Într-o clădire nouă de birouri din nordul Capitalei, la etajul șase, ne-am întâlnit cu managerul Hervis Sports & Fashion România, domnul Cătălin George Pozdarie. Compania pe care o conduce de 15 ani, adică de la începuturile ei în țara noastră (2007) este partenerul tehnic al echipelor de sportivi Special Olympics România. Pentru o entitate non-guvernamentală care promovează sportul drept catalizator pentru incluziune, a primi sprijin pe partea de echipament sportiv este un lucru foarte important și de mare ajutor. Încă din 2015 compania Hervis ne sprijină în acest sens, fidel motto-ului ”Hervis Get Movin”, care simbolizează dedicația Hervis pentru un stil de viață mai bun prin mișcare.
Hervis este unul dintre marii susținători ai sportului în Europa, fiind partener în organizarea majorității evenimentelor sportive pentru amatori și profesioniști, în țările în care activează (Austria, Germania, Croația, Slovenia, România, Cehia și Ungaria). De menționat că Hervis Sports and Fashion SRL aparține 100% grupului SPAR Austria.
Interviul cu domnul Cătălin Pozdarie a avut loc pentru că am vrut să-l cunoaștem mai bine pe noul Ambasador Special Olympics România. Să vă prezentăm persoana care dedică din timpul, energia și relațiile sale pentru a promova cauza sportivilor cu dizabilități intelectuale. Am întâlnit un om deschis, îmbrăcat comod, fără secretară sau asistentă personală, într-un birou spațios și fără mult mobilier, cu jaluzele trase pentru a păstra o temperatură optimă în interior. În cele 30 de minute petrecute în cadrul unei discuții libere, am înțeles că omul de afaceri este un fin cunoscător al pieței de sport dar și al sportivilor români sau de talie internațională. Fără a vrea să pronunțe nume de sporturi sau sportivi români pe care îi admiră pentru că îi plac toate și ca să nu facă diferențe, am aflat totuși că admiră o (fostă) legendă a rugby-ului.
”Sportivul meu preferat este mai puțin cunoscut: Jonah Lomu, un rugbyst care a decedat la 40 de ani. Unul dintre cei mai buni jucători de rugby din Noua Zeelandă. Era o combinație de inteligență, putere, viteză. A rămas unul dintre sportivii pe care îi admir foarte mult. Cei care au avut tangență cu rugby-ul cu siguranță îl știu”. Dintr-o scurtă documentare am aflat că Jonah Tali Lomu, a fost un jucător de rugby din Noua Zeelandă, legitimat la clubul francez Marseille, care a murit în 2015. După debutul din 1994 a strâns 63 de selecții pentru echipa națională a țării sale. A fost privit ca primul superstar al rugbyului mondial și unul dintre cei mai intimidanți jucători (sursa: Wikipedia). Mai multe despre acest mare sportiv puteți citi aici.
Managerul Hervis înțelege că la orice nivel de sport este ca și în business: ca să faci performanță nu este ușor. ”Cine crede că poți realiza ceva bătând din palme greșeste. Totul vine cu foare multă muncă, implicare, cu o echipă care să fie alături de tine și care să se bucure și să sufere odată cu tine. La Hervis avem o echipă foarte stabilă și le mulțumesc colegilor mei pe această cale. Se spune că unui manager îi trebuie un an să se adapteze, un an ca să ia măsurile necesare și un an să măsoare rezultatele măsurilor luate. Cred că și în sport este la fel”.
De ce s-a alăturat cauzei Special Olympics? ”Din dorința de a oferi o șansă. Avem o colaborare de foarte mult timp și de atunci am ales un domeniu în care nu foarte multă lume acordă atenție și din dorința de a oferi tuturor o șansă și posibilitatea de a avea o viață cât de cât normală”. Incluziunea companiei s-a extins dincolo de parteneriatul tehnic, la nivel de angajare a două persoane cu dizabilități intelectuale în magazinele Hervis (Anca Miron și Andrei Marcu). De altfel, unul dintre mesajele pe care dorește să-l transmită angajatorilor și nu numai este ca oamenii să-și deschidă ochii și sufletul, pentru a oferi șansa tuturor de a include. ”De-asta i-am inclus în cadrul magazinelor, pentru a le oferi șansa de a face parte dintr-o echipă. Nu este ușor, nu vine de la sine, trebuie o pregătire în prealabil, mai multă atenție, dar aici este plăcerea noastră, de a oferi ceva acestor oameni, de a le oferi condiții mai bune de viață. Știm cu toții că nu este ușor. Lumea care ne înconjoară nu este o lume care să susțină, care să suporte. Vrem să le oferim șansa de a avea o viață normală. O șansă de a face ceva ca orice om obișnuit. Și cred că asta contează foarte mult. Dacă oamenii de la fața locului (din magazine) văd această bucurie din ochii lor, nu au cum să nu vrea să-i sprijine. Vrem să încurajăm și alți oameni de afaceri să facă asta în businessurile lor. Venim dintr-o perioadă în care nu s-a promovat acest tip de incluziune. Generațiile mai vechi nu au acest tip de cultură. Generațiile tinere au cultura incluziunii. Viitorul va fi al nostru cu ei. Generația tânără este mult mai tolerantă, mai flexibilă, accesează informațiile mult mai ușor, au alt mod de a privi lucrurile”.
Ce înseamnă un echipament bun pentru un sportiv? Domnul Pozdarie spune că sunt două aspecte: de performanță și estetic. ”Un echipament adecvat îți permite să ai rezultate mai bune, o performanță mai bună. Fiecare echipament sportiv de înaltă tehnologie este proiectat în așa fel încât să-ți ofere posibilitatea de a performa mai bine. Doar echipamentul fără muncă nu poate fi suficient. Aspectul secundar înseamnă că faci parte din acea echipă, ne identificăm cu acea echipă și ne face plăcere”.
La sportivii Special Olympics România cel mai mult îl impresionează dorința și bucuria cu care fac sport. ”Faptul că se bucură atunci când se întâlnesc și bucuria cu care o fac. Se vede pe ei euforia sinceră”.
Cătălin Pozdarie are 54 ani, a copilărit la Berlin, devenit orașul său de suflet și a primit cu bucurie informația că Jocurile Mondiale Special Olympics din 2023 vor avea loc în acest oraș.
Mesajul său către BRAVI este următorul: ”Fii perseverent, nu te da bătut niciodată, încearcă orice”. Este și mesajul pentru generația mai tânără: să aibă puterea de a o lua de la capăt, să nu le fie frică să greșească, să vadă fiecare greșeală ca o șansă de a începe din nou. ”Nu e ușor, dar cu cât exersezi mai mult, cu atât crezi mai mult și-ți dai seama că ăsta e singurul mod în care poți să ai succes”.