#OameniCareMiscaBRAVII – Camelia Oprea, Integra Arad

Distribuie:

În această perioadă când #StamAcasa am strâns rândurile și am rugat câțiva președinți de ONG-uri din toată țara să ne răspundă la câteva întrebări despre cum trece fiecare peste Pandemie. Astăzi ne-a răspuns Camelia Oprea, președinte Integra Arad.

Ce schimbări ați făcut în modul de organizare al Asociației/Fundației în această perioadă? Cum vă afectează aceste modificări forțate de împrejurări?     

Traversăm și noi,  INTEGRA Asociația persoanelor cu dizabilități mentale Arad, o perioadă de izolare în vederea prevenirii răspândirii  infecției cu COVID-19, perioadă care ne-a surprins fix când îi sărbătoream pe cei născuți în luna martie. Deci am intrat în zilele #stamacasa cu multă bucurie la pachet. Sperăm că tot așa vom ieși din ele. La noi îmbrățișările sunt omniprezente, și pentru ca să putem să le oferim cumva, am mutat comunicarea sub formă de apel (unii au doar telefon) sau în cadrul grupurilor de socializare. Astfel reușim ca și copiii/tinerii noștri să se vadă, să vorbească, să transmită. Din grup fac parte și antrenorul sportiv, profesorul de teatru, terapeuții și coordonatorii de grup. Regula este ca postările să aibă doar mesaje pozitive. De asemenea, pentru că avem familii care au nevoie de ajutor (sunt persoane cu vârste înaintate sau nu au mașină), ne mobilizăm și ne ajutăm între noi. A face cumpărăturile pentru cine nu poate să iasă sau a dărui cuiva din ce ai, dar și din inima ta, e atât de ușor. Când o mamă spune că „azi avem nevoie doar de cuvinte de încurajare”, repede sare cineva cu două vorbe și trei zâmbete care se simt și … la telefon. Organizațional putem prevedea deja că vom traversa o perioadă dificilă și din punct de vedere economic. Noi depindem de donații și sponsorizări, dar și de proiecte. Date fiind stopările în cascadă, scăderea încasărilor, diminuarea profiturilor, redimensionarea și prioritizarea bugetelor vor duce la situația în care sursele noastre de subzistență să fie și ele diminuate corespunzător. De aici vine și sentimentul că viața noastră la INTEGRA va fi alta. Nu știm cum, dar cu siguranță alta. Suntem optimiști, totuși, având experiențe anterioare, în care, dacă aveam de organizat un eveniment afară și vremea nu era favorabilă, ghiciți ce? Exact atunci ieșea soarele de după nori. Exact atunci.

Ce tipuri de activități recomandați voi pentru BRAVII voștri și ce sfaturi aveți pentru părinții lor, acum când toată lumea stă acasă?

În grupul de comunicare postăm idei de activități (sport, muzică, terapie ocupațională, meloterapie), împărtășim rezultate. Copiii/tinerii noștri fac cu plăcere activități precum gătitul, grădinăritul, puzzle, cântatul, pictatul, curățenia, dansatul. Recomandăm ca sportul să fie prezent zilnic și participăm cu drag la sesiunile de #FitnessCuAndrei de la Special Olimpycs România.  Individual, terapeuții recomandă sarcini de lucru pe programele începute în terapia cu copiii. Desigur că nu e la fel ca la ora de terapie, desigur că mama/tata/frații au rol de terapeut, dar continuitatea muncii e esențială. Sfătuim părinții să aibă grijă de ei și de copiii lor, să țină răbdarea și speranța aproape, pentru că împreună vom trece cu bine și prin această încercare.

Ce îndemn aveți pentru ceilalți?

Dragilor, haideți să ne bucurăm de cadoul primit: timpul pe care îl petrecem cu familia noastră, să ne redescoperim resursele, să ne bucurăm de reînvierea naturii (chiar și de pe balcon), să trăim în speranță și în iubire, să ne însoțim cu rugăciunea curată și să așteptăm cuminți acasă momentele de îmbrățișare reală ce vor veni.

Vă îmbrățișez și vă așez pe toți în rama sufletului meu, într-o lume plină de culoare, pe fond verde.

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut