#OameniCareMiscaBRAVII – Liana Vîslan, președinte Asociația Langdon Down Oltenia

Distribuie:

#StamAcasa și continuăm seria interviurilor cu președinții de asociații și fundații din țară, #OameniCareMiscaBravii. La întrebările despre cum depășește momentul provocat de Pandemie o avem astăzi pe Liana Vîslan, președinte Asociația Langdon Down Oltenia, Centrul Educațional Teodora, mama Irinei… :))

Ce schimbări ați făcut în modul de organizare al Asociației/Fundației în această perioadă? Cum vă afectează aceste modificări forțate de împrejurări? 

Asociația noastră funcționează de peste 20 de ani și este formată din persoane cu Sindrom Down și părinții lor, cu domiciliul în diverse localități din județul Dolj. Membrii noștri au între 20 și 74 de ani.

Noi suntem obișnuiți cu neprevăzutul și cu timpul, am învățat să găsim imediat soluții la situațiile neașteptate și să construim un plan, astfel încât să rămânem un grup compact, unit și vesel.

La începutul lunii martie am interzis îmbrățișările și am început să purtăm botoșei de unică folosință în centru. Ultima întâlnire față-n față a fost în 10 martie și de comun acord, am hotărât să rămânem activi acasă.

A fost greu, pentru că a trebuit să facem față unei avalanșe de întrebări din partea tinerilor și să ne păstrăm prezența de spirit pentru a menține echilibrul emoțional al tuturor. Tinerii noștri funcționează într-o rutină dezvoltată pe parcursul multor ani, iar acum a trebuit să explicăm de ce nu ne mai vedem; pentru cât timp; cum să fim activi acasă, cum să rămânem împreună virtual și că nu ne pierdem prietenii.

Ținem minte această zi pentru că toată lumea era tristă, îngrijorată, unii au plâns și parcă nimeni nu voia să plece acasă …

În anul 2016 am început alfabetizarea electronică și folosirea instrumentelor TIC în activitățile noastre și dacă atunci a fost foarte greu să convingem părinții să participe la aceste cursuri și să creadă în utilitatea lor, iată că acum avem la îndemână soluția salvatoare.

Noi nu folosim termenul ”izolare” și totuși, indiferent de cât de activi suntem, mulți dintre noi am început să simțim presiunea acelorași pereți.

Ce tipuri de activități recomandați voi pentru BRAVII voștri și ce sfaturi aveți pentru părinții lor, acum când toată lumea stă acasă?

Noi am hotărât să păstrăm legătura zilnic, iar activitățile le-am mutat în mediul electronic.

Am proiectat programul ”Stația acasă- 2020”, care are patru componente:

Achiziționarea de telefoane inteligente – la această dată, doar 2 familii nu au încă acest echipament, dar au telefon mobil.

Sună telefonul –  încurajăm și susținem tinerii și părinții să sune în fiecare zi pe cineva din asociație. Am organizat un grup privat de discuții pe două cale de comunicare, iar săptămânal organizăm un video call, la care invităm toți tinerii și părinții. Sigur că la ora și data propusă de noi, unii sunt disponibili alții nu, dar tocmai acest lucru menține dorința de revedere;

Tema zilei – în fiecare zi dăm on-line o temă de lucru. Aceasta se adresează tinerilor, dar de multe ori este nevoie de ajutorul părinților pentru a putea fi rezolvată. Și chiar dacă unii nu reușesc să efectueze exercițiile, cu toții știu că vom discuta aceste teme atunci când ne vom relua activitatea la centru. Aceste teme sunt corelate cu platformele electronice de învățare pe care le-am dezvoltat, care pot fi accesate vizitând website-ul asociației: www.sindrom-down.ro

Acum lucrăm conduitele de viață sănătoasă și prevenirea obezității, iar cei interesați pot găsi tot cursul accesând: http://www.sindrom-down.ro/proiecte/http://www.healthyds.eu/index.php?r=website/welcome&lang=ro și jocurile on-line http://www.healthyds.eu/index.php?r=site/shoppingGame&unit=1

Videoclipul zilei – am început cu un videoclip despre COVID-19, în limbaj simplu. În continuare, specialiștii noștri furnizează pe grupul privat, videoclipuri cu elemente specifice de intervenție, pe care tinerii le exersează, așa cum pot, acasă. Invităm familiile să filmeze un videoclip cu o anumită activitate primită și apoi îl publicăm. Bucuria tinerilor este uriașă atunci când se văd în postările publice și desigur, se pot amuza cu ce a fost bine și ce nu.

Publicul larg poate găsi temele și videoclipurile pe pagina de Facebook a asociației:

Asociația Langdon Down Oltenia Centrul Educațional Teodora

Ce îndemn aveți pentru ceilalți?

Într-o zi, Irina ne-a spus că nu merge în curte pentru că mereu ni se spune să rămânem în casă…. De aceea, îndemnul meu este să fim atenți la mesajele pe care le comunicăm. În această săptămână a fost foarte greu să mobilizăm părinții, de aceea, îndemnul meu este să fim atenți, indiferent de cât de ocupați am fi și să încercăm să păstrăm rutina activă formată în această perioadă.

Iar pentru toți cititorii acestui mesaj, hai să învățăm să nu mai judecăm după aparențe, hai să nu mai confundăm România cu orașele dezvoltate ale acesteia, hai să împărtășim cunoștințe și să ne sprijinim unii pe ceilalți. Pentru că suntem în Săptămâna Sfântă, hai să lăsăm bucuria să ne inunde trupul, fericirea să ne lumineze fața și să primim cu sinceritate provocarea și binecuvântarea universului.

”Stația acasă – 2020” va rămâne o amintire de povestit!

Împreună cu Irina, vă spunem: ”Hai, pa, pa și vă îmbrățișăm cu drag!”

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut