#StamAcasa și continuăm seria interviurilor cu #OameniCareMiscaBravii din întreaga țară. La întrebările despre cum depășește momentul provocat de Pandemie a răspuns astăzi, Corina Iftode, Director Adjunct Fundația Motivation România.
Ce schimbări ați făcut în modul de organizare al Asociației/Fundației în această perioadă? Cum vă afectează aceste modificări forțate de împrejurări?
Este o perioadă în care ne adaptăm permanent, sunt schimbări frecvente și căutăm răspunsuri cât mai potrivite pentru beneficiarii și angajații noștri. La început am ajustat modul în care am oferit serviciile de tip centru de zi – logopedie, consiliere, terapie ocupatională, sport ș.a. la primele reguli de distanțare socială. Pe măsură ce a trecut vremea s-au înăsprit și regulile de interacțiune astfel că a trebuit să renuntăm la serviciile oferite față în față și le-am transferat in mediul online. Acum, tinerii noștri primesc de la colegii noștri consiliere, fac sport, își împărtășesc frustrările și bucuriile prin intermediul tabletelor. Schimbările de la începutul perioadei au fost resimțite de către tinerii noștri ca fiind dificile, frustrante, alimentându-le anxietatea. Faptul că acum au acces la o parte din serviciile cu care au fost obișnuiți a dus la o reducere a reacțiilor negative.
O mare schimbare pentru noi, mai ales pentru echipa ce lucrează în casele noastre de tip familial, a fost adusă de ordonanța militara nr. 8. În acel moment a devenit obligatorie izolarea la serviciu a personalului. Primul schimb ce urma să fie izolat de familii timp de 14 zile a avut 12 ore să se pregătească pentru această schimbare importantă. Unii dintre ei nu părăsiseră familia pentru mai mult de 5 zile sau, chiar deloc. Mai mult, primul schimb a petrecut si Paștele departe de familie. Cu toate provocările, aceste două săptămâni, au fost o lecție foarte bună de organizare, adaptare, dedicație, rezistență la stres și frustrare. Faptul că toți au fost sănătoși, au râs și au petrecut momente vesele ne dă putere. Le mulțumim tuturor!
Ce tipuri de activități recomandați voi pentru BRAVII voștri și ce sfaturi aveți pentru părinții lor, acum când toată lumea stă acasă?
Pentru tinerii nostri este foarte important să facă mișcare, atât cât se poate. Sportul poate schimba starea de spirit pentru o zi întreagă. Dar nu e cazul să vă convingem pe voi de importanța mișcării😊 Dacă limitările fizice nu permit, măcar să poată petrece cel puțin 20-30 de minute la soare – în curte, pe balcon sau în dreptul unei ferestre, nu încurajăm încălcarea regulilor de izolare, desigur. Un alt lucru care ne poate schimba tuturor ziua este râsul. Încercăm să găsim lucruri vesele, să povestim despre ele, să le creăm.
Părinților aș vrea să le spun ca trebuie să aibă grijă de ei. Este o perioadă dificilă, în care părinții mobilizează multe resurse pentru a domoli frustrările copiilor, și, pentru a putea face față este nevoie, mai mult decat oricând, de grijă pentru sine. Uneori o conversație la telefon cu cineva drag poate să încarce bateriile, sau două pagini dintr-o carte, sau o cafea băută în liniște, fără alți stimuli decât cei interiori.
Ce îndemn aveți pentru ceilalți?
Să avem grijă de noi și de cei dragi și să punem mai puțină presiune pe noi înșine. Nu cred că acum e momentul să schimbăm mai multe lucruri decât oricum se schimbă fără voința noastră.