”Din copilul hipoton, introvertit și timid de ieri, a devenit campionul ambițios și competitiv de astăzi” – Mariana Niță

Distribuie:

”Născut într-o răcoroasă zi de 8 noiembrie, hunedoreanul Bogdan-Andrei Niță a împlinit de curând vârsta de 34 de ani, fiind al doilea copil al familiei. Cum a fost momentul nașterii sale? Rumoarea prezentă în sala de nașteri a trezit suspiciuni mamei în legătură cu noul venit iar bucuria nașterii era umbrită de o îndoială: ”ceva nu e în regulă!, dar ce anume? Medicul nou născutului  descria un viitor sumbru pentru Andrei, doar că…va fi foarte iubitor! Când și-a privit fiul prima dată, mama a văzut un copil cu chip frumos, luminos, aparent…normal! Fără probleme! A fost primit în familie cu brațele deschise, cu dragoste, afecțiune, responsabilitate dar și cu întrebări referitoare la viitor:

– Ce va fi cu micuțul Andrei, când prezicerile erau atât de incerte? În primele luni de viață, se dezvolta frumos, era hrănit natural, lua în greutate, era din ce în ce mai drăgălaș, dar…motric insuficient dezvoltat. Rămânea în urmă mereu, astfel încât la un an nu-și putea susține capul, a achiziționat mersul la un an și șase luni, vorbitul destul de târziu. Mama a fost rând pe rând kinetoterapeut, logoped, dascăl, prieten, tovarăș.

Sănătatea a fost mereu precară în copilărie: răceli frecvente, indigestii, vărsături, febră mare. Greu…Operație de fiere, pericardită, tiroidită Hashimotto! Luate rând pe rând și abordate periodic, s-au găsit medici compatibili cu particularităţile lui iar problemele s-au rezolvat sau se află sub control la clinici de peste tot. Există medici și asistente minunate care au avut sau au încă grijă de sănătatea lui Andrei și pentru asta le mulțumim și ne înclinăm.

Integrarea în colectivitate!

Andrei a mers la grădinița de masă, condus zilnic de fratele lui, unde s-a integrat atât cât a putut: a participat la activitățile de grup și logopedice, la serbări, fiind implicat alături de ceilalți copii. Era foarte drăgălaș, fiind singurul care îşi spunea poezia …în gând, dar extrem de convingător şi expresiv! Primea aplauze de fiecare dată!

A urmat cursurile Centrului de Pedagogie Curativă Simeria, pe toată perioada de școlarizare şi a absolvit Școala profesională, specializarea ţesătorie;  mama sa fiindu-i dascăl o bună perioadă de timp. Aici Andrei a beneficiat de activități complexe cognitive și terapeutice, cum ar fi: artă dramatică, euritmie, flaut, pictură, modelaj, desenul formelor, țesătorie, tâmplărie, plimbări tematice în mijlocul naturii, dans popular, jocuri în aer liber, multă mișcare. Toate acestea au contribuit la o evoluție favorabilă şi conturarea personalității sale. Perioada școlară a fost frumoasă și captivantă.

Sportul!

La vârsta de 19 ani, a apărut în viața lui Andrei Special Olympics România, exact la timpul potrivit, când era mai mare nevoie iar mama era în căutare de noi activități pentru el. Deja făcea dans artistic și dans popular la Palatul copiilor Deva și tenis de masă în familie; era oarecum antrenat pentru mișcare.

Special Olympics România a fost liantul care lipsea, motorul; s-a potrivit mănușă! Începutul a fost în vara lui 2004 la Târgu Mureș la un seminar de informare și se poate spune că a fost Dragoste la prima vedere! A început marea aventură pentru Andrei!!!

În septembrie 2004 a participat la primele lui Jocuri Naționale Special Olympics la București, unde a avut onoarea să poarte Flacăra Speranței alături de regretata Maria Cioncan, hunedoreancă ca și el. Apoi au urmat competiții și evenimente, unele după altele, aducând implicare și multă bucurie. Ca membru al echipei Special Olympics România a participat la competiții de schi, înot, bocce și fotbal în Austria, Japonia și Italia, unde a participat și la un forum al familiilor. De-a lungul anilor a practicat: călărie, tir cu arcul, baschet, tenis de masă, schi, înot, bocce. Din 2004 până în prezent a participat la toate Jocurile naționale organizate de Fundația Special Olympics România, alături de care a fost și la Palatul Cotroceni fiind decorat  de Președintele țării cu Meritul Sportiv clasa I.

Din copilul hipoton, introvertit și timid de ieri, a devenit campionul ambițios și competitiv de astăzi. A acumulat în timp peste o sută de medalii, cu care se mândrește dar cele mai prețioase pentru el sunt cele trei obținute la schi alpin în Japonia, la Nagano, una de argint și două de bronz, la Jocurile Mondiale de iarnă Special Olympics 2005.

Își amintește cu mare emoție, de una din cele mai frumoase experiențe ale vieții sale și anume purtarea torţei olimpice ca reprezentant al Europei, în cadrul acestor jocuri mondiale.

De curând a purtat cu mândrie și onoare torța cu Flacăra Speranței, la el acasă în cadrul Jocurilor Naționale Special Olympics Deva 2019, rostind și Jurământul sportivilor.

Pe lângă sport, Andrei este pasionat de dans; dans modern, contemporan, popular. Prin dans și-a modelat statura, atitudinea, îndemânarea și grația. A câștigat titlul de Mister Down Popularitate şi Mister Down România în cadrul festivalului Flori de Speranță Cluj, precum  și titlul de Mister Down Chișinău în cadrul Conferinței Internaţionale de Pedagogie Curativă  din Republica Moldova.

Este pasionat şi de fotografie, câștigând un loc I la Concursul național de fotografie  de la Cluj. Iubește natura, animalele, plimbările, drumețiile, excursiile la mare și la munte alături de prieteni. Deși iubește dansul, are și o amintire nefericită despre el. Fiind mare fan și dansator Michael Jackson, la o reprezentație de ziua mamei sale, a făcut o răsucire mai spectaculoasă, care i-a adus o entorsă urâtă la genunchiul stâng, cu repercursiuni destul de grave, fiind imobilizat, cu orteză și cârje …..timp de trei săptămâni.

De-a lungul timpului, a fost încurajat şi susţinut de familie pentru a fi prezent, activ și sociabil. De 15 ani activează la Centrul cu Profil Ocupațional Simeria, inițial la atelierul de țesătorie, actualmente la cel de caiete. Andrei este meticulos și atent la tot ce lucrează, realizând produse finisate cu grijă. Are o relație bună cu colegii și personalul centrului fiind prezent  zilnic la activităţile colective şi specifice atelierului de caiete. În timpul liber se antrenează la tenis de masă, baschet, înot, carting și dans contemporan, astfel încât are o săptămână activă. Participă la multe proiecte tematice organizate de ONG-uri Down din România.

A absolvit un curs de tâmplărie şi unul de operare pe calculator şi limba engleză.

Merge des la spectacole de teatru și muzicale.

Andrei este un tânăr plăcut, manierat, simpatic, sportiv, elegant, cu șarm, empatic, afectiv, cu simțul umorului, care atrage simpatii și își face ușor prieteni. Îmi face mare plăcere să-i fiu în preajmă, să îl susțin, mai ales că sunt de-a dreptul onorată să am un domn atât de prezentabil alături.

Prin felul lui de-a fi, Andrei ne bucură viața, ne face să zâmbim mereu, ne arată cum este să fii blând și iertător. Cu alte cuvinte ne învață ce înseamnă să fii OM! Medicul nostru de familie, îi spune atât de frumos: ‘BUNULE!‘

Întreaga familie se mândreşte cu el!

Special Olympics a avut un rol hotărâtor în viața noastră! Și nu numai a noastră!

Ce vis are Andrei?

Lui  Andrei îi plac oamenii care salvează vieți. I-ar plăcea să fie un salvator voluntar.

Și-ar dori să aibă afacerea lui.

Fie o pizzerie, ”Pizzeria lui Andrei!”unde să gătească pâine caldă, plăcinte, cozonăcei și pizza ( gătitul este o altă pasiune de-a lui), unde patron să fie el.

Fie un salon de masaj, ”Salon de masaj Andrei!” unde el singur să lucreze și să fie patron. Îi plac fetele, ca oricărui tânăr, să se plimbe, să danseze, să se distreze!

Despre o familie, spune că s-ar putea… cândva, dar nu acum iar copiii îi plac, sunt drăguți dar sunt prea gălăgioși…

Visul lui Andrei: Să fie campion!”

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut