Echipa Mara și Anca Oprea alături de mentora Alexandra Catrina la înălțime la Summit-ul Global al Tinerilor Lideri Special Olympics

Distribuie:

Echipa: Mara Oprea – Sportiv Lider, Anca Oprea – Partener Unificat Lider, Alexandra Catrina – Mentor SOR

Cu prilejul Jocurilor Mondiale de Vară Special Olympics Berlin 2023, în perioada 16 – 20 iunie 2023 a avut loc Summit-ul Global al Tinerilor Lideri Special Olympics, eveniment care a reunit echipe unificate de tineri cu și fără dizabilități din aproape 50 de țări toate colțurile lumii, cu scopul de a-i motiva, încuraja și inspira să conducă proiecte de impact social și de incluziune în școlile și comunitățile lor.  A fost primul eveniment de acest gen organizat și condus de tineri, sub egida Consiliului Global al Tinerilor Lideri Special Olympics. Echipa României, formată din sportiva Mara Oprea și partenera unificată Anca Oprea alături de mentora Alexandra Catrina au avut rolul reprezentativ de co-chairs ai Consiliului. Pentru Mara, Anca și Alexandra șederea la Berlin a fost prelungită cu câteva zile în plus, înainte și după eveniment, pentru activități organizatorice împreună cu ceilalți membri ai Consiliului, în calitatea lor de gazde ale Summit-ului.

Au fost zile intense și emoționante pentru Tinerele Lidere care au avut de susținut numeroase prezentări din calitatea onorantă de co-chairs ale Consiliului. Mara și Anca au debutat în 16 iunie ca prezentatoare la Ceremonia de Deschidere a Summit-ului Global al Tinerilor Lideri Special Olympics unde au avut onoarea de a-i introduce în scenă pe Dr. Susan Liautaud- Vicepreședinte al Global Partnership for Education, Timothy Shriver – Președinte al Special Olympics, Olivier Lazar- Vicepreședinte pentru Tineret & Impact Social al Project Management Institute și COO al Project Management Institute Educational Foundation, Ray Lane- membru al Special Olympics Board of Directors, Sven Albrecht – CEO al Jocurilor Mondiale Special Olympics Berlin 2023, Mark Solomeyer – Vicepreședinte al Sportivilor Lideri ai SO Germania. Lăsând deoparte oaspeții de seamă invitați cu acest prilej, tinerele noastre Lidere au demonstrat că împreună, lucrând unificat, tinerii pot deveni o voce și o forță care să determine schimbarea în peisajul incluziunii și o sursă de inspirație pentru ceilalți, iar pregătirea Marei și a Ancăi în calitate de gazde și prezentatoare ale evenimentului a fost remarcabilă.  De asemenea, echipa României a avut ocazia, în cadrul unor evenimente speciale prilejuite de Jocuri, să se întâlnească și să povestească cu marea gimnastă și Ambasador Global al Special Olympics Nadia Comăneci, Mary Davis – CEO al Special Olympics, Bart Conner – membru în Board of Directors Special Olympics, Anca Slușanschi, membru în Board of Directors al Project Management Institute.

Momente de intensă mândrie și în 18 iunie când Tinerele Lidere Mara și Anca au susținut un discurs în cadrul Forumul Global pentru IncluziuneParteneriat pentru Acțiune, eveniment care a adus laolaltă reprezentanți ai guvernelor din intreaga lume, economiști, academicieni, cercetători, profesori, sportivi, antrenori, oficialități, membri de familie, reprezentanți ai societății civile și oengiști. Discursul mobilizator al fetelor a fost precedat de cuvântarea d-nei Helena Dalli – Comisar European pentru Egalitate și succedat de cel al domnului Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General al Organizației Mondiale a Sănătății. Fetele au fost introduse pe scenă de către Ian Harper, Sportiv Lider SO Europe Eurasia și Yang Lan, membru în SOI Board of Directors. Mara și Anca au strălucit pe scena Forumului Global pentru Incluziune prin mesajul lor mobilizator venit din partea tinerilor cu și fără dizabilități din toată lumea ca să transmită invitaților de seamă din sală că tinerii sunt liderii de astăzi, nu cei de mâine și că împreună au determinarea, curajul, forța, abilitățile, empatia de a crea mai multă toleranță, acceptare și incluziune în societatea în care trăim.

În 19 iunie echipa noastră a participat la Global Family Leadership Council, eveniment ce reunește reprezentanți Lideri ai familiilor din toată lumea cu scopul de a găsi cele mai bune soluții astfel încât membrii familiilor să poată susține cât mai eficient împuternicirea sportivilor Special Olympics. Cu această ocazie fetele au susținut un discurs emoționant despre legătura lor ca surori în echipă unificată și au răspuns numeroaselor întrebări ale celor prezenți.

Tot în data de 19 iunie a avut loc Seara Interculturală pentru participanții la Summit-ul Global și cei de la Global Athlete Congress, ocazie cu care Mara și Anca au co-prezentat evenimentul alături de membri ai Cogresului. Tot în acest context, Tinerele Lidere au avut oportunitatea de a o introduce pe scenă pe Dr. Nicola Böcker-Giannini secretar de stat pentru Sport în Departamentul Senatului pentru Interne și Sport al statului Berlin. Cum munca de Lider nu se termină niciodată, între două prezentări Mara și Anca, împreună cu Alexandra, au avut energia să amenajeze și să reprezinte Special Olympics România la standul dedicat, unde fetele au pregatit obiecte tradiționale din țara noastră, dar și activități interactive pentru vizitatorii.

Data de 20 iunie a marcat finalul oficial al Summitului cu două momente de reprezentare pentru Mara și Anca. Mai întâi s-a desfășurat Ceremonia de Închidere a Summit-ului, prilej emoționant de concluzii, obiective de viitor, mulțumiri, cadouri simbolice și câteva lacrimi de despărțire. Alături de Mara și Anca au urcat rând pe rând pe scenă reprezentanții Special Olympics responsabili de Summit, coordonați de Jackie Jodl – Șef la nivel global pentru Tineret și Educație la Special Olympics. O a doua ocazie pentru concluzii și planuri de viitor a fost adusă de participarea membrilor Consiliului la Special Olympics Sports Festival, unde Mara și Anca au vorbit despre lucrarile Consiliului și mai ales au prezentat, alături de ceilalți colegi din Consiliu, Declarația Tinerilor, care conține obiective de atins în viitor, care să mizeze pe capacitatea tinerilor unificați de a schimba paradigma incluziunii.

Contextul prezentărilor despre care am relatat mai sus a înseamnat reprezentare la cel mai înalt nivel, întâlniri cu cei mai importanți actori de pe scena incluziunii la nivel mondial, o uriasă mândrie și onoare pentru echipa Special Olympics România de a se afla acolo, reprezentând țara noastră, regiunea Europa – Eurasia, Consiliul Global al Tinerilor Lideri dar și vocea determinată a tinerilor unificați din întreaga lume. Aplaudăm sinergia remarcabilă din prezentările Marei și Ancăi, care a presupus efort și repetiții concretizate într-un armonios duet în limba engleză care a cules la fiecare prezentare aprecieri și a adus noi ocazii de mândrie pentru țara noastră!

Dar Summit-ul a fost totodată prilej de experiențe noi, învățare, networking, socializare, șlefuirea abilităților deja bine dezvoltate pentru fiecare dintre membrii echipei. Sesiunile organizate pe parcursul evenimentului, uneori separate pentru Mentori și Lideri, au fost un prilej, și pentru unii și pentru ceilalți, de a face schimb de idei, bune practici, de a învăța lucruri noi, de a se raporta fiecare cu propria muncă într-o perspectivă mult mai amplă, globală, de a înțelege că acea cărămidă întru incluziune pusă în propria curte, cu propriul umăr, împreună cu cea a colegului/ colegei din Honk Kong și poate cu cea din Singapore și cea din Liban și apoi cea din America de Nord și cea din Germania și mai apoi cea din Mexic și cea din Gambia ajung să construiască o platformă solidă pentru incluziune, acceptare, toleranță, o lume mai dreaptă și incluzivă.

Vom duce mai departe moștenirea lăsată de acest Summit cu credința că prin împuternicirea responsabilă a tinerilor și mentorat se dovedește că lucrând împreună, cu și fără dizabilități, tinerii pot deveni o forță care să genereze schimbare, că au deja energia și abilitățile necesare pentru a fi Liderii de azi, reprezintă calea cea mai rapidă spre incluziune!

Mara și Anca Oprea, reprezentând Special Olympics România creează Impact în Comunitatea lor

Mara și Anca Oprea sunt membre (în rolul de co-chairs) ale primului Consiliul Global al Tinerilor Lideri Special Olympics, reprezentând Special Olympics România și Special Olympics Europa Eurasia. Consiliul a fost înființat pentru a pune în valoare activitatea tinerilor Special Olympics, mutând accentul pe lucrul împreună cu tinerii (de la tineri pentru tineri). Din acest rol și alături de mentorul lor de la Special Olympics România, echipa a contribuit la organizarea Summitului Global al Tinerilor Lideri din acest an. De asemenea, Mara și Anca au făcut parte în perioada ianuarie 2021- decembrie 2022 din Consiliul Tinerilor Lideri SO Europa-Eurasia și au participat la Summit-ul Regional al Tinerilor Lideri de la Berlin, din iunie 2022. Echipa creează impact în comunitatea lor încă din 2020 când au început să implementeze, pe timp de pandemie, primul lor proiect de tineret, online, împreună cu alți tineri ai generației unificate din Arad. Acum termina de implementat un nou proiect, în care au povestit despre nutriție, sănătate și au făcut sport împreună cu alți tineri cu și fără dizabilități din Arad. Mai devreme de 2020, Mara a participat la numeroase competiții Special Olympics naționale și internaționale, încă din anul 2011, demonstrând determinare și depășirea propriilor limite, iar sora ei, Anca, a fost pentru prima dată voluntar pentru Special Olympics România în 2014 pentru a o susține pe Mara și alți bravi sportivi ca ea, învățând despre incluziune și inspirându-i și pe alți tineri să joace unificat.

La final de Summit Global al Tinerilor Lideri 2023, Mara și Anca se vor întoarce acasă, la Arad, în comunitatea lor locală și în țara lor natală, pentru a pune în valoare experiența dobândită ca vectori ai schimbării în timpul evenimentului dar și schimbul de cunoștințe făcut cu echipele de tineri din celelalte colțuri ale lumii. Ele vor avea ocazia să reprezinte modele și o sursă de inspirație și pentru alți tineri care își doresc să pășească pe urmele lor.

 

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut