Participant Berlin: Petra Neagoe, fata care nu se plictisește niciodată

Distribuie:

Petra face parte din lotul de judo al României la Jocurile Mondiale Special Olympics de la Berlin. Este o sportivă complexă dar în special o tânără veselă, cu multe pasiuni, vorbitoare de limba engleză. Are 27 de ani, s-a născut în Cluj-Napoca, a urmat școli de masă și în România și în SUA (locul unde a locuit o perioadă). Sindromul Down nu a împiedicat-o să se integreze în Liceul Ana-Aslan, locul care i-a fost ”casă” timp de 11 ani sau în Liceul Lamar din Houston.

Petra schiază, înoată, joacă tenis de masă, iar în ultimii ani a învățat baschet și judo. Se bucură de medalii și cupe dar în special o motivează participarea și interacțiunea cu prietenii. A început să participe la competiții Special Olympics în perioada când locuia în America.

Deși are multe pasiuni și i-ar plăcea să fie vedetă, să cânte, Petra are și zeci de Lego-uri făcute de ea care îi umplu un perete din cameră.

Povestea Petrei am aflat-o de la mama ei:

”Petra s-a născut acum 27 de ani într-un început de primăvară blând, la început de martie, când noi o așteptam să vină la început de aprilie. Un copil excepțional, extrem de dornic să facă tot ce i se arată, încă din primii ani de viață. Parcă ar fi știut că ea “trebuie” să își depășească posibilitățile (n-aș spune limitele, pentru că nu cred că are). Petra poate face orice își propune cu mare ușurință, prinde foarte ușr ceea ce vede în jurul ei și învață la fel de repede.

A terminat Liceul Ana Aslan, cu o întrerupere de doi ani, în care ne-am bucurat de incluziunea americană. Petra a absolvit Liceul Lamar din Houston (celebru pentru că acolo a absolvit și Beyonce), un liceu imens cu sute de elevi, unde s-a simțit foarte bine, și-a făcut prieteni și a fost parte a acelei comunități, protejată de colegi și profesori în permanență. Acolo a învățat să înoate pentru Special Olympics. Acolo a fost la “Bal” și pe stadionul Houstonian la absolvire. La întoarcere a urmat cursurile postliceale ale aceluiași Liceu Ana Aslan, care a fost casa ei pentru 11 ani de școală. Un mediu excelent pentru Petra, primită acolo din prima zi a clasei întâia de oameni sufletiști și de colegi buni pe care Petra i-a îndrăgit și și-i amintește și acum. Cu “fetele” din colegiu au păstrat o prietenie de-a lungul anilor și, deși ocupate și fiecare cu drumul ei, își fac timp să ne viziteze când pot.

Sportul în viața Petrei

Petra schiază, înoată, joacă tenis de masă, iar în ultimii ani a învățat baschet și judo. A început judo acum doi ani sub atenta și perfecta îndrumare a unui om minunat, antrenorul Laszlo Balazs (Loți). Dar a ajuns la judo datorită Magdei, mama de suflet a acestor tineri din PAS (Pentru Acei Speciali), o mămică bună și înțeleaptă, pe care nu am văzut-o niciodată supărată sau obosită orice ar fi fost în spatele cuvintelor ei calde.

Petra a participat la competiții în Olanda și Elveția în 2022 dar și la competiții naționale. A luat premii, nu întotdeauna cele mai importante, dar s-a bucurat în aceași măsură de medalii și cupe indiferent de loc. Cred că cel mai mult își dorește să fie acolo prezentă alături de colegi și prieteni.

Petra e fericită între prieteni, colegi, oameni; se adaptează foarte ușor oricărei situații și calea pe care i-au deschis-o acum un an Special Olympics prin Lotzsi și Roxana o face fericită pe Petra în fața fiecărui antrenament. Pentru ea, ei sunt prietenii de care are nevoie permanentă pentru ca să fie fericită.

Pasiuni

Atât de multe lucruri îi plac Petrei; e o tânără care nu se plictisește niciodată. Are zeci de Lego-uri făcute de ea care îi umplu un perete din cameră și încă multe în sertare pentru că nu mai avem unde să le punem. Îi place să cânte, i-ar fi plăcut să fie artistă, vedetă – cum spune ea și a avut desigur diferiți idoli de-a lungul timpului. Michael Jackson este unul dintre ei și a învățat mulți din pașii lui de dans pe care îi prezintă de câte ori are ocazia. A învățat să cânte puțin la pian și la cajun alături de oameni inimoși care au iubit bucuria ei de a cânta.

Copilăria și oamenii importanți din viața Petrei

Vreau să cred că a avut o copilărie minunată în care cu toții am încercat să facem parte din viața ei, să-i umplem zilele cu bucurii. Am călătorit foarte mult încă de când erau fetele mici și Petra știe să recunoască locurile pe care le-a văzut din orice fotografie.

Acum familia noastră înseamnă eu cu fetele mele și Pufi, pudelul nostru unic. Suntem tare norocoase să fim împreună, chiar dacă una din fete e departe încercând să-și facă un rost într-o profesiune grea.

Omul cel mai important din viața Petrei cu o iubire nemărginită și reciprocă, omul care a  învătat-o pe Petra tot ce știe, a fost Bunica Ina. Bunica Ina a fost unul din acei oameni rari  pe care dacă ai șansa să-i ai în viața ta ești atât de câștigat că nici nu știi ce să faci cu norocul acesta. Bunica Ina a învățat-o să deseneze, să picteze, să își facă lecțiile și să aibă caiete super decorate, să meargă la concerte și la spectacole de teatru sau operă, să știe ce este un muzeu și ce găsește acolo, să se poarte frumos și să își găsească mereu o activitate.

Viața cu Petra

Viața cu ea este extraordinară, râdem mereu împreună, facem foarte multe lucruri împreună întreaga familie, mergem în vacanțe minunate, avem deseori casa plină de oaspeti. Încercăm să fim disciplinate și să realizăm ceea ce ne propunem.

Petra e foarte drăguță, veselă, cu umor, râde minunat și cred că mulți o îndrăgesc”.

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut