Jocurile Mondiale de la Berlin: Cum a trăit Cristian Ispas, Directorul Național SOR, meciul decisiv la baschet unificat 3×3

Distribuie:

Sportul unificat este cea mai bună metodă de stimulare a incluziunii sportivilor Special Olympics. Este însă ceva mai greu de aplicat de către oameni pentru care performanța sportivă este pe primul plan. La Special Olympics, încrederea și încurajarea reciprocă între sportivi și parteneri, echilibrul echipei și omogenitatea ei sunt mai importante decât rezultatul meciului. Un mare fotbalist român spunea: „mai bine o bară frumoasă decât un gol urât“, expresie care la Special Olympics s-ar traduce prin „mai bine o echipă frumoasă decât o victorie cu orice preț“.

Am venit la Jocurile Mondiale Special Olympics de la Berlin cu o echipă unificată de baschet 3×3. Echipa noastră nu a avut un jucător care să arunce la coș din orice poziție și care să înscrie ori de câte ori ajunge sub panou. În echipa noastră cel mai bun jucător a fost un sportiv cu determinare, nu un partener fără dizabilități intelectuale. Am întâlnit echipe mult mai robuste și mai tehnice decât a noastră. Însă noi, de cum am intrat pe teren, am fost apreciați de arbitri și de observatori pentru echilibrul între sportivii Special Olympics și parteneri (sportivii fără dizabilități). În meciurile de evaluare și împărțire pe grupe valorice ne-a fost foarte greu, iar la final jucătorii noștri au fost foarte triști. Noi însă am văzut de multe ori acest scenariu care începe prost și se termină cu bine. Totuși, ceea ce s-a întâmplat la Berlin a depășit cu mult toate așteptările noastre.

Mica satisfacție a acestei etape a fost grupa în care am fost repartizați. Ce apreciere mai bună ca aceasta să căutăm?! Am ajuns în grupă cu SUA, fondatorii Special Olympics și creatorii sporturilor unificate, și cu Austria, o țară cu o tradiție puternică Special Olympics, prezentă la toate Jocurile Mondiale cu loturi care reunesc între 100 și 200 de sportivi. Și unii, și alții, au programe dezvoltate, cu multe cluburi Special Olympics și școli partenere. A intrat în grupa noastră și Kuweit, de asemenea cu un program SO foarte bun.

Rezultatele ne-au dat șansa de a juca în ultimul meci pentru locul al treilea, medalia de bronz. Am schimbat echipamentul roșu cu cel alb. Noi, susținătorii-spectatori, ne-am îmbrăcat în portocaliu, prin urmare am atras și încurajările olandeze pentru echipa României și am ocupat jumătate din tribune. Adversarii din echipa Austriei aveau un jucător dominant care „rezolva“ toate situațiile dificile. În primul meci el a alergat, a pasat, a blocat jucătorii noștri când aruncau la coș și a înscris ori de câte ori a fost nevoie. Pentru asta, primiseră 2 cartonașe roșii în meciurile din grupă. Daca l-ar fi primit și pe al treilea, ar fi fost descalificați. Nu acesta este spiritul Special Olympics.

Meciul a început și a curs tot timpul în favoarea noastră. Am condus cu 1-0 după câteva secunde, apoi cu 3-1, 6-3 și 8-6, până când mai erau 70 de secunde de joc. Atunci s-a întâmplat neașteptatul: într-un minut echipa Austriei ne-a egalat! Când mai erau 6 secunde, au înscris și s-a ajuns la 8-8. Tribuna lor trepida de entuziasm, iar noi am amuțit. Jucătorii lor se îmbrățișau pentru că tot meciul alergaseră dupa egalare. Și în acel moment al lor de extaz, dar și de neatenție, ai noștri au dus mingea în afara „căciulii“, au reluat repede jocul, mingea a ajuns la Ionuț sub panou, el a aruncat la coș, mingea s-a lovit de inel, iar în momentul în care sirena anunța sfârșitul meciului, ea cădea lin în plasă! Pentru moment, niciunul dintre jucători nu a știut ce se întâmplă, dacă punctul este validat sau nu. Noi însă am văzut cum s-a schimbat tabela în 9-8 pentru noi: coș în ultima secundă și vis împlinit pentru sportivii noștri, cu medalii de bronz.

Bucuria a fost imensă pentru toți, sportivi și parteneri, antrenori și spectatori. Priviți pozele și veți înțelege!

Pentru prima dată în mulți ani am câștigat nu doar aprecieri pentru calitatea echipelor noastre unificate, ci și medalii la baschet. Un moment mult așteptat ne-a adus o satisfacție uriașă! Iar pentru cei care știm cât de lung este drumul „de la Tâncăbești la Berlin“, împlinirea este deplină.

Bravo #TeamRomania!

Felicitări tuturor sportivilor și antrenorilor noștri pentru performanțele extraordinare la Jocurile Mondiale Special Olympics de la Berlin!

Cristian Ispas

Berlin, iunie 2023

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut