Eveniment Unificat la Cluj-Napoca, cu Sportivii Lideri conducând sesiunea de antrenament

Distribuie:

Într-o zi de miercuri, 25 august, ne-am întâlnit la Cluj-Napoca cu sportivii Special Olympics si partenerii unificați care participă la antrenamentele săptămânale de role și baschet. Am îmbinat componentele proiectelor într-un eveniment care ne-a mers pe suflet, pentru că zâmbetul și entuziasmul BRAVILOR a fost molipsitor.

A fost o ocazie pentru colegii și prietenii noștri de la Cluj să ne împărtășească din experiența lor din fiecare miercuri cu tinerii cu dizabilități intelectuale pe care îi antrenează la baschet și role. În acea dimineață de sfârșit de vară am cunoscut 19 tineri pe terenul de baschet și 10 tineri pe pista de role, motivați să se antreneze și să concureze la cel mai înalt nivel. Antrenamentele și mini-competițiile au fost ”păstorite” de Sportivii Lideri, care, după ce vreme de 10 luni și-au însușit abilitățile în trainingurile online au avut acum ocazia să le pună în aplicare.

Sportivii LIDERI sunt mereu printre noi, dar la Cluj-Napoca și-au etalat calitățile în prezența unui public numeros și au arătat că ne putem baza pe organizarea, coordonarea și implicarea lor. Cei trei Lideri – Mihai Arsenie, Ioana Țop și Corina Câmpeanu ne-au impresionat cu modul cum s-au pregătit, cu strategia de antrenament pe care au discutat-o, cu stilul de conducere. Pe terenul de baschet, rolurile au fost inversate și stafful SOR (și ulterior toți sportivii prezenți la eveniment) – a fost pus la treabă – în cadrul unui antrenament și a unei competiții – de cei trei Lideri. Aceștia au făcut împărțirea pe echipe, ne-au împărțit tricourile de departajare, au arbitrat, au ținut scorul, au făcut schimbări pe teren.

Momentul a fost apoi încununat de o cafea și o limonadă, pentru că Bicicleta Cafenea a ajuns, de data aceasta, în orașul din inima Transilvaniei. Mihai Arsenie, colegul nostru Lider pasionat de cafea a avut ocazia, alături de Ioana și Corina, să impresioneze audiența și să-și arate cunoștințele celor prezenți.

Am aflat că organizarea sesiunii de antrenament nu a fost lăsată deloc la voia întâmplării. Întâi și-au format un grup de whatsapp, apoi au exersat individual, acasă, pentru a veni în fața publicului complet pregătiți. Monica Țop, mama Liderei Ioana Țop a împărtășit cu noi cum fiica sa a cronometrat-o inclusiv în bucătărie, exersându-și astfel startul și opritul cronometrului de pe telefon. Mișcările și exercițiile de antrenament propuse de cei trei lideri au fost unele cu grad de dificultate ridicat. În amuzamentul tuturor, echipa SOR s-a străduit să execute exercițiile exemplificate de Lideri cât mai riguros. Meciul de baschet care a urmat a fost și el sub coordonarea Liderilor. Pe parcurs, echipele și jucătorii au fost rotiți, astfel încât jocul a fost unul UNIFICAT, persoane cu și fără dizabiliăți intelectuale.

Antrenamente săptămânale în proiectul ”LIDERI prin SPORT – Programul de Advocacy pentru Persoanele cu Dizabilități Intelectuale”

De peste 15 săptămâni, sportivii din Cluj-Napoca se antrenează, se împrietenesc și își însușesc calități de SPORTIVI LIDERI. Pe 25 august au avut ocazia să își arate abilitățile unui public mai larg, format din părinți, angajați Special Olympics și voluntari ai Fundației, la Baza Sportivă Gheorgheni. Au avut emoții dar au fost mereu cu zâmbetul pe buze iar bucuria mișcării în aer liber și socializarea sunt neprețuite după o lungă perioadă de izolare. Antrenamentul de role și de baschet – din cadrul proiectului „LIDERI prin SPORT – Programul de Advocacy pentru Persoanele cu Dizabilități Intelectuale” se ține sub coordonarea colegilor și prietenilor noștri de la Cluj, fără implicarea cărora oportunitățile tinerilor de a face sport ar fi fost limitate.

Sport Unificat în cadrul #ScoalaGeneratieiUnificate

Evenimentele Special Olympics România sunt cel mai bun motiv de Incluziune. Deseori la competițiile sportive, elevi cu și fără dizabilități se pregătesc și concurează împreună. La Cluj-Napoca – bucuria, entuziasmul și buna-dispoziție s-au îmbinat perfect în cadrul unor mini-competiții de SPORT UNIFICAT, în care parteneri cu și fără dizabilități dar și stafful Special Olympics România, s-au antrenat și au performat la role și baschet, pe una dintre cele mai frumoase baze sportive din țară – Gheorgheni. Nu au lipsit premierile și medaliile, iar faptul că este perioadă de concedii și vacanță nu a împiedicat cu nimic ca participanții să fie prezenți în număr mare. Vremea a ținut cu noi, iar sportivii au fost minunați, ca de fiecare dată.

Poate că nu reușim în cuvinte să vă arătăm entuziasmul și priceperea Liderilor dar sperăm să fiți convinși de imagini iar data viitoare să ne fiți alături la o cafea servită cu dragoste de sportivii Special Olympics România. Iubirea dă gust și sens tuturor lucrurilor realizate de aceștia.

*Proiectul SPORTIVI LIDERI este finanțat de către Special Olympics International prin intermediul Bank of America și este derulat de către Special Olympics România în perioada august 2020 – octombrie 2021.

#RevolutiaIncluziunii #ActivareaTinerilor #SportiviLideri

* Proiectul Lideri prin sport este derulat de Fundaţia Special Olympics din România în parteneriat cu Asociația de Sprijin pentru Constituirea, Dezvoltarea și Managementul Structurilor Sportive (ASCMSS) și beneficiază de o finanțare în valoare de 236.088 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro

*Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants #LideriPrinSport #FSOR #HaiBRAVII #Advocacy

* Programul #ScoalaGeneratieiUnificate este finanțat de Înălțimea Sa Șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, Prințul Moștenitor al Abu Dhabi prin Special Olympics International.

#GeneratiaUnificata #HaiBRAVII #SpecialOlympicsRomania #UnifiedChampionSchools #CampioniiIncluziunii #PlayUnified #inclusionworks

 

 

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut