Healthy Athletes

Special Olympics Healthy Athletes®

Special Olympics Healthy Athletes® (Sportivi Sănătoși) este un program destinat îmbunătățirii stării de sănătate și condiției fizice a sportivilor Special Olympics, cu efect în creșterea performanțelor sportive și a integrării lor sociale.

Sportivii noștri primesc o varietate de servicii de sănătate prin consultațiile și recomandările ce se efectuează de către specialiști voluntari, cu ocazia competițiilor sportive Special Olympics.

Obiective imediate:

  • Îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate
  • Creșterea abilităților fiecărui sportiv de a se antrena și concura
  • Instruirea cadrelor medicale specializate vis-a-vis de problematica persoanelor cu dizabilități intelectuale
  • Colectarea, analiza și diseminarea datelor care vor fi folosite în lucrări de cercetare  al căror scop este de a căuta diverse căi în vederea îmbunătățirii calității vieții acestei categorii, în prezent dezavantajată
  • De a iniția, promova și susține programe și politici de sănătate pentru persoane cu dizabilități

Directori Clinici Naționali

FUNfitness – Katharina Kiss
Special Smiles – Dr. Arina Vinereanu
Opening Eyes Lions Club International – Dr. Paul Grecu, Dr. Adrian Găvănescu
Health Promotion – Dr. Cristina Mocanu, Dr. Raluca Papacocea, Dr. Corina Predescu, Dr. Liliana Cupșa
Fit Feet – Dr. Marius Filip
Healthy Hearing – Dr. Madalina Georgescu și  Dr. Magda Cernea
Strong Minds – Elena Șerban

Componentele programului:

PrintReprezintă un eveniment de testare realizat de către kinetoterapeuți, asistați de  studenți ai facultăților de kinetoterapie. FUNfitness a fost implementat în România în septembrie 2004, cu ocazia Jocurilor Naționale Special Olympics.

Scopurile programului sunt de a evalua  elasticitatea, forța funcțională, echilibrul și condiția fizică a sportivilor Special Olympics,  pe baza unei baterii de teste dezvoltate  de către Asociația Americană a Kinetoterapeuților, și de a  instrui sportivii vis-a-vis de îmbunătățirea funcțiilor restante, în vederea creșterii abilităților acestora de a se antrena și concura la competițiile Special Olympics.

PrintProgramul pentru sănătate oro-dentară Special Olympics Special Smiles a fost inițiat în anul 2005, cu ocazia Jocurilor Prieteniei Special Olympics (Constanța, septembrