Lecții utile din #FitnessCuAndrei și de la Campionatele Virtuale

Distribuie:

Într-un univers alternativ, acum aș fi scris despre cum a fost la una din competițiile sportive organizate de Special Olympics România pe unul din stadioanele sau sălile partenere. Despre cum s-au comportat BRAVII pe teren și cât de mult s-au bucurat să fie împreună peste 100 de sportivi, părinți, antrenori, voluntari. În realitate, vă scriu ”din fața computerului” și povestesc despre interacțiuni și competiții online.

Cu toate acestea, în universul actual și imperfect în care ”ne mișcăm”, vă pot povesti pentru a vă încuraja pe toți, despre cum este să faci totuși ceva, pentru că altfel te plictisești acasă. Și în cuvinte pe care sportivii noștri nu sunt poate în stare să le pronunțe, ”a se plicti acasă” înseamnă să intre (poate) în depresie, să nu aibă unde își consuma energia, să le lipsească motivația data de încurajările și medaliile din concursuri, să se simtă izolați și marginalizați încă odată, după ce simțiseră că contează în cadrul competițiilor Special Olympics.

În acest context, o acțiune ca #FitnessCuAndrei&Emma, Campionate Virtuale de Fitness sau Campionatul Virtual de Fitness Unificat sunt gura de aer de care sportivii au nevoie.

Acest articol a fost inspirat de un mesaj pe whatsapp, trimis de o sportivă al cărui nume din motive de GDPR nu o să-l dezvăluim și care ne cerea să nu mai uităm să-i trimitem de fiecare dată când se face fitness live linkul, ca să nu-l rateze, fiindcă se plictisește acasă și-și dorește mult să facă sport. Mesajul audio completează mesajele de pe email, Facebook sau Instagram care ne felicită pentru că avem aceste acțiuni online sau care ne întreabă când ne mai vedem, când mai facem competiții, când mai venim cu ceva nou (recent am început #YogaCuAnca, live, în fiecare sămbătă dimineață de la 9,30 pe canalul nostru de Facebook).

Interacțiunea dintre pandemia de coronavirus și sport a produs o criză pe care a resimțit-o întreaga lume Special Olympics – de la sportivi până la antrenori, părinți, public/voluntari. Mai mult, anularea sau amânarea competițiilor sportive ar putea avea impact și după ce această criză se va sfârși – impact pe plan mental.

Sportivii cu dizabilități intelectuale care au terminat școala își făcuseră o rutină din participarea la antrenamente și apoi la competiții. Pentru ei, acesta era ”serviciul” pe care-l așteptau și programau meticulous. Acum, au fost forțați brusc să spună stop, să piardă chiar mecanismul prin care făceau față vieții de zi cu zi, să se izoleze și să aștepte – nu se știe până când – să se întâmple ceva. Astfel, încercările noastre virtuale de a-i implica în activități sau competiții online au fost de mare success, piedică fiind, în unele cazuri, doar tehnologia care le dă bătăi de cap tinerilor ori părinților lor. De atâtea luni totuși, mulți dintre ei au reușit să treacă și acest prag și să-și dorească interacțiuni, fie ele chiar și pe zoom.

Special Olympics România a făcut toate acestea pentru a preîntâmpina efectele izolării asupra psihicului sportivilor. Sperăm ca prin aceste sesiuni live ori competiții online să-și țină greutatea sub control, să fie pregătiți mental și fizic pentru un efort mai mare atunci când competițiile se vor relua.

Încercăm să fim suportul psihologic de care au nevoie – să îi sprijinim, să ținem legătură permanent prin telefon sau internet, să îi încurajăm să vorbească despre problemele sau gândurile pe care le au prin intermediul mesajelor, a rețelelor sociale. Totul cu ajutorul părinților și asociațiilor din care ei fac parte. Pentru fiecare din aceștia, interesul este același: BRAVII să aibă activitate, să fie bine, să fie integrați, nu excluși și uitați. Activitatea sportivă ne-a făcut pe toți să fim mai buni, atât ca indivizi, cât și colectiv, pentru că simțim, gândim și trăim împreună aceleași emoții. Special Olympics România va continua să fie ancora care să le arate sportivilor că nu am renunțat, că totul o să revină la normal și că facem această trecere prin mișcare și competiții online și mereu vom alege pentru ei Incluziunea.

La final, sperăm să putem spune împreună povești frumoase furnizate chiar de această perioadă tulbure, pentru că nu am știut cât de important este sportul unificat decât după ce nu l-am mai avut în forma sa cu sute de sportivi, îmbrățișări, medalii, podiumuri de premiere.

#HaiBRAVII

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut