O lecție despre Generația Unificată, la Summitul Global al Tinerilor Lideri Special Olympics de la Abu Dhabi

Distribuie:

În paralel cu Jocurile Mondiale de Vară, în perioada 14 – 18 martie 2019, Special Olympics România a participat cu o echipă de două persoane la Summitul Global al Tinerilor: Ioana Flavia Cazan – Sportiv Lider Special Olympics şi Lavinia Mihaela Drăgan, partener fără dizabilități (ambele din Brașov). Acestea, împreună cu mentorul Anda Mândru (din partea Special Olympics România) au luat parte la workshopuri și sesiuni de discuții despre o societate incluzivă.

Timp de 5 zile, peste 150 de tineri lideri, cu şi fără dizabilităţi, din peste 45 de programe Special Olympics, cu sprijinul a numeroşi reprezenanţi din mediul business, guvern, societatea civilă, organizaţii sociale şi cu sprijinul Autorităţii Federale a Tinerilor din UAE. s-au reunit la Summitul Global al Tinerilor Lideri Special Olympics din Abu Dhabi pentru a constitui Generaţia Unificată.

Special Olympics Romania a fost reprezentată la summit de echipa de tineri lideri formată – așa cum spuneam la început – din Ioana Flavia Cazan (sportiv Special Olympics) şi Lavinia Drăgan (partener) care au avut suportul mentorului lor Anda Mândru. Pentru Lavinia Drăgan, “participarea la Forumul Global al Tinerilor Lideri alături de Ioana și Anda a fost o experiență unică pe care cu siguranță nu o vom uita niciodată. Pe lângă faptul ca ne-am facut prieteni în toate colțurile lumii, am și învățat multe lucruri despre incluziune și despre importanța sportului unificat”.

Activităţile au debutat cu discursuri care să pregătească şi să mobilizeze tinerii pentru a implementa în ţările de origine viziunea Special Olympics, cu scopul de a  înţelege contextul golbal al conceptului de Şcoli Unificate şi de a sublinia puterea pe care o au proiectele de leadership iniţiate şi dezvoltate de tinerii lideri.

Momentul în care toţi participanţii la summit au înţeles cât de mare şi de puternică este mişcarea Special Olympics a fost Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Mondiale Special Olympics, unde un stadion plin de sportivi, susţinători, reprezentanţi de nivel înalt ai UAE şi nu numai au luat parte la un spectacol festiv al cărui mesaj a fost că totul este posibil atunci când există determinare. ”Atât eu cât și Ioana, am avut ocazia să fim în public la ceremonia de deschidere a Jocurilor Mondiale și să încurajăm echipa României care a strălucit din toate punctele de vedere. Ne-am bucurat nespus să fim prezente și la ceremoniile de premiere a sportivilor noștri și să ne mândrim cu ei și cu zecile de medalii câștigate de aceștia. Abia așteptăm să punem în aplicare proiectul la care am lucrat împreună cu Ioana și Anda la care am primit foarte multe încurajări, dar și să organizăm la Brașov evenimente sportive unificate”, ne-a mai declarat Lavinia.

S-a lucrat în workshop-uri

Participanţii au fost împărţiţi în 13 echipe de lucru pentru a putea experimenta punerea în practică a subiectelor învăţate, pentru a face schimb de experienţă şi pentru a găsi soluţii prin care să poată crea şi implementa proiecte care să vină în sprijinul Generaţiei Unificate. Printre temele workshopurilor menţionăm: Susţinerea şi prezentarea proiectelor, Dezvoltarea abilităţilor de leadership şi Project Management.

  

O ocazie de a împărtăţi din experienţă, de a găsi soluţii şi de a fi alături de lideri importanţi care susţin tinerii a reprezentat-o şi activitatea Youth Circle.

     

Speech-urile şi workshop-urile din cadrul summitului le-au fost de un real folos participanţilor şi pentru susţinerea proiectelor pe care şi le doresc a le implementa la întoarcerea în ţară. Flavia şi Lavinia şi-au învins emoţiile şi au povestit celor care au vizitat spaţiul expoziţional al proiectelor despre proiectul creat de ele.

  

Tinerii au avut ocazia să împărtăşească nu numai din proiectele şi planurile lor, ci şi să afle despre tradiţiile şi culturile ţărilor participante. Momentul Serii Culturale a fost o ocazie de a vedea costume şi dansuri tradiţionale, momente artistice şi sportive.

Participanţii s-au bucurat şi de o zi în care au putut urmări competiţii din cadrul Jocurilor Mondiale, iar liderele noatre s-au bucurat nespus că au putut lua parte la  festivităţile de premiere la gimnastică ale sportivilor noştri.

O experienţă aparte a constituit-o Turul Cultural, dar o amintire de neuitat este vizita făcută la Marea Moschee din Abu Dhabi.

Speranţa multor delegaţii a fost ca şi în comunităţile lor să existe Şcoli Unificate, asta pentru că în ultima zi au avut ocazia să viziteze una dintre şcolile unificate din Abu Dhabi.

De asemenea, ultima zi a summitului a fost o ocazie pentru participanţi de a trage concluzii şi a vedea cum pot  duce mai departe experienţa şi învăţăturile acumulate şi să lupte pentru Generaţia Unificată.

             

         

       

   

        

 

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut