Îți spun că te iubesc, te îmbrățișează și îți zâmbesc tot timpul. Așa sunt persoanele cu Sindrom Down, iar aptitudinea lor socială și pozitivitatea sunt printre cele mai importante valori cu care ar putea intra pe piața muncii (în joburi în care interacționează cu publicul), dacă ar fi acceptați, tolerați, instruiți.
Haideți să-i ajutăm pe cei cu dizabilități să se angajeze mai ușor, să-și găsească un loc de muncă, să capete valoare și încredere prin ceea ce fac! Fundația Special Olympics din România este organizația care a avut primul angajat cu sindrom Down din România. Pentru că știm ce înseamnă efortul și importanța angajării unei persoane cu dizabilități, ne-am alăturat proiectului Shift Vieți care își propune să ajute oamenii cu dizabilități să aibă acces mai ușor pe piața muncii.
Între 25 martie și 12 aprilie, cei care vor să participe ca voluntari la Shift+Vieți se pot înscrie pe www.shiftvieti.ro. Ulterior înscrierii, voluntarii vor face parte dintr-un proces de inovare socială, la finalul căruia vor fi prezentate idei de soluții care pot ajuta oamenii cu dizabilități să aibă și să păstreze un loc de muncă. Cele mai bune și fezabile idei de soluții vor primi finanțare în valoare totală de 100.000 EUR pentru a fi implementate. Dizabilitățile pe care Shift+Vieți se concentrează în acest an sunt: autism, Sindrom Down, schizofrenie și deficiențe de vedere.
Voluntarii pot veni din domenii diferite: IT, comunicare, marketing, din mediul ONG sau universitar, oameni tipici sau care trăiesc cu o dizabilitate. Aceștia vor alege una dintre dizabilitățile pe care vor să le ajute, vor fi grupați în echipe și, pe parcursul a două luni (19 aprilie – 18 iunie) vor cerceta, vor discuta cu experți, vor gândi și testa soluții care să îi ajute pe cei care trăiesc cu aceste tulburări să aibă mai multe șanse pe piața muncii. Calendarul întâlnirilor voluntarilor se găsește pe www.shiftvieti.ro.
Așadar, dacă îți pasă și ai idei cum pot fi integrate în câmpul muncii persoanele cu dizabilități, înscrie-te pe această platformă, propune idei și contribuie la chimbare.
Procesul de inovare inițiat de platforma ”Shift Vieți” este susținut de o serie de cercetări care documentează atât dimensiunea fenomentului social, cât și particularități ale realității în care trăiesc cei cu autism, Sindrom Down, schizofrenie și deficiențe de vedere, atât în România, cât și în lume. Inițiativa documentează, de asemenea, bune practici ale unor angajatori incluzivi, care și-au dezvoltat activitatea în așa fel încât să folosească atât munca tipicilor, cât și a celor cu dizabilități. Toate cercetările realizate se găsesc pe site-ul proiectului.
Proiectul este inițiat de Fundația Comunitară București, Impact Hub Bucharest și ING Tech Romania și se bucură de spijinul Asociației Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAiS), Fundației Estuar, Nazarcea Grup, Asociației Autism România și Fundației Special Olympics Romania.
Pentru persoanele cu sindrom down, cele mai importante elemente sunt educație de calitate, prieteni, acceptare și oportunități profesionale de calitate. Acești oameni pot învăța, munci, lua decizii, avea relații și contribui la viața societății în multe feluri.
Slujbe pentru persoanele cu dizabilități intelectuale cu susținere din partea mentorilor
Pe site-ul Shift Vieți puteți citi foarte multe lucruri despre fiecare din dizabilitățile propuse spre analiză voluntarilor.
De exemplu, pentru persoanele cu Sindrom Down ei spun că pot să își construiască o carieră profesională într-o gamă foarte largă de job-uri, atâta timp cât au susținerea, motivația și adaptările necesare la locul de muncă. Sunt persoane cu Sindromul Down ce au slujbe variate, de la barista la felurite posturi în lanțuri de magazine, de la recepție la activități manuale.
”Există trei categorii diferite de strategii prin care oamenii cu Sindrom Down își pot găsi loc pe piața muncii. Prima este slujba cu susținere din partea unui mentor care facilitează tranziția spre mediul de lucru. În acest caz suportul din partea unor specialiști este esențial și trebuie gândit
pe termen lung sau, în unele cazuri, pe toată durata ocupării postului.
A doua categorie include instituțiile protejate, cu locuri de muncă dedicate nevoilor specifice în care lucrează preponderent oameni cu afecțiuni similare. În acest caz angajatul prestează, de cele mai multe ori, ocupații sub-contractuale și este plătit la volumul de muncă pe care îl
realizează. Nu în ultimul rând, există varianta de a-și găsi slujbe pe piața de muncă,în măsura în care acestea sunt adaptabile dificultăților de învățare impuse de sindrom.
Indiferent de tipul de slujbă pe care îl pot avea, persoanele cu Sindrom Down au nevoie de ajutor din partea angajatorilor pentru a se adapta la locul de muncă. Ajutorul poate fi atât personal, prin traininguri dedicate cât și tehnologic, prin diferite softuri sau aparatură complementară. În plus, ca și în cazul multor alte forme de dizabilități, angajatorii trebuie să se concentreze pe deschiderea celorlalți angajați, astfel încât stereotipiile legate de Sindromul Down să nu influențeze relația dintre cei afectați și ceilalți”.
”Unele surse descriu importanța muncii mai degrabă ca formă de integrare în societate și de a da sens vieții cotidiene decât din punctul de vedere al autonomiei financiare. Deși nu există consens în această privință, mențiunile respective discută despre faptul că pentru un număr semnificativ de oameni care trăiesc cu Sindromul Down valoarea banului este percepută diferit față de populația majoritară”.
Pentru mai multe informații, puteți contacta: cristina.vaileanu@fundatiacomunitarabucuresti.ro; mihaela.frunzetti@impacthub.com; roxana.colisniuc@ing.com.