Fundaţia Special Olympics România a primit Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social” în grad de Cavaler de la Președintele României

Distribuie:

7 noiembrie, 2023 – În lună aniversară, la împlinirea a 20 de ani de activitate neîntreruptă în România, președintele Klaus Iohannis a decorat Fundația Special Olympics România cu Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social“, într-o ceremonie emoționantă organizată la Palatul Cotroceni. Conform Administrației Prezidențiale, decorarea reprezintă un semn de apreciere pentru „altruismul, devotamentul şi profesionalismul dovedite în cei 20 de ani de activitate dedicate promovării diversității şi incluziunii persoanelor cu dizabilități intelectuale prin intermediul sportului“.

La ceremonie au participat 40 de sportivi și membri ai echipei Special Olympics România, alături de o delegație Special Olympics Europe Eurasia (SOEE) formată din David Evangelista, Președinte și Director General, Gerald Mballe – Primul consilier al Special Olympics pentru programul ”Unified with Refugees” și Hernan Goldzycher – Manager Senior Marketing și Comunicare. Acest eveniment istoric a fost îmbogățit și de prezența unor invitați speciali, parteneri sau susținători ai mișcării noastre: reprezentanți ai UNICEF, UNCHR și Lions, antrenori, medici, voluntari și ambasadori Special Olympics Romania.

Președintele României a felicitat întreaga echipă Special Olympics România pentru activitățile desfășurate de-a lungul celor 20 de ani: „Incluziunea reprezintă o ţintă pe care trebuie să o atingem la nivelul întregii societăţi şi în toate aspectele vieţii noastre, iar mişcarea Special Olympics contribuie în mod activ la realizarea acestui obiectiv. Prin activităţile desfăşurate, schimbaţi mentalităţi, eliminaţi prejudecăţi, promovaţi toleranţa şi acceptarea diversităţii.“ Șeful statului a subliniat și rolul de advocacy pe care Fundația îl joacă în comunități: „În acelaşi timp, reuşiţi să transmiteţi încredere persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, care au mare nevoie de sprijin şi încurajare, şi le oferiţi o voce puternică, atrăgând atenţia asupra nevoilor lor specifice şi a provocărilor cu care se confruntă. De asemenea, prin intermediul educaţiei şi al sportului, sprijiniţi tinerii şi comunităţi întregi şi daţi o şansă în plus unui viitor mai bun pentru România”.

O serie de sportivi lideri Special Olympics au transmis mesajele lor în cadrul ceremoniei, punând în evidență importanța sportului pentru persoanele cu dizabilități intelectuale: Mihai Arsenie – membru în board-ul FSOR, Ioana Ciobanu – Mesager Global Special Olympics, Ana Baltag – sportiv lider și angajat cu Sindrom Down.

Președintele Klaus Iohannis le-a validat eforturile și i-a felicitat pentru determinare și consecvență: „Dragi bravi sportivi, sunteţi modele de urmat pentru întreaga societate, arătaţi permanent ce înseamnă cu adevărat reuşita şi demonstraţi în mod constant că, prin ambiţie şi perseverenţă, obstacolele pot fi depăşite şi succesul este posibil. Atitudinea voastră pozitivă, încrederea în propriile forţe, curajul cu care înfruntaţi orice provocare şi modul în care sunteţi din ce în ce mai buni în ceea ce faceţi reprezintă o sursă de inspiraţie pentru noi toţi. La fiecare competiţie la care participaţi ne cuceriţi cu poveştile voastre incredibile şi cu performanţe impresionante, care ne emoţionează şi ne motivează să credem că ceea ce uneori poate părea de netrecut este cu putinţă atunci când nu renunţi şi depui eforturi consistente pentru a-ţi îndeplini obiectivele. Vă urez să fiţi la fel de bravi ca până acum şi să continuaţi să vă autodepăşiţi cu fiecare încercare.“

David Evangelista, Președinte și Director General Special Olympics Europa Eurasia, a declarat după ceremonia din Sala Unirii de la Palatul Cotroceni că „este într-adevăr o onoare pentru Special Olympics Europe Eurasia să participe la o astfel de ocazie istorică. Mișcarea noastră este dedicată promovării unei lumi mai incluzive prin sport, iar Special Olympics România a fost un partener cheie în atingerea acestui obiectiv, atât la nivel național, cât și servind ca exemplu puternic și pentru alte națiuni”. Directorul SOEE a transmis sincere mulțumiri Excelenței Sale Președinte Klaus Iohannis și Guvernului României pentru sprijinul său, precum și partenerilor FSOR din țară, printre aceștia numărându-se Lions Clubs Romania, Hervis, Motivation România și asociațiile sportive naționale.

Din 2003, FSOR a organizat 16 ediții ale Jocurilor Naționale, a creat oportunități de antrenament și competiții pentru 17 sporturi de vară și de iarnă, a medaliat peste 27.000 de sportivi. În 20 de ani, au fost schimbate mii de vieți prin puterea transformatoare a sportului, dar și a educației, implementându-se de la programe de sănătate și advocacy, la sesiuni de formare pentru profesori, antrenori, sportivi și elevi.

Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social“ în grad de Cavaler ne confirmă că am fost BRAVI în încercarea noastră de a duce #RevoluțiaIncluziunii în toate colțurile României și ne motivează să ne continuăm misiunea alături de sportivii și suporterii noștri dragi din toată țara.

De 20 de ani, schimbăm vieți prin sport și educație.

 

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut