Echipa de baschet unificat a Special Olympics România participă alături de alte 15 țări la un turneu de baschet, în Toscana, Italia

Distribuie:

MILANO, 12 Octombrie, 2022 – Primul Turneu European de Baschet Unificat Special Olympics are loc în perioada 13-16 octombrie și o echipă a Special Olympics România participă la acest turneu.

Echipa Special Olympics România e formată din 11 persoane: 5 sportivi și 3 parteneri, cu doi antrenori (Theodor Ibănescu și Andrei Anuțoiu). Vineri vor avea loc primele 2 meciuri de divisioning.

Cele 16 țări participante sunt următoarele: Belgia, Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Serbia și Spania.

Jucătorii de la turneu vor evloua în echipe „unificate”, ceea ce înseamnă că echipele vor fi formate egal din jucători cu și fără dizabilități intelectuale.

Turneul de baschet este unul dintre cele mai mari evenimente Special Olympics care au loc în Europa în 2022 și își propune să readucă sportivii Special Olympics pe teren după impactul devastator al pandemiei de COVID-19. În total, 240 de jucători, atât bărbați, cât și femei, vor concura la turneul de trei zile.

Turneul, organizat de Special Olympics Italia și echipa locală din Sansepolcro și finanțat de Uniunea Europeană, este o piatră de hotar majoră în calendarul sportiv european al Special Olympics pentru 2022. Eforturile de reconstrucție din pandemia COVID-19 au fost o prioritate, deoarece mișcarea sportivă incluzivă, care este activă în aproximativ 200 de țări la nivel global, caută să reangajeze sportivii care au pierdut accesul la organizația locală Special Olympics.

Pe parcursul pandemiei de COVID-19, numărul persoanelor cu dizabilități intelectuale care au avut acces la antrenamentele și competițiile sportive Special Olympics la nivel local a scăzut cu 45%. În termeni reali, acest lucru a dus la scăderea numărului global de sportivi de la 6,7 milioane la 3,7 milioane.

Impactul negativ asupra fiecărui sportiv care pierde șansa de a participa la inițiativele sportive și de sănătate Special Olympics nu poate fi neglijat. Acest subiect este detaliat mai jos într-o secțiune de informații suplimentare.

 REVENIREA DUPĂ COVID-19 PE TERENUL DE BASCHET – CONTEXT SUPLIMENTAR

Pandemia de COVID-19 poate să nu domine ciclurile de știri în acest moment, dar este încă o amenințare reală și actuală pentru mulți dintre sportivii Special Olympics. În timp ce viața a revenit la normal pentru majoritatea dintre noi, acest lucru nu este adevărat în cazul multor grupuri vulnerabile, inclusiv a celor cu dizabilități intelectuale care sunt expuși unui risc mai mare de îmbolnăvire gravă dacă contactează virusul.

Persoanele cu dizabilități intelectuale sunt mai vulnerabile la COVID-19 – un studiu din 2021 publicat în New England Journal of Medicine (NEJM) Catalyst a constatat că persoanele cu dizabilități intelectuale au șanse de aproape șase ori mai mari de a muri din cauza COVID decât populația generală. Aceasta înseamnă că mulți dintre cei care s-au bucurat de beneficiile sociale și de sănătate ale jocului sportiv cu Special Olympics nu mai pot participa. Acest lucru înseamnă că o populație extrem de marginalizată, care a fost de mult aruncată pe marginea societății, își pierde o parte vitală din viața lor și ceea ce îi menține în formă, sănătoși și fericiți.

Când vine vorba de baschet, în regiunea Special Olympics Europa Eurasia, cifrele vorbesc de la sine. Între 2019 și 2021, numărul jucătorilor de baschet a scăzut cu 35% (de la 39.795 în 2019 la 25.803 în 2021), deoarece antrenamentele și competițiile au fost anulate din cauza amenințării virusului. Pericolul de infecție și de complicații medicale și frica a făcut ca mulți sportivi să nu mai fie activi în organizațiile Special Olympics din țările lor.

Mulțumită spijinului Uniunii Europene prin programul Erasmus+ care susține evenimentul cu finanțare grant, precum și eforturile din ultimii doi ani ale Comitetului Local de Organizare și Special Olympics Italia, aproximativ 240 de sportivi cu și fără dizabilități intelectuale reprezentând 16 țări din Europa vor concura la competiția de pe terenurile de baschet din Sansepolcro, Italia. Puteți afla mai multe despre turneu aici.

Sporturile Unificate Special Olympics au fost puternic afectate de pandemia COVID-19, cu o scădere drastică a echipelor de baschet în Europa și o pauză în multe sesiuni de antrenamente și turnee”, a comentat directorul sportiv al Special Olympics Eurasia (SOEE), Miroslaw Krogulec. ”Mulțumită marii inițiative a tuturor celor implicați în organizare și sprijinul Uniunii Europene, acest proiect reangajează jucătorii tineri cu și fără dizabilități activi în 16 țări UE. 24 de echipe din toată Europa vor concura la acest turneu de baschet și va fi o mare realizare pentru toți cei implicați să-i vadă pe mulți dintre jucătorii noștri înapoi pe teren făcând ceea ce fac cel mai bine”.

Despre Special Olympics

Fondată în 1968, Special Olympics este o mișcare globală pentru a pune capăt discriminării împotriva persoanelor cu dizabilități intelectuale. Încurajăm acceptarea tuturor oamenilor prin puterea sportului și a programării în educație, sănătate și leadership. Cu 3,7 milioane de sportivi și parteneri unificați în peste 190 de țări și teritorii și un milion de antrenori și voluntari, Special Olympics oferă 30 de sporturi de tip olimpic și 100.000 de jocuri și competiții în fiecare an. Interacționează cu noi pe: Twitter, Facebook, YouTube, Instagram, LinkedIn și blogul nostru pe Medium. Aflați mai multe la www.SpecialOlympics.org.

Despre Sporturile Unificate

Sporturile de echipă reunesc oamenii. Echipele Special Olympics Unified Sports® fac și asta și multe altele. Aproximativ 1,1 milioane de oameni din întreaga lume participă la Sporturi Unificate, eliminând stereotipurile despre persoanele cu dizabilități intelectuale într-un mod cu adevărat distractiv. ESPN a servit ca sponsor global de prezentare al Special Olympics Unified Sports din 2013, susținând creșterea și extinderea acestui program care dă putere persoanelor cu și fără dizabilități intelectuale să se implice prin puterea sportului. Aflați mai multe aici.

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut