Ioana Pivniceru – ” Pentru Andreea, Special Olympics este centrul universului ei”

Ioana Pivniceru – ” Pentru Andreea, Special Olympics este centrul universului ei”

”Andreea are 23 ani, a fost și este un copil dorit și adorat de căre familia ei din prima clipă de viață. La naștere a fost depistată cu Sindrom Down și cu un diagnostic crunt: Tetralogie Fallot cu stenoză pulmonară. Medicii au fost rezervați cu privire la șansele ei de supraviețuire. Primele ei luni de viață au fost extrem de dificile, oxigenarea creierului făcându-se în proporție de 40 la sută, obosea și când mânca, nu putea să meargă și să vorbească. Malformația congenitală a inimii nu îi permitea să se dezvolte. Deoarece în România nu putea fi operată la acea vârstă fragedă, părinții au decis să meargă în Italia, la Napoli, pentru a-i face un bypass pulmonar și de a face ulterior reparația definitivă a inimii la Roma în anul 1999. După trei ani de viață, Andreea avea să se nască a doua oară. Andreea a învățat să mănânce, să meargă și să vorbească. Pentru a recupera timpul pierdut Andreea mergea zilnic la kinetoterapeut și logoped.

La 4 ani Andreea a mers la o gradiniță normală, unde alături de ceilalti copii a învățat să socializeze, să cânte și să recite poezii, participând astfel cu roluri la serbările tematice. Firea veselă și comunicativă a ajutat-o să se integreze perfect în mijlocul copiilor. La opt ani împliniți pe 11 septembrie, Andreea mergea la Școala Specială nr 10, unde a fost iubită și apreciată de elevii și profesorii din școală. Abilitățile ei sportive au venit cu timpul și după ce problemele ei post operatorii ale inimii i-au permis să facă mai mult sport. Încă din clasa a patra dorința ei de a-și depăși limitele a prins contur. Andreea l-a urmat pe tatăl ei pe terenul de tenis. La școală a învățat badminton și atletism. Primul contact cu Special Olympics România l-a avut în anul 2009 când împreună cu Școala Specială 10 a participat la un concurs regional de atletism. Acel moment avea să îi schimbe viața.

Andreea a dat curs tuturor invitațiilor Special Olympics România, participând împreună cu alți tineri cu dizabilități la Campionate naționale și regionale, la proiecte de sănătate și educație, toate contribuind la maturizarea ei fizică și mentală. Spiritul  Special Olympics avea să îi deschidă noi oportunități: a învățat să înoate, a început tenisul de performanță,a învățat să țină un discurs în limba engleză reprezentând cu cinste Special Olympics România la Summitul Internațional pentru Tineret de la Graz Austria 2017. Însă cea mai mare realizare a ei a fost participarea în anul 2019 la Jocurile Mondiale Special Olympics de la Abu Dhabi, unde împreună cu echipa de tenis unificat a obținut 4 medalii: o medalie de aur, 2 de argint și una de bronz. Andreea a obținut o medalie de argint la simplu și una de argint la dublu unificat.

Dacă am da timpul înapoi și ne-am aminti anii de școală, am spune că se putea și mai bine. Au fost ani buni și mai puțin buni, păcat că nu s-a putut mai mult în educarea copiilor noștri, bagajul de cunoștiințe a fost extrem de limitat. Aveau în clasă un calculator dar în programa lor școlară nu li s-a predat nici măcar o oră de operare pc. Aveau posibilitatea să învețe puțin o limbă străină și nu s-a putut. În rest numai de bine.

Primii ani au fost foarte buni. Împreună cu un profesor pedagog deosebit a învățat să scrie și să citească, a învățat principalele reguli de igienă personală, a intrat în bucătăria unde au făcut sandwich-uri și prăjituri, dar cel mai bine au învățat și codul bunelor maniere cum trebuie să te comporți în societate. Nu o vom uita niciodată pe dna Lelia Tomescu. După terminarea școlii, Andreea a frecventat un curs finanțat din fonduri europene de operare pc, a învățat puțin limba engleză, merge la lecții de canto de doi ani, participă la lecții de tango argentinian.

O zi obișnuită din viața Andreei

Dimineața pregătire fizică – tenis de câmp sau înot, iar după amiaza lecții de canto la Academia de Canto Raluca Cioca sau dans argentinian împreună cu prietenii din ASDB și Fundația Mână de Lucru. Printre picături Andreea merge la cursuri de engleză sau participă la acțiunile asociaților din care face parte.

Pentru Andreea, Special Olympics este centrul universului ei. Pentru ei e în stare să învingă toate barierele. Toate proiectele la care este invitată sunt o provocare pentru ea în a-și depăși limitele și a demonstra tuturor că se poate. Forța și convingerea de a merge mai departe au fost insuflate de acești oameni minunați care i-au fost alături  în toți acești ani, ”Ai câstigat continuă, ai pierdut continuă!”, din jurământul Special Olympics.

Ce vis are Andreea?

Andreea își dorește ca orice tânăr de vârsta ei să fie înconjurată de prieteni, să iubească și să fie iubită, să își descopere toate abilitățile și calitățile, să își croiască singură un drum în viață. Dar cel mai mult Andreea își dorește să fie independentă”.

Lasa un comentariu