Cel mai mare eveniment sportiv dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale din România începe pe 17 mai la Oradea
350 de sportivi de la asociații și școli speciale din 31 de județe din țară și din Republica Moldova se vor întrece timp de 3 zile la atletism, baschet unificat 3×3, bocce și înot
Jocurile Naționale Special Olympics, cel mai mare eveniment sportiv incluziv pentru persoanele cu dizabilități intelectuale din România, se vor desfășura anul acesta la Oradea, în perioada 17 – 19 mai. Evenimentul, aflat la cea de-a 17-a ediție, aduce împreună peste 350 de sportivi de la 75 de fundații, asociații și școli de masă și speciale din 31 de județe și din Republica Moldova, peste 170 de antrenori și membri de familie, 250 de voluntari, personal medical și staff tehnic.
Pe parcursul a trei zile intense, activitățile organizate de Special Olympics România vor pune în lumină puterea comunității și determinarea sportivilor speciali. Competițiile sportive, evaluările medicale gratuite, Cursa Flăcării Speranței, demonstrațiile celor mai mici sportivi, activitățile de voluntariat vor demonstra că „Sportul UNEȘTE toate abilitățile” în cel mai așteptat moment sportiv Special Olympics România de după pandemie.
Programul evenimentului
17 mai: Competiții preliminare, bocce unificat, evaluări medicale gratuite oferite sportivilor, activități distractive – în campusul Universității din Oradea, începând cu ora 09:00.
18 mai
Competiții preliminare la atletism și bocce, competiție și finale la baschet unificat 3×3, evaluări medicale gratuite oferite sportivilor, activități distractive – în campusul Universității din Oradea, începând cu ora 09:00.
Flacăra Speranței, echivalentul Flăcării Olimpice, va fi purtată de sportivii Special Olympics, de personalități sportive locale și de reprezentanți ai forțelor de ordine, pe Traseul Flăcării Speranței care va porni din fața Primăriei la ora 18:00, și va continua pe malul Crișului Repede până la Sala Sporturilor Antonio Alexe.
Ceremonia de Deschidere se va desfășura la Sala Sporturilor Antonio Alexe, de la ora 19:00. Vom asista la defilarea delegațiilor celor 350 de sportivi și 170 de antrenori invitați, aprinderea Flăcării Speranței, înălțarea steagului Special Olympics, rostirea jurământului Special Olympics. O serie de momente artistice emoționante vor fi asigurate de Ansamblul Folcloric Nuntașii Bihorului, elevi de la Palatul Copiilor din Oradea, Clubul Sportiv al Universității din Oradea, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, Clubul Fit Dance.
19 mai
Competiții finale și ceremonii de premiere la atletism și bocce, în campusul Universității din Oradea pentru probele de atletism și bocce, începând cu ora 09:00.
Competiții finale și ceremonii de premiere la bazinul Crișul pentru probele de înot, începând cu ora 09:00.
Alexandru Chira, Director General Visit Oradea: „Suntem bucuroși că în acest an Oradea este orașul gazdă pentru Jocurile Naționale Special Olympics, cel mai mare eveniment sportiv incluziv pentru persoanele cu dizabilități intelectuale din România. Special Olympics ne amintește că fiecare individ este o sursă de inspirație, fiecare competiție în sine fiind o poveste despre curaj, determinare și unitate. Faptul că anul acesta evenimentul face parte din agenda Visit Oradea, ne onorează. Le dorim mult succes tuturor concurenților și o ședere cât se poate de plăcută în Oradea.”
Arina Moș, Senator de Bihor, reprezentant al Municipalității: „Crezul echipei noastre este că suntem diferiți, dar totuși egali. De aceea, în Oradea, persoanele cu dizabilități sunt respectate, iar noi vom continua să depunem eforturi serioase pentru a le crea condiții mai bune, pentru a le îmbunătăți efectiv viața de zi cu zi. Cred că este extrem de important să schimbăm mentalitatea societății prin organizarea de astfel de evenimente incluzive, evenimente care, în timp, vor demonstra puterea comunității.”
Marin Florin Ilieș, Guvernator Lions Clubs District 124 România: „Special Olympics Romȃnia ne reunește prin sport și ne încurajează deopotrivă să ne manifestăm unicitatea; persoane cu ṣi fără dizabilităṭi intelectuale, inclusiv membri Leo ṣi Lions, ȋmpărtăṣim bucuria de a fi împreună, de a concura și a demonstra abilităṭile care ne fac speciali. Împreună vom crea o lume în care acceptarea, incluziunea și armonia vor elimina discriminarea. Bravii noștri sportivi, Leo ṣi Lions, se vor reuni pe terenurile de sport ale Jocurilor Naṭionale Special Olympics de la Oradea, în competiția pentru performanța de a face lumea un loc mai bun. Diferiți, dar egali, cu energie și perseverență, învățăm să prețuim diferențele dintre oameni, rămânând mereu alături de ei.”
Evenimentul este organizat de Fundația Special Olympics România cu sprijinul Visit Oradea, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Oradea Transport Local, Serviciul de Ambulanță Județean Bihor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana”, Jandarmeria Bihor, Clubul Lions Oradea, Clubul Lions Oradea 22, Clubul Leo Black Eagle și Asociația Down Oradea.
Mulțumiri domnului Manuel Seleș, Viceguvernator al Lions Clubs District 124 România pentru invitația de a organiza evenimentul la Oradea și pentru facilitarea parteneriatului local.
Partenerul tehnic al evenimentului: Hervis Sports&Fashion.
Parteneri strategici: Lions Clubs Districtul 124 România, Leo Clubs Districtul 124 România, Yves Rocher România, Fundația Motivation România, Federația Română de Baschet, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, Club Sportiv Special Olympics, Lions Clubs International Foundation, cu sprijinul Excelenței Sale Șeicul Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, Președinte al Emiratelor Arabe Unite, prin programul Unified Champion Schools.
Pateneri Sportivi Sănătoși: The Golisano Foundation, Starkey, Safilo, Essilor, Optimed, Otomed, Audiologos, Audiolux, Clarfon, Audiogram, Romsound, Colgate, Asociația Națională pentru Stomatologie Pediatrică.
Sponsori locali: European Foods, Hotel Impero, Top Cuisine, Microlit.
Parteneri media: Zepelin Media și Phoenix Media.
Acest eveniment nu ar fi fost posibil fără sprijinul voluntarilor: medici și studenți ai Universității din Oradea, medici și specialiști care au venit din toată țara pentru a participa la evaluările de sănătate, membri ai Cluburilor Lions Oradea, Lions Oradea 22, Leo Black Eagle, elevi ai programului Școala Generației Unificate, Colegiul Național „Onisifor Ghibu”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Școala Gimnazială Nr. 16 și voluntarii de la Fundația Motivation România.