Caută
Caută
Close this search box.

Povestea Bravi și Leo, de pe terenul de sport la premiul Mission: Inclusion

Distribuie:

Bravii sunt sportivi Special Olympics cu dizabilități intelectuale care-și depășesc în fiecare zi limitele demonstrând determinare și talent, într-o întrecere cu propriile forțe, iar voluntarii Leo sunt prietenii care-i încurajează pe acest drum, lasându-se inspirați de energia, bucuria și bravura sportivilor SOR și contribuind astfel la incluziune.

Parteneriatul pentru Incluziune între Fundația Special Olympics România și Lions District 124 România s-a născut în 2019 cu ocazia întâlnirii cu domnul Marin Florin Ilieș și a suportului în organizarea Jocurilor Naționale Special Olympics de la Deva din același an.

Prietenia construită în cadrul Jocurilor a continuat să crească și să îi unească și pe cei mai tineri dintre membrii Lions, voluntarii Leo. Astfel că, tot în 2019 am dat startul proiectelor Bravi și Leo, prin intermediul cărora am adus împreună, pe terenul de sport, tineri voluntari Leo și sportivi Special Olympics România.

De atunci, anual, am implementat proiecte de Sport Unificat alături de voluntari ai Leo Clubs District 124 România, finanțate în cadrul programului Special Olympics Unified Sports de către Special Olympics International prin intermediul Lions Clubs International Foundation. Tineri cu și fără dizabilități intelectuale s-au întâlnit pe terenul de sport la antrenamente unificate de fitness, baschet, tenis, fotbal, badminton,etc  s-au bucurat să se descopere unii pe alții, au legat prietenii și au pășit la braț pe podium pentru a primi binemeritate medalii de campioni ai incluziunii, la competițiile finale.

Chiar și perioada pandemiei am găsit soluții pentru a păstra strânsă prietenia dintre ai noștri Bravi și tinerii Leo. Am organizat seminarii de instruire via Zoom, am pregătit video demonstrative cu exerciții de baschet și fotbal adaptate pentru practicarea lor de acasă și arbitrii SOR au jurizat sute de filmulețe trimise de Bravi și Leo, pentru a putea urca pe podiumul virtual din Zoom campionii unificați, în Ceremoniile de Premiere.

De altfel, la Deva, cu sprijinul domnului Ilieș, antrenamentele începute în 2019 continuă și astăzi, an de an, săpămână de săpămână. Tinerii Leo au devenit de acum prietenii sportivilor Special Olympics și îi privesc ca pe niște campioni.

Până acum am adus împreună prin proiectele de Sport Unificat Bravi și Leo peste 300 de voluntari din cluburi Leo și 400 de sportivi Special Olympics din orașele: București, Bacău, Cluj, Deva, Bistrița, Constanța, Galați, Orăștie, Târgu Mureș, Iași, Vâlcea, Sibiu. În cercul prieteniei Bravi&Leo se prind și 240 de membrii Leo cunoscuți cu prilejul Ședinței Districtului LEO 124 România de la Târgu-Mureș (martie 2024) la care am avut onoarea să participăm.

Anul acesta conceptul Bravi & Leo a căpătat o dimensiune și mai consistentă cu ocazia Jocurilor Naționale Special Olympics de la Oradea 2024, unde cei peste cei 100 de voluntari Leo Oradea participanți le-au fost alături celor peste 300 de sportivi din competiție și au împărțit zâmbete și bucurie, demonstrând încă o dată că Sportul Unește toate abilitățile!

De-a lungul timpului, în cadrul evenimentelor i-am avut alături de noi pe membrii Lions ai Lions Clubs District 124 Romania, uneori ca mentori pentru tinerii Leo, alteori ca voluntari la activități, sau chiar pe terenul de sport! De altfel, colaborarea dintre Special Olympics România și Lions Clubs International a început încă din 2007 prin sprijinirea programului Opening Eyes și continuă până în zilele noastre prin toate aceste proiecte prin care voluntarii Leo & Lions sprijină Bravii și activitățile Fundației.

image
image_1

Un moment important în anul 2023 a fost vizita lui Lion Brian E. Sheehan – președintele Lions Club International (2022-2023) de la Federatia Româna de Baschet, unde au avut loc meciuri demonstrative de Baschet Unificat 3×3. Sportivii Special Olympics România au jucat baschet alături de parteneri unficati, voluntari din reteaua LEO Clubs din București sub privirile unei audiențe onorante, formată din mai mulți oaspeți ai Lions Clubs International. Alături de gazda evenimentului, președinta FRB, Carmen Tocală, au fost alături de Bravi, i-au aplaudat, premiat și chiar provocat la o aruncare la cosul de baschet: Lion Brian E. Sheehan – președintele Lions Club International (2022-2023) și soția sa, Lori, Ciprian Iosep – guvernatorul Lions Clubs District 124 Romania, Marin Florin Ilieş – viceguvernatorul Districtului Lions 124 România şi directorul programului Lions Quest România, Lion Alina Iosep – senior trainer Lions Quest și Niels SCHNECKER – Past District Governor.

De asemenea, în luna noiembrie 2023 a avut loc o întâlnire caldă și prietenoasă între David Evangelista, Director general Special Olympics Europe Eurasia, membru LIONS și oficialii Lions Clubs District 124 Romania și LEO District 124 Romania, sportivi Special Olympics & staff. Evenimentul a fost onorat de prezența domnului Marin Florin Ilies, Guvernatorul Lions Clubs District 124 Romania, care a povestit despre proiectele derulate. Cei prezenți au explorat oportunități de a dezvolta pe viitor acest parteneriat.

Lăsând deoparte beneficiile practicării sportului di per se și câștigul în termeni de sănătate pe care l-au avut deopotrivă și Bravii și tinerii Leo participanți, esența proiectelor Bravi și Leo este reprezentată de schimbarea pe care o produce la nivel de societate întâlnirea tinerilor Leo cu Bravii. Sportul dovedește că are în continuare această putere de a uni, iar pentru Special Olympics sportul devine o punte pentru incluziune. Sportul poate aduce împreună oameni foarte diferiți care-și găsesc mai repede, pe terenul de sport, acele puncte comune, lăsând la o parte diferențele în favoarea bucuriei de a face sport împreună. Tinerii Leo descoperă o nouă lume, cea a sportivilor Special Olympics, de care se lasă inspirați și impresionați, iar sportivii Special Olympics simt că au ocazia de a depăși stigma dată de dizabilitate pentru a se arăta lumii întregi, prin cât de talentați și determinați sunt ei.

Parteneriatul pentru Incluziune cu Lions District 124 România este unul necesar și benefic pentru plusvaloarea pe care o aduce în termini de educație pentru incluziune și sport, începând cu cei mai tineri.

Mai mult decât atât, domnul Marin Florin Ilieș, Guvernatorul Lions District 124 România și prietenul nostru de nădejde la Special Olympics România încă din anul 2019, a câștigat Premiul de inaugurare Mission: Inclusion în cadrul Convenției Internaționale istorice Lions Clubs de la Melbourne din luna iunie 2024. Această distincție recunoaște angajamentul său neobosit și devotamentul față de incluziune și susținerea sportivilor Special Olympics. Prin eforturile sale remarcabile, domnul Ilies a contribuit semnificativ la promovarea valorilor noastre și la crearea unui mediu mai incluziv și mai primitor pentru toți.

Ne dorim ca rețeaua de cluburi locale Leo și Lions și sportivii cu dizabilități intelectuale implicați în proiecte comune să continue să se extindă și să reușim să dezvoltăm împreună un cerc al prieteniei cât mai mare!

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut