Zgribuliți (temperatura la Deva a fost diminețile între 2 și 6 grade maxim), înfofoliți dar veseli, sportivii și părinții sau antrenorii se îndreptau în zilele Jocurilor Naționale Special Olympics în pas grăbit spre cortul de înregistrare pentru a ști încotro o apucă în acea dimineață. Rutina s-a repetat pentru unii de vineri până duminică, pentru alții doar sâmbătă și duminică. Răcoarea dimineților de la Deva și Hunedoara ne-a afectat pe toți, cu mic cu mare. Nu cât să ne schimbe starea de spirit, pentru că adrenalina și-a spus cuvântul: pentru Special Olympics pentru că aveam de organizat un eveniment în care, timp de 16 ani, ne-am străduit mereu să nu dezamăgim și pentru participanții, oaspeții și prietenii noștri, pentru că își doreau o competiție în care sportivii să își arate abilitățile și să se bucure de sport și revederea cu prietenii.
Am mers destul de puțin pe jos prin Deva dar în rarele dăți când am făcut-o, au fost locuri și momente când am întâlnit pâlcuri de sportivi Special Olympics veseli, guralivi, însoțiți de unul sau doi adulți, care se bucurau de faptul că erau turiști. Cu cei mai mulți ne-am întâlnit la cofetăria din fața Colegiului Național ”Decebal” – cea mai bună din oraș dacă e să ne luăm după ce spun localnicii -, locul de unde ne luam energia. Apoi la Cetatea din Deva, vizitată și de noi pe fugă. Grație partenerilor locali – participanții la Jocurile Naționale Special Olympics Deva și Hunedoara au avut gratuitate pe mijloacele de transport în comun și la obiectivele din oraș. Astfel că, cetățeni ai orașului Deva, vâzându-ne îmbrăcați cu echipament inscripționat ”Special Olympics” (parte din el asigurat de partenerii și prietenii noștri de la Hervis Sports România) ne întrebau despre ce este vorba, ce eveniment mare are loc că au văzut/ auzit câte ceva și nu știau exact ce.
Pentru noi – cei de la Special Olympics -, diminețile începeau la 7,30 când eram deja pe terenurile și în sălile gazdei noastre – Colegiul Național Decebal Deva -, în interacțiunea cu medicii voluntari, arbitri, antrenori. Sportivii și însoțitorii lor apăreau după ora 8,30 – 9,00, când începeau probele și evaluările medicale. Uneori apucam să ne bem cafeaua (printre drumuri de la o sală la alta), alteori nu. Fiecare își relua locul stabilit cu precizie de la București sau la ședințele ad-hoc. Voluntarii, instruiți încă din ziua de joi 19 septembrie, se duceau la sălile sau activitatea unde au fost repartizați. La intervale scurte de timp baxuri de apă Aqua Carpatica se îndreptau spre cabinele de evaluări medicale, la cantină, la punctul de înregistrare, la Fun Corner, iar mai târziu în zona premierilor. Voluntarii de la zona medicală aveau grijă ca participanții să primească și punguța de cadouri L’Oreal, Colgate și cea cu biscuiți RoStar, atenția noastră pentru participanți. Mulți dintre voluntari erau tineri ai Colegiului Național Decebal, locul de desfășurare al calificărilor și finalelor la ateltism, baschet și fotbal – abilități individuale, profesori de la Univeristatea Națională de Educație Fizică și Sport (UNEFS) București și tineri de la Cluburile Lions și Leo din Deva și Hunedoara. Pe fundal puteai să auzi, moment de moment, muzică pentru campioni ori încurajările participanților pentru cei care își arătau, cu măiestrie, abilitățile. Fiecare tânăr era felicitat la finalul probei de cei care îi înregistrau performanța. Îmbrățișări, bătut de palme, strigăte de ”Bravo!”, ”Felicitari!, vorbe bune – ”Te-ai descurcat bine sau minunat!”, puteai auzi de pe buzele multor participanți. Empatia a fost elementul care a legat atmosfera Jocurilor. Cei prezenți știau cu toții că efortul sportivilor este unul meritoriu, care trebuie aclamat, filmat, exprimat. Am încercat în albumul postat de Special Olympics pe pagina de Facebook să surprindem atmosfera Jocurilor în imagini, măcar o mică parte să rămână pentru ”eternitate”, căci important este nu ce faci pentru cineva, ci cum îl faci să se simtă. Albumul îl puteți vedea aici.
Mi-ar plăcea să recunoaștem, în toată această forfotă – munca părinților care au înțeles că, pentru succes pe termen lung (sănătatea copiilor), trebuie să facă eforturi pe termen scurt, adică să-și aducă fii și fiicele la sport. Am citit undeva un paragraf care cred că este valabil nu numai sportivilor de performanță sau părinților acestora: ”Dacă analizezi succesul aproape tuturor sportivilor de succes, vei descoperi eroismul unei categorii de persoane ponegrite – părinții. Vei descoperi dragostea, devoțiunea, compasiunea, fidelitatea și pasiunea, disponibilitatea de a împărtăși bucuria victoriei și de a alina durerea înfrângerii și, mai presus de toate, sacrificiul de sine” – și am considerat că se potrivește de minune și celor care au dat naștere acestor campioni, cărora noi, cei de la Special Olympics le spunem cu mândrie BRAVI!
Jocurile Naționale Special Olympics, Deva & Hunedoara, desfășurate între 20 – 22 septembrie au beneficiat și anul acesta de atenția și sprijinul autorităților locale care au onorat sportivii cu prezența, dincolo de alocarea de fonduri, spații sau transport. Partener de nădejde ne-a fost, în această aventură hunedoreană Directorul Colegiului Național Decebal și coordonator al Clubului Lions Deva Sarmizegetusa, domnul Florin Ilieș, care ne-a îndrumat și asistat oriunde i-am cerut ajutorul. Un moment emoționant, antrenant și distractiv (la final) a fost și Ceremonia de Deschidere, începută cu Flacăra Speranței, continuată cu defilarea delegațiilor și arborarea steagului Special Olympics și încheiată cu prezența unui artist prieten al Fundației și al Bravilor încă din 2015 – Nicola! Cântăreața a antrenat sala să cânte, danseze și să facă inimoare exact așa cum și-a dorit. Spectatorii au avut parte însă, înainte de punctul culminant reprezentat de recitalul Nicolei de momente artistice susținute de elevi de la școlile de masă și sportivi din județul Hunedoara, alături de tineri de la școlile speciale din județ. Totul a fost minunat și emoționant pentru o sală a sporturilor din Deva plină până la capacitatea sa de 800 de persoane!
Dacă am reușit să ne apropiem de așteptările părinților, profesorilor, antrenorilor sau însoțitorilor de orice fel, este grație anilor de experiență căpătați de când organizăm Jocurile Naționale. Se spune că, pentru a atinge nivelul de expert – în orice domeniu sau activitate, este nevoie de 10.000 de ore de pregătire. De 16 ani, dacă punem cele câteva luni de pregătire dinaintea evenimentului am putea spune cu modestie că ne apropiem… :)) Încercăm mereu să anticipăm, să prevenim, pentru că asta face diferența dintre o echipă bună și una excelentă.
Povestea mai complexă și mai completă a Jocurilor este greu de spus în cuvinte și se situează undeva la granița dintre confidențialitate și expunere și nu de multe ori am avut inițiativa să povestim cum am văzut noi Jocurile. Ne-a bucurat și încurajat fiecare mesaj de la voi și pentru că ne ajută să ne luăm energia pentru următoarele evenimente sportive care vă sunt dedicate, le postăm pe blogul nostru spre aducere aminte. Spectacolul Jocurilor Naționale Special Olympics este unul fără vârstă, care ne alungă gândurile negative și aduce tuturor bucurie și (poate) inspirație.
Multe din mesajele de mai jos vin la primirea acestui email călduros și sincer din partea Roxanei Ossian, director programe Special Olympics:
”Sperăm că toată lumea a ajuns cu bine acasă! Ne bucurăm că ați luat parte la acest eveniment sportiv! Ritmul a fost alert, activitățile- multiple; am combinat sportul cu evaluările medicale, distracția cu performanța. În final, sperăm că uitați de oboseală și rămâneți cu bucuria concursului, a Ceremoniilor de premiere și a reîntâlnirii. Pentru unii – a fost prima participare – deci, pentru ei, a întâlnirii…. cu noi, cu spiritul Special Olympics, cu prieteni dragi. Vă îndemnăm să continuați activitățile sportive pe plan local – baschet, înot, fotbal, fitness etc. Să faceți ceea ce vi se potrivește”.
Testimoniale participanți Jocuri Naționale Special Olympics, Deva & Hunedoara, 20 – 22 septembrie 2019:
”Au fost zile speciale pentru noi toți. Reușiți, ca de fiecare dată, să ne reuniți sub același crez, oricât am fi de diferiți. Știm cât de greu e să mobilizați atâtea resurse, vă mulțumim pentru efortul depus. Cred că și pentru voi, Echipa SOR, să vedeți evoluția sportivilor e îmbucurător. Pașii lor mici sunt marile noastre reușite. Vă dați seama câți pași mici sunt făcuți datorită eforturilor voastre ? Fără număr. 😍😍❤❤ vă mulțumim. Vă îmbrățișăm. Vă dorim sănătate și putere” – Camelia Oprea. INTEGRA Asociația persoanelor cu dizabilități mentale Arad
”Încă odată vă mulțumim și vă suntem recunoscători pentru toată bucuria și fericirea de care au parte copiii noștri, de fiecare dată când participăm la evenimentele pe care le organizațimereu cu atâta dăruire și efort.Toate cele bune și din partea noastră! Cu recunoștință și multă stimă” Lucia Botici – Asociația Down Valea Jiului
”Mulțumim! Mulțumim pentru că dați o șansă unor copii și tineri să se afirme, să constate că pot, că au valoare. Denis al nostru a fost încântat de tot ceea ce a trăit în aceste zile, noi descoperind în el ambiția de a merge mai departe și de a obține rezultate cât mai bune. Ați oferit șansa unei familii de a vedea potențial în copilul lor. Echipa Down din Brăila vă îmbrățișează pe toți cu mare drag” – Ștefania Botez
”Vă mulțumim pentru bucuria oferită copiilor noștri!” – Otelita Gabriela
”Felicitări tuturor participanților!” – Vali Dumitru
”A fost superb!” – Cory Cazacu
”Superb, vă felicit pe toți o adevărată viață, vă iubesc!” – Corbea Merișanu
”Frumoasă organizare, felicitări dl Ispas, dl Mocanu și mult, mult succes în continuare😃😘❤️❤️❤️🌹🌺🌷🌹🌺🌷🌹🌺🌷🌹🌺🌷🌹🌺🌷🌹🌺🌷🌹” – Anca Carlan
”Fie ca Flacăra Speranței să ardă necontenit în sufletul tuturor!” – Fundația Mâna de Lucru
”Am participat anul acesta pentru prima dată. Sunteți o mare familie! Îmi va fi dor de voi toți” – Ancuța Manolescu
”MULȚUMIM SOR, SUNTEM MÂNDRI DE VOI!! TOT RESPECTUL ȘI ADMIRAȚIA PENTRU MUNCA DEPUSĂ!!
”Sentimentul unic extrem de plăcut pe care l-am trăit lucrând asistent voluntar alături de doamna doctor Cupsa Liliana pentru bravii competiției care ne-au încărcat pozitiv pe toată perioada examinării cu iubirea și atașamentul unic ce doar ei îl pot oferi, mă face să îndemn cât mai multă lume din țară și nu numai să participe la următoarele evenimente. Mulțumim pentru invitație! 😚” – Petrila Mădalina
”👏👏👏Felicitări copiilor noștri, campionii! Felicitări organizatorilor! Totul a fost la superlativ! Vă mulțumim!” – Alice Rusu
”Ca de fiecare dată, cu ajutorul lui Dumnezeu ați reușit să organizați încă o minunată ediție a jocurilor naționale. Chiar dacă au intervenit diverse piedici spiritul Special Olympics merge mai departe. Au fost într-adevăr 3 zile de foc dar cu o încărcătură emoțională extraordinară. Ne-ați surprins foarte plăcut cu cabinetul Tratament Smile. A însemnat foarte mult pentru sănătatea dinților sportivilor noștri. Vă mulțumim! Vă dorim tuturor, organizatori, voluntari, sportivi, profesori și părinți multă sănătate, reușite în tot ce vă propuneți, pace și bucurie. 🙏 Hai bravii ! ❤ Cu drag” – Mihaela Ghițulescu, mama Ioanei Ghițulescu. Pe Facebook, doamna a mai povestit:
”Un tânăr sportiv ce nici nu visa să ajungă la Jocurile Nationale Special Olympics România Deva 2019 dar care a fost ales să facă parte din delegația noastră, mi-a spus la finalul jocurilor : „Îmi place, m-ai făcut fericit!” Deci…👏👏👏❤
Apoi am recomandat șoferului de la microbuzul cu care ne-am deplasat (român cu cetățenie americană) să participe alături de campionii speciali la ceremonia de deschidere și la premierea lor după probele sportive iar când l-am întrebat cu ce impresii s-a ales mi-a răspuns vizibil emoționat „A fost extraordinar, nu am știut că se organizează în România așa ceva! „
Deci...👏👏👏❤
După ce Ioana a căzut la proba de atletism, ma gândeam că poate ar trebui să o retrag în urma accidentării de la probele de înot. Am cerut sfatul antrenorului de înot care a încurajat-o așa: „Când brațele nu ne mai țin, înotăm cu sufletul!” și exact asta a făcut această minunată campioană specială. Deci …👏👏👏❤ ați reușit să stimulați la acești tineri toată forța și vitalitatea lor trupească și sufletească. Multumim din suflet tuturor celor implicați în organizarea Jocurilor Naționale Special Olympics Deva 2019 și nu-i uităm și pe cei din edițiile anterioare! 🙏👏❤ RESPECT”
”Am ajuns cu bine acasă dar încă suntem sub euforia Jocurilor! A fost o experiență unică, vă felicit pe toți pentru unitatea de care dați dovadă și pentru cum faceți ca lucrurile să meargă bine! Ne-am simțit minunat, am trăit emoții intense, am reîntâlnit oameni dragi, am învățat și ne-ați învățat lucruri noi! Această experiență ne dă forță de a munci mai mult, de a continua antrenamentele și de a persevera în visele noastre! Ne bucurăm și vă mulțumim că facem parte din marea familie Special Olympics România, alături de BRAVI! Cu drag, Echipa Fantastică din Galați” (Mioara Munteanu)
”Vă mulțumim din suflet pentru șansa acordată. Promitem să venim mai încrezători data viitoare. Pentru o primă participare la un concurs de așa avengură zic că am făcut o figură bună! Sunteți cei care dau copiilor noștri încredere în ei înșiși, vă mulțumim pentru că existați! Cu tot respectul „Clopoțica” vă pupă!” – Nita Bela
”Ca de fiecare dată, a fost un eveniment deosebit pentru tinerii noștri, iar pentru unii care au participat pentru prima oară ceva unic. Mulțumim întregii echipe Special Olympics pentru înalta ținută a manifestărilor de la Deva. Suntem recunoscători pentru modul în care reușiți să valorizați efortul persoanelor cu dizabilități, oferindu-le o șansă spre normalitate. Succes în tot ceea ce vă propuneți! Cu prețuire” – Ionel Ivan
”Mulţumim frumos pentru invitaţia lansată spre a participa la Jocurile Naţionale SPECIAL OLYMPICS ROMÂNIA 2019 Deva, jud. Hunedoara. Au fost trei zile care au scos la suprafaţă emoţii nu doar ale copiilor, sportivi ai competiţiei ci şi ale noastre, cadre didactice coordonatoare. Vă muţumim pentru că, prin sport, ne-aţi oferit prilejul de a aduce bucuria pe chipul copiilor. Cu recunoştinţă şi în aşteptarea unei colaborări viitoare, Prof kinetoterapeut, Avrămescu Constantin, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „RUDOLF STEINER” Hunedoara”
”Dragii noștri SOR,
Am întrat în „marea familie” în anul 2004 și de 15 ani suntem nelipsiți și participăm cu mare bucurie la evenimentele organizate de voi. Între timp am crescut pe multe planuri, am prins curaj, am devenit competitivi, am căpătat încredere, am încercat mai multe discipline sportive și am văzut că PUTEM!!! Vorbesc la plural, pentru că pe linie de destin, noi venim la „pachet” cu copiii noștri dragi. Și atunci evoluția este la dublu. În august 2004, ne-am întors de la București, după primul seminar organizat de voi, cu două responsabilități importante: un sportiv lider și un prim reprezentant al părinților în Comitetul Director SOR. A început munca, cu seriozitate și maximă implicare: județul Hunedoara trebuia să afle despre această mișcare sportivă și copiii noștri aveau să facă sport. Am reușit acest lucru: spun cu mâna pe inimă!
Visul meu nerostit, era ca Jocurile Naționale Special Olympics să ajungă și la noi. Sportivii, profesorii, părinții, unii oficiali din județul Hunedoara, erau deja convinși că Mery face o treabă bună și prezintă încredere și respect. Acum, cu venirea voastră aici, „au fost atinși și mai mulți” oficiali! Cei din grupul de organizare locală au pus umărul, s-a format o mare echipă! De acum erați așteptați, pentru a începe evenimentul. Erau temeri firesti: oare va fi bine? ne vom descurca? I-am asigurat că Da, pentru că cei așteptați, adică Voi, formați o echipă de profesioniști! Acum, dragi SOR, sportivi, profesori, specialiști, voluntari, părinți, vrem să vă spunem că suntem tare mândrii de voi, vă mulțumim pentru prezenta și dăruirea voastră la JNSOR Deva 2019 și să vă asigurăm că, în ceea ce ne privește, ne-am implicat maxim pentru reusita acestui mare eveniment sportiv! Vă iubim! Cu toată stima și respectul nostru, Mery și Andrei Niță”
”Ca de fiecare dată ne surprindeți în modul cel mai plăcut. Mulțumim frumos pentru momentele de neuitat pentru sportivi și pentru adulți. Noi, cei mai de demult am uitat de oboseală privindu-i pe sportivi. Multumim pentru tot. Să aveți în continuare mult spor în toate. Rodi și ai ei, Asociația Cărășană Sindrom Down, Reșița”.