Down the Road. Aventura – o experiență incredibilă pentru toți cei implicați

Down the Road. Aventura – o experiență incredibilă pentru toți cei implicați

”Down the Road. Aventura” – o experiență incredibilă pentru toți cei implicați – sportivii Special Olympics România, gazda reality-showului (Mircea Radu, un faimos om de televiziune) și întreaga echipă. Timp de opt zile, opt tineri cu Sindrom Down au fost implicați în diferite activități precum vizita castelului Bran, interpretarea de roluri de prinți și prințese ai Fortăresei Rașnov, relaxare la spa (cu saună și masaj), gătit pizza într-un restaurant faimos, preparat burger în compania unui bucătar în Brașov. În alte zile au vizitat grădina Zoologică, au învățat despre viața animalelor sălbatice, au participat la o sesiune de echitație și au fost protagoniștii unei călătorii cu UTV-urile (un autovehicul pe patru roți, dotat cu cabină și prevăzut cu volan, destinat traseelor montane ușoare).

Au fost evidențiate câteva momente foarte emoționante despre ceea ce înseamnă Sindromul Down, despre simbolistică și prietenie; gazda și tinerii cu Sindrom Down au fluturat steagul pe care se regăsea simbolul ce interpretează Sindromul Down deasupra orașului Brașov. De asemenea, în ultima noapte din Aventura, sportivii Special Olympics participanți în emisiune au avut parte de o surpriză nemaipomenită: mici filmulețe cu mesaje din partea artiștilor lor preferați. Mai mult, au fost puși în fața unor noi provocări: parapanta, zborul cu balonul și elicopterul și o excursie într-o pădure având ca miză vânătoarea de comori. La lăsarea serii (și pe durata nopții) când au fost nevoiți să se descurce singuri, gazda a decis că a venit momentul ca ei să-și evidențieze capacitățile individuale, astfel că, acesta a dispărut pentru o noapte din pensiune. Și au demonstrat că se pot descurca singuri! O zi din cele opt a fost dedicată Crăciunului, sărbătorit în avans, alături de noii prieteni. Au gătit împreună preparate tradiționale românești, au împodobit bradul, au vizitat cunoscutul Târg de Crăciun de la Sibiu, în căutare de cadouri. Câteodată, sportivii au fost nevoiți să adopte decizii dificile –să elibereze sau nu un porumbel.

Cele opt zile de ”Aventură” au fost urmate de alte patru zile – de lungi discuții, interviuri – prilej pentru care tinerii cu Sindrom Down au vorbit liber despre experiențele prin care au trecut – oferind detalii despre fiecare activitate, despre cum s-au simțit în diferite situații, dar și în compania celorlalți, despre speranțele, visurile și fricile lor. Au trăit la cote maxime pe toată perioada – au râs, au plâns, au urlat, s-au simțit speriați și deopotrivă curajoși și, cel mai important, au legat o prietenie grozavă cu gazda evenimentului, prezentatorul de televiziune Mircea Radu, pe care îl consideră și cel mai bun prieten al lor.

În paralel cu Marea Aventură, în spatele camerelor s-a derulat o alta, pentru noi (Special Olympics, membri de familie) cel puțin la fel de prețioasă ca cea din fața camerelor: e vorba despre relația de prietenie care s-a înfiripat și a crescut frumos între cei opt tineri și membri echipei. În primele zile de filmare, fiecare făcea ceea ce se aștepta de la el/ea: actorii își jucau rolurile, iar membri echipei (regizor, producători, sunetiști, cameramani) își îndeplineau sarcinile, fără a exista vreun alt tip de comunicare între cele două grupuri, în afara cadrelor de filmare. Dar, pe măsură ce zilele treceau, își făcea loc în viețile tuturor un nou tip de relație, membri echipei începând să vorbească cu tinerii și în alte contexte decât cele de filmare, începând să manifeste interes față de viețile lor. Și nu a trecut mult timp până când tinerii au ajuns să îi imbrățișeze si să îi îndrăgească. Din acel moment, toată lumea s-a comportat ca într-o mare familie.

La sfârșitul filmărilor, emoțiile și-au făcut locul în inimile fiecăruia, atât sportivii, cât și echipa de producție având lacrimi în ochi. Unul dintre producători a zis: “Este primul proiect în care am simțit că am primit mai mult decât am oferit…”

Toate părerile pe care le-am obținut au avut un impact pozitiv. Publicul a fost foarte impresionat de comportamentul atleților noștri. Am extras câteva păreri din partea fanilor: “Cel mai frumos și emoționant proiect pe care l-a avut Televiziunea Română în ultimii ani” (Adrian);Ați făcut un lucru minunat. Mi-ar plăcea ca toți oamenii să-i considere pe cei cu Sindrom Down ca fiind egalul lor. Cu toate că au ceva extra – și la propriu și la figurat vorbind. În acest cromozom extra se găsește foarte multă iubire.” (Cristina Elena); “M-am uitat la emisiune în fiecare luni alături de copiii mei. Aceștia au învățat că acei oameni care s-au născut diferiți au sentimente, că ei încearcă să depașească orice limită, să rupă bariere, că sunt minunați și plini de empatie”. (Nicoleta). Emisiunea a avut succes la public, iar cu fiecare episod difuzat raitingul creștea de la un episod la altul.

Noi credem că cel mai important rezultat este acela că publicul a realizat că oamenii cu Sindrom Down sunt ca orice alt individ din această lume – ei iubesc și se ceartă ca toți ceilalți, au nevoi și speranțe, plâng și sunt incredibil de fericiți, luptă când sunt puși în fața unei provocări și înving, pot fi foarte nervoși și supărați, pot găti, pot dansa și pot merge la cumpărături la fel de bine ca un individ fără dizabilități. Vă sună toate acestea cunoscut? Această descriere ni se potrivește oricăruia dintre noi. Chiar mai mult, în câteva circumstanțe, au demonstrat că au mai mult curaj, poate mai mult decât un om considerat clinic sănătos: săritul cu parapanta, de exemplu.

Părinții sunt, de asemenea, impresionați de realizările copiilor lor. Principala idee este că Down the Road a fost cea mai minunată experiență din câte au trăit vreodată copii lor.

Pe durata emisiunii am învățat că, indiferent cât de mult considerăm noi că îi cunoaștem, există întotdeauna o latură nouă a personalității lor ce abia așteaptă să fie descoperită. Nu vor înceta să ne uimească niciodată!

Sursa foto: cont Facebook Andrei Niță, cu excepția ultimelor 4 fotografii din galerie, care aparțin Alina Cojocaru Photography!