#OameniCareMiscaBRAVII – Marius Pârjol, kinetoterapeut și antrenor la Fundația de Abilitare Speranța

Distribuie:

#StamAcasa și continuăm seria interviurilor cu #OameniCareMiscaBravii din întreaga țară. La întrebările despre cum depășește momentul provocat de Pandemie a răspuns astăzi, Marius Pârjol, kinetoterapeut și antrenor la Fundația de Abilitare Speranța.

Ce schimbări ați făcut în modul de organizare al Asociației/Fundației în această perioadă? Cum vă afectează aceste modificări forțate de împrejurări? 

Acestă perioadă este grea pentru toți. Nu există specialiști în acest context. La început ne-am simțit copleșiți. Am continuat terapiile până în ultimul moment. Era așa de tristă desprinderea de copii și părinți pe care o simțeam inevitabilă. După întâlniri cu echipa în care căutam soluții de a nu rupe legatura cu copiii, ne-am dat seama că nu suntem făcuți să renunțăm. Cu speranță, am pășit în necunoscut, cu ochii cât mai deschisi. Acum, la Timișoara, copiii cu dizabilități fac terapii online. Fundația de Abilitare Speranța a adoptat acesta măsură pentru a veni în întâmpinarea nevoilor acestor copii minunați care depind de recuperare. Nu a fost o decizie ușoară, în contextul în care toate grădinițele, școlile și centrele de terapii ale statului nu mai funcționează.

Ce tipuri de activități recomandați voi pentru BRAVII voștri și ce sfaturi aveți pentru părinții lor, acum când toată lumea stă acasă?

În acesta perioadă continuăm online un proiect foarte important pentru comunitate: ”Îngrijirea sănătății mintale pentru dezvoltarea unei comunități inclusive” finanțat prin programul Interreg IPA Romania-Serbia prin care ne propunem creșterea calității vieții copiilor cu tulburări de sănătate mintală sau risc de tulburări de sănătate mintală din zona de graniță, prin implementarea unui set integrat de politici regionale și măsuri eficiente de prevenire, intervenție și compensare. În acestă perioadă venim cu suport din partea specialiștilor pentru copiii și părinții din zonă.

Aproape 100 de copii treceau zilnic pragul Fundației de Abilitare Speranța Timișoara. Acum totul este online: Terapie prin muzică, intervenție psihologică, logopedie, ergoterapie, kinetoterapie. Necesitatea acestor terapii este ca și continuarea tratamentului recomandat de medic. Nu trebuie întrerupte!

Fundația de Abilitare Speranța este o organizație cu 28 de ani experiență în incluziunea socială, însă pentru acestă situație nu există specialist. Am descoperit în părinte un co-terapeut excelent, am observat copilul în mediul lui, lucru care a dus la un plan de intervenție mai bun.

După cum știți nu sunt doar kinetoterapeut, din anul 2014 sunt și antrenorul echipei „Ambasadorii Speranței”, o echipă de sportivi, copii cu dizabilități campioni. Continuarea antrenamentului online a fost o bucurie pentru toți. Suntem fericiți că putem să ne continuăm activitatea, deși rezistăm destul de greu din punct de vedere financiar.

Vom fi alături de copii cât de mult putem pentru că zâmbetul și victoria lor este modul nostru de a merge mai departe în fiecare zi.

Ce îndemn aveți pentru ceilalți?

Îi sfătuim pe părinți să păstreze acestă conexiune creată în perioada de izolare, să fie răbdători și să continue cu blândețe, să fie cât mai prezenți în activitățile copiilor lor. Noi ne-am bucurat de participarea părinților la terapii, mai ales că avem o relație foarte bună cu ei, suntem norocoși. Acum cred că înțeleg mai bine ce ne propunem să obținem de la copil, modul în care facem asta și cum ne bucurăm împreună de rezultat.

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut