Caută
Caută
Close this search box.

Cum a fost pentru #TeamSpecialOlympics la Maratonul Raiffeisen București 2020

Distribuie:

Suntem aproape de sfârșitul lunii Octombrie și la Special Olympics România toamna se numără kilometrii parcurși la Maratonul Raiffeisen București. Chiar dacă pandemia anului 2020 a dat o lume întreagă peste cap, nouă, celor din echipa #TeamSpecialOlympics, nimeni și nimic nu ne-a putut opri dorința de a alerga pentru incluziune, din locuri diferite, separați fizic, dar uniți de același vis, acela de a crea o generație unificată în care persoanele cu dizabilități intelectuale, BRAVII, aleargă alături de persoane (copii și adulți) fără dizabilități, ca parteneri.

Din 18 orașe ale țării, un număr de 67 de sportivi și 82 de parteneri unificați, împreună cu părinți și cadre didactice, au alergat la Maratonul Raiffeisen București, în ceea ce noi numim #ScoalaGeneratieiUnificate. Echipele virtuale unificate s-au întâlnit în special în zilele de 15, 16, 17 Octombrie și au alergat fiecare de unde a avut posibilitatea. Cu toate că vremea a fost capricioasă și programul maratonului s-a prelungit până pe 24 octombrie, 145 de persoane au răspuns provocării, reușind să parcurgă weekend-ul trecut cursa de alergat pe care și-o propuseseră. Alături de echipa Special Olympics au fost prietenii de la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Craiova, Colegiul Național Decebal Hunedoara, Colegiul Național I.L.Caragiale din București și Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București. Pe lângă acestea, ne-am bucurat să avem sprijinul a 20 de asociații și fundații: Fundația Motivation Romania, Asociația Down București, Asociația P.A.S, Asociația Îngeri între Îngeri, Asociația Sindrom Down Focșani, Asociația Sindrom Down București, Asociația Be a Butterfly, Centrul de Pedagogie Curativă Simeria, Asociația Down Plus București, Asociația Down Activ Moldova, Asociația Down Est Constanța, Asociația Down Mureș, Asociația Down Ploiești, Asociația Hoffnung Romania, Independenți Ghițulescu, Asociația Integra Arad, Fundația Mâna de Lucru, Asociația Pro Down Odorheiul Secuiesc, Asociația Down – Centrul Educațional Raluca, Asociația Langdon Down Oltenia Centrul Educațional Teodora.

Ce spun participanții la #ScoalaGeneratieiUnificate

Maratonul virtual a fost o noutate pentru toată lumea. Cristian Bauman, profesor de sport la Colegiul Național Decebal Deva, povestește că elevii săi „au fost motivați, în primul rând, de scopul acestei acțiuni și de experiența în sine (una foarte plăcută, deoarece s-a realizat în compania prietenilor și pentru o cauză nobilă). Am ales Special Olympics deoarece este o mișcare care promovează și fructifică în rândul comunității abilitățile de care dau dovadă persoanele cu dizabilități. Am avut ocazia să particip la Jocurile Naționale Special Olympics din 2019 și am fost profund impresionat de oamenii pe care i-am întalnit, de profesionalismul lor și de faptul că persoanele cu dizabilități se manifestă ca persoane active și integrate social. Pentru elevii mei incluziunea înseamnă ‘toleranță, acceptarea diversității și considerarea diferențelor dintre indivizi ca fiind valoroase.’ Incluziunea contribuie la dezvoltarea condiției psihice și fizice a copiilor cu dizabilități prin socializare, promovarea încrederii în sine și independență fizică.” 

