Pe Mario Silvestru l-am cunoscut online și din interacțiunile cu mentorul și antrenorul lui, kinetoterapeutul Marius Pârjol. Ambii sunt din Timișoara și vor reprezenta Special Olympics România la jocurile ”Special Olympics Invitational Games” din Malta care vor avea loc în acest an, între 13 – 18 mai. Mario în calitate de sportiv, Marius în calitate de antrenor al lotului de înot.
(FOTO: SORIN TRÂNCĂ)
Să concureze într-o competiție de nivel internațional și să reprezinte România este pentru Mario (30 de ani), cea mai mare satisfacție. Modest și cu emoții în a răspunde la întrebări personale, tânărul sportiv timișorean a absovit la o școală de masă pe care a urmat-o până la clasa a VIII-a, apoi la un liceu cu profil tehnic, la școala postliceală cu profil de asistent farmacie. Una dintre cele mai importante abilități câștigate a fost învățarea limbii germane încă din perioada gimnazială dar și prin intermediul televizorului ajungând să vorbească la un nivel avansat.
Să știe limba germană și să o poată folosi a devenit pentru Mario un țel. Acum, visul lui la nivel profesional este să lucreze într-un call center de limbă germană, lucru care sperăm să se întâmple, odată ce tot mai multă lume află de el.
Mario Silvestru are o dizabilitate locomotorie (gradul I) dar asta nu l-a împiedicat nici să se angajeze, nici să facă sport, nici să viseze la pasiuni care îi forțează (uneori) limitele: motociclismul, înotul și ciclismul. Spre exemplu, el practică înotul dar nu-și poate folosi picioarele, nu poate ”bătea” apa la niciunul din cele patru stiluri, își poate folosi doar brațele. Pentru cine știe să înoate își poate da seama că nu este ușor să faci acest lucru. La antrenamente Mario primește îndrumare și susținere de la antrenorul său, Marius Pârjol.
Înțelegerea din arena sportivă s-a transformat însă, în timp, în prietenie între cei doi, învățat și învățăcel. Din 2009 de când se cunosc, Mario și Marius s-au sprijinit și respectat, iar mentorul a făcut tot posibilul ca viața tânărului din afara bazinului sau cabinetului de kinetoterapie să fie mai bună și mai confortabilă. Pe lângă îndrumare, Marius l-a ajutat pe Mario să se mute, l-a ajutat la zugrăvit spațiul de locuit, l-a îndrumat cu sfaturi când a fost cazul.
Ziua lui Mario începe la 6,30 dimineața, merge la muncă timp de patru ore, iar după-amiază merge la antrenamente, recuparare sau își rezolvă din treburi. Se vede cu prietenii, joacă FIFA pe calculator, ascultă muzică (Michael Jackson, Demi Lovato, Dan Bălan, Quinn etc), iar prioritățile se schimbă dacă este vorba de prietenia cu vreo fată.
La Special Olympics România concurează încă din 2010, primul său concurs de care își amintește având loc la Cluj-Napoca. Pe lângă competițiile interne, Mario a participat și la concursuri internaționale, în Ucraina, Lituania și altele. Deși nu le-a numărat exact, crede că are circa 20 de medalii internaționale. Își dorește mai multe, dar vrea, în primul rând, să nu dezamăgească.
De la a locui singur, la a merge la serviciu, antrenamente și competiții internaționale, a fost un drum lung, presărat cu multă muncă, determinare și seriozitate. Când trebuie să te bazezi în primul rând pe tine trebuie să găsești resurse și canale prin care să poți fii ca ceilalți, să poți fi împreună cu ei. Sportul este unul din canalele care aduce lumea împreună și, de asemenea, contribuie la o mai bună integrare socială.
Din Malta, Mario se va întoarce cu o medalie și abia așteptăm să vă comunicăm preformanțele lui.