Forumul Familiilor Special Olympics de la Bran s-a încheiat

Distribuie:

Forumul Familiilor Special Olympics de la Bran s-a încheiat recent cu rezultate interesante pentru toți participanții. Special Olympics România a organizat acest eveniment în perioada 28-30 iunie, cu sprijinul Special Olympics Internațional pentru părinții și președinții de asociații din toată țara.

Întâlnirea a dat ocazia tuturor să socializeze și să prezinte soluții pentru a atinge obiectivul comun: sportul pentru persoanele cu dizabilități intelectuale. S-a subliniat încă odată importanța mișcării și a socializării pentru aceste persoane și faptul că sportul trebuie să fie accesibil și permis tuturor celor cu dizabilități intelectuale, indiferent de nivelul la care se află în raport cu mobilitatea.

Programul Forumului Familiilor Special Olympics găzduit de Pensiunea Aron din Bran a cuprins prezentările activităților și a proiectelor Special Olympics România. S-au dat detalii despre Jocurile Naționale Special Olympics de anul acesta care se vor desfășura în septembrie, s-a anunțat programul ”Speciali pe patine – luăm viteză spre starea de bine -, s-a menționat faptul că pe 19 iulie va fi Iluminat din nou – Arcul de Triumf – ca semn al Incluziunii și au fost invitați participanții să ni se alăture la Maratonul Internațional București.

Preocupările Special Olympics România merg pe lângă sport și în zona de angajare a persoanelor cu dizabilități intelectuale. Participanții au fost informați despre proiectul ”Shift Vieți”, denumit ”Angajați, NU Asistați!”.

Sănătatea sportivilor SOR a fost și ea un subiect abordat, iar o temă care viza mituri si legende despre rolul vitaminelor în sănătatea organismului, a fost urmărită cu interes. Prezentarea a fost susținută de dr. Liliana Cupșa, voluntar SOR și mama lui Andrei Cupșa, unul din participanții la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics de la Abu Dhabi și multiplu campion în multe competiții de înot și ski. Am aflat cu încântare că Andrei este model pentru mulți sportivi tineri din țară, a căror motivație este să ajungă ca el, un campion cu multe medalii.

Despre importanța sportului încă de la vârste fragede a vorbit colega noastră Roxana Ossian, coordonator programe SO FIT și Sportivi Tineri.

Una dintre părțile foarte practice ale întâlnirii, unde participanții și-au putut deschide sufletul și învăța din experiența altora a fost sesiunea cu psihoterapeuții Elena Șerban și Ramona Covrig, care au condus cu tact discuțiile și mărturisirile venite din suflet ale părinților.

Temele de interes pe care părinții prezenți la Forumul Familiilor Special Olympics le doresc repetate sunt sănătatea psihică și emoțională a persoanelor cu Sindrom Down, nutriția și alimentația sănătoasă și rolul și exemplul părinților în activitățile prestate de sportivi (spre exemplu la programele SO FIT, dacă părinții fac exercițiile, și copiii le acceptă și execută mai ușor).

Una din concluziile evenimentului a vizat constanța în antrenamente. Cei care continuă să se antreneze și nu se lasă, vor fi întotdeauna mai sănătoși, pozitivi și plini de energie decât cei care nu ies din casă la astfel de activități!

Liliana Cupșa, mamă de BRAV, medic și speaker la conferința Special Olympics a spus că întâlnirea a fost ”despre prietenie, despre oameni pe care voi îi aduceți împreună, despre empatie și dorința de a face bine”. Ne bucurăm dacă asta au simțit invitații Special Olympics, pentru că cooperarea cu ONG-urile pentru binele persoanelor cu dizabilități intelectuale este foarte importantă pentru noi.

Anul acesta la Forumul Familiilor Special Olympics de la Bran au participat 25 de părinți/ antrenori și 9 sportivi de la Asociația Down Brăila Botez Vlad Sergiu, Asociația Fantasticii Down Galați, Asociația Down Bacău, Fundația Pro Down Odorheiu Secuiesc, Centrul de Pedagogie Curativă Simeria Veche, Asociația Down Oradea România, Asociația Carasana Sindrom Down, Asociația Down Activ Moldova, ALDO-CET Băilești, Asociația Down Ploiești, Asociația Down Est Constanța, iar din Capitală: Asociația Sindrom Down București, Asociația Down Plus, Fundația Mâna de lucru, Asociația Down București, Asociața Hoffnung, Grupul de independenți Ghițulescu, Asociația Pentru acei speciali Cluj-Napoca, Asociația ABC Down Focșani, Fundația de abilitare “Speranța” Timișoara, Grupul de părinți din Brașov, Bran.

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut