Flavia Ioana Cazan, de la elev la lider Special Olympics

Flavia Ioana Cazan, de la elev la lider Special Olympics

Flavia Ioana Cazan (16 ani), sportiv şi lider Special Olympics, a fost descoperită şi formată ca lider în anul 2017, datorită proiectului „iLead – EU Decid – Sportivi Lideri cu dizabilități intelectuale”, proiect prin care Special Olympics a desfăşurat la Braşov un seminar pentru tineri lideri cu dizabilităţi intelectuale.

A aflat despre Special Olympics în anul 2014 şi a participat la competiţii organizate pe plan local, însă primele Jocuri Nationale Special Olympics la care a participat au fost cele din 2018 de la Târgoviște.

Ce înseamnă să fii lider Special Olympics? 

  • să cunoști activitatea Special Olympics (competiții, antrenamente, seminarii, sportivi)
  • să știi să te prezinți pe tine (vârstă, activitate sportivă, antrenori, hobby-uri)
  • să participi ca voluntar la activități
  • să ajuți alți sportivi în activitatea sportivă sau să îi mediatizezi (să îi faci cunoscuți)
  • să fii o persoană încrezătoare, să știi să îți exprimi părerile (ce crezi, ce simți), să fii un bun ascultător și bun coechipier de echipă
  • să ții un discurs în care să poți vorbi despre toate cele de mai sus în câteva idei principale

Fiecare lider este însoțit, pe parcursul timpului de un mentor și un partener, cu rol de a-l ajuta, sfătui, însoți la evenimentele la care participă și susține discursuri.

Flavia Ioana Cazan s-a întors recent de la Summitul Global al Tinerilor Lideri Special Olympics care a avut loc în perioada 14-18 Martie la Abu Dhabi.

Timp de 5 zile, peste 150 de tineri lideri, cu şi fără dizabilităţi, din peste 45 de programe Special Olympics, cu sprijinul a numeroşi reprezentanți din mediul business, guvern, societatea civilă, organizaţii sociale şi cu sprijinul Autorităţii Federale a Tinerilor din UAE, s-au reunit la Summitul Global al Tinerilor Lideri Special Olympics din Abu Dhabi pentru a constitui Generaţia Unificată. Despre acest summit noi am scris aici. Flavia a fost însoțită la Abu Dhabi de Lavinia Mihaela Drăgan, partener fără dizabilități și de Anda Mândru, mentorul din partea Special Olympics România. Împreună au luat parte la workshopuri și sesiuni de discuții despre o societate incluzivă.

Anul trecut, pe 15 martie 2018 a participat la Summitul Tinerilor de la Bucuresti, activitate organizată în cadrul aceluiasi proiect „iLead – EU Decid – Sportivi Lideri cu dizabilități intelectuale”.

În perioada 23-25 Noiembrie 2018, la Győr, în Ungaria, Flavia a participat şi la  Workshopul Şcoli Unificate şi Tineri Lideri  – „Unified Schools and Youth Leadership Workshop”- organizat de Special Olympics Europa Eurasia şi găzduit de Special Olympics Ungaria.

Întâlnirea a avut ca scop prezentarea programelor de activare a tinerilor şi împărtăşirea activităţilor pe care România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria le desfăşoară în cadrul grantului “YOUTH INNOVATION GRANT PROJECTS”.

Flavia îşi doreşte să fie un model pentru alţi tineri cu sindrom down şi împreună cu Lavinia, partenera ei, vrea să schimbe mentalităţi şi să promoveze sportul unificat şi susţine Generaţia Unificată.

În prezent, Flavia este elevă în clasa a VIII-a, în învăţământul de masă, la Scoala Gimnazială nr. 11 ”St. O. Iosif” din Brasov şi se bucură de sprijinul colegilor şi profesorilor.

Lasa un comentariu