Magdalena Dârlea, de la Asociația P.A.S Cluj Napoca, ne-a vorbit despre entuziasmul și satisfacția de a practica sport, în aer liber, cu scopul susținerii unei cauze nobile:

„Acest maraton, ca și orice altă competiție, a fost un motiv de emoție și bucurie pentru noi toți. Ne-am întîlnit, am îmbrăcat tricourile și am alergat în parcul central din Cluj Napoca. Am plecat acasă cu tricoul și medalia la gât, satisfăcuți și fericiți. Pentru mine a fost mai greu cu tehnologia și am zis că nu mai vreau, dar când vezi mulțumirea și fericirea de pe chipul lor niciun efort nu este prea mare. Acasă, fata mea a exclamat „Oau! Ce fain a fost! Ce fericită sunt!”. Și altii au zis la fel, mi-au spus mamele, deci merită tot efortul, mulțumim!”

Din București, Elena Istrate ne-a povestit despre efectul benefic al practicării zilnice a sportului și cum ne putem depăși limitele prin puterea perseverenței:

„Deși am înscris-o pe Ana cu ajutorul Special Olympics România pe ultima sută de metri la competiția Bucharest Maraton 2020, secțiunea ‘All you can run’, din dorința de a alerga pentru incluziune, am avut parte de o experiență foarte plăcută. Ana a reușit să mă uimească din nou, ne propusesem să alergăm 1 kilometru, dar se pare că exercițiile de fitness pe care le-a făcut în toată această perioadă de pandemie cu ajutorul virtual al lui Andrei, mai recent și al Emmei de la SOR, au ajutat-o să alerge cu ușurință peste 2 kilometri. Bravo Ana, suntem mândri de tine! Mulțumim Special Olympics România pentru oportunitatea de a participa la această competiție și pentru toate activitățile pe care le desfășurați în beneficiul copiilor noștri!”

Mihai, partenerul lui Andrei Niță, din Deva, punctează cât de important este să nu ne dăm bătuți niciodată și vorbește despre nenumăratele calități demne de apreciat pe care le posedă persoanele cu dizabilități intelectuale: „Am fost mai mult decât binecuvântat să întâlnesc în drumul meu oameni neînfricați, viteji și curajoși, oameni care m-au inspirat și m-au susținut în fiecare luptă pe care am purtat-o. Legende cu un caracter curat și principii sănătoase, cu o viziune simplă despre viață și o energie de invidiat, chiar tămăduitoare. Nu sunt mulți, ba chiar dimpotrivă sunt foarte rari, dar am reușit să deslușesc o trăsătură comună a acestor Nemuritori: nu renunță niciodată. Strădania și efortul lor pentru dreptate, pentru incluziune și reușită sunt de neoprit. A tăcea și a nu face nimic nu sunt opțiuni pentru ei. Implicarea, acțiunea, promovarea cauzelor și informarea semenilor despre soluțiile țintite sunt armele ce le aduc biruințe după biruințe.

Vinerea trecută am avut onoarea și plăcerea de a face echipă și de a concura alături de Supereroul meu, Andrei Niță, în competiția ‘Alerg pentru Incluziune’ by Special Olympics România. Îți multumesc Andrei pentru faptul că ai împărtășit acestă oportunitate cu mine, îți mulțumesc pentru curajul și determinarea ta și pentru că ai reușit încă o dată să mă inspiri. Îți mulțumesc că ai avut răbdare și că nu ai renunțat să crezi în mine! Vineri am fost învingători.

Incluziunea înseamnă normalitate. Iar, atâta timp cât comunitatea noastră nu va accepta și asimila această normalitate, va fi mereu o luptă. „Mișule, eu sunt pregătit! Hai să mergem!” îmi spunea Andrei la telefon înainte de antrenamentele de dimineață pentru ‘Alerg pentru Incluziune’. Supereroul meu va fi întotdeauna pregătit pentru că aceia care sunt bravi și virtuoși nu vor renunța niciodată la lupta pentru normalitate.”

Maratonul Raiffeisen București 2020 face parte din Unified Champion Schools (Școala Generației Unificate), program finanțat de Înălțimea Sa Șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, Prințul Moștenitor al Abu Dhabi prin Special Olympics International.

#HaiBRAVII #SpecialOlympicsRomania #Incluziune #RunInBucharest #BucharestMarathon #UnifiedChampionSchools #CampioniiIncluziunii #JoacaUnificat

 

 

Sari la conținut