Declarația de la București a copiilor din Uniunea Europeană le recunoaște dreptul de a se exprima

Distribuie:

Copiii din întreaga Uniune Europeană s-au reunit între 6-7 mai la Bucureşti pentru a-şi afirma angajamentul şi a face un apel la liderii statelor membre şi la liderii Uniunii Europene să facă din dreptul copiilor de a participa o realitate și o prioritate. Din partea Special Olympics România au participat în calitate de lideri Bianca Ioniță (în calitate de sportiv lider) și Raluca Diaconu (în calitate de partener unificat și voluntar), alături de mentorul Anda Mândru.

Conferința internațională ”Participarea Copiilor la procesele de luare a deciziilor și de elaborare a politicilor la nivelul UE” a fost organizată de UNICEF România și Ministerul Muncii și Justiției Sociale / Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Pentru Bianca şi Raluca a fost o ocazie să se întâlnească cu copii şi tineri din 16 state europene, copii care cer respectarea dreptului de a fi consultați și ascultați în luarea deciziilor care îi privesc: în familie, la școală, în comunitate, care vor ca liderii europeni să asculte părerile lor atunci când iau decizii, vor ca soluțiile propuse de copii să fie luate în considerare. Ele au avut plăcerea nu numai să discute şi să lucreze cu tinerii care au elaborat declaraţia de la Bucureşti a copiilor din Uniunea Europeană,  ci să întâlnească şi experți în drepturile copilului și oficiali europeni.

Pe lângă sesiunile de cunoaştere şi de lucru premergătoare conferinţei, la care au participat copii şi adulţi, fetele au luat parte şi la Gala UNICEF 2019, gală care a avut ca temă tot Participarea copiilor şi unde maestru de ceremonii a fost Andreea Marin, Ambasador Național pentru UNICEF în România.

Au avut ocazia să se întâlnească cu lideri importanţi, cu reprezentanți ai Guvernului, ai Parlamentului, ai autorităților centrale și locale, ai mediului de afaceri, jurnaliști și copii.

        

Liderii Special Olympics cred cu tărie că tinerii pot aduce schimbarea şi speră că prin Comitetul Tinerilor Lideri Special Olympics de la Târgovişte să poată susţină şi promova atât drepturile şi participarea  copiilor la luarea deciziilor, cât şi incluziunea persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, dar nu numai.

Mai multe detalii despre eveniment pot fi citite aici.

”Ne dorim o comunitate europeană care să permită şi să încurajeze implicarea copiilor în procesul decizional. De ce? Pentru că dorim să fim consultaţi cu privire la aspectele ce ne influenţează în mod direct viaţa, atât ca cetăţeni ai ţărilor noastre, cât şi ca cetăţeni europeni. Pentru că reprezentăm un procent important al populaţiei Europei şi ne scriem singuri povestea, prin implicare, voluntariat, activism, marşuri, printr-o voce puternică şi prin reprezentare. Pentru că acum este momentul în care ne conturăm părerile, sentimentele şi vocea şi pentru că aparţinem prezentului, asemenea seminţei unei plante înainte de a înflori. Dorim să trăim într-o Europă care ne solicită şi ne apreciază implicarea în procesul de luare a deciziilor”, se spune în declarația de la București a copiilor din Uniunea Europeană.

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut