișoara, Târgu-Jiu, Târgoviște, Satu-Mare), sportivii s-au pregătit la 8 sporturi: atletism, baschet, bocce, înot, judo, gimnastică, role, tenis de masă. A fost o primă testare a unor potențiale echipe, iar până în luna iunie anul viitor fiecare din ele are timp să se antreneze și să desemneze sportivii de bază care vor concura.

Tabăra a debutat cu un moment de socializare pe platoul din fața zonei de cazare, apoi cu masa luată în mod organizat și democratic. ?) Prima dimineață ne-a găsit la înviorare, exact așa cum s-a stabilit de cu seară, iar tinerii au venit cu toții la acest moment.

Împărțiți pe sporturi, fiecare echipă s-a îndreptat spre sala pregătită și rezervată în scop de antrenament. Această rutină a continuat și în celelalte zile, iar după-amiezile, dacă vremea nu permitea încă un antrenament, cei prezenți se reorientau spre jocuri în sală sau pe terenul de baschet. Antrenorii care au fost alături sportivilor și cărora le mulțumim au fost Antoanela Oltean (Constanța), Letiția Stroia (Târgu Jiu), Cristian Bauman (Deva) și Balasz Laszlo (Cluj).

Vineri, înainte de a pleca acasă, fiecare disciplină a avut șansa să facă o scurtă demonstrație sportivă pentru cei prezenți în tabără. Am văzut determinare, am văzut noțiuni consolidate (la înotători mai ales), am văzut dorință de a se antrena mai mult și de a fi printre cei selectați. Toată lumea a fost felicitată, premiată (medalii, diplome) și fotografiată.

În fiecare seară din cele patru petrecute în tabără sportivii au avut ocazia să socializeze la ”discotecă”, adică un scurt moment dansant pe care stafful Special Olympics România s-a străduit să-l facă cât mai plăcut și memorabil. BRAVII au participat cu veselie până la ora de culcare și de duș, stabilită și ea riguros în program.

Mulți dintre tinerii prezenți au fost plecați pentru prima oară singuri, departe de părinți. Toți s-au descurcat și și-au gestionat singuri bagajele și igiena personală, cu mici impulsuri verbale din partea celor care răspundeau de ei. S-au creat prietenii și amintiri frumoase, iar sportivii își doresc să se revadă cât mai curând posibil.

Menționăm că Tabăra a avut loc cu sprijinul prietenilor de la Procter & Gamble, cărora le mulțumim.

Vineri, zi de Healthy Athletes

În prima parte a zilei, înainte de demonstrațiile sportive, BRAVII și partenerii lor (la baschet, bocce, tenis de masă există și parteneri unificați) au avut parte de evaluări medicale la disciplinele Special Smiles, Healthy Hearing și Strong Minds.

La Special Smiles, doctorii voluntari, coordonati de dr. Arina Vinereanu au făcut tinerilor un screening al dinților și au făcut recomandări de igienă dentară. Sportivii au fost curajoși și au plecat cu zâmbetul pe buze și cu un cadou din partea Colgate Romania.

(galerie foto, aici – )

La Healthy Hearing (Sănătatea Urechii) sportivii prezenti în Tabăra de Pregătire pentru Jocurile Mondiale Special Olympics Berlin 2023 au fost evaluați de către voluntarii coordonați de Conf. Univ. Dr. Mădălina Georgescu, Președinte al Consiliului Director SOR, Director Clinic SOR ”Auz sănătos” și au primit recomandări utile pentru ei.

(galerie foto aici – )

La disciplina Strong Minds (Minte puternică) sportivii prezenti s-au întâlnit cu Elena Șerban, psihoterapeut, și cu voluntarele Special Olympics. Au fost discuții prietenoase, puțin fitness, recomandări antistress și de viață sănătoasă, iar la final, tinerii și-au pus pe panou un bilețel care reprezenta starea lor de moment și ce la place să facă.

(galerie foto, aici – )

*Evenimentul a fost susținut de prietenii de la The Golisano Foundation.

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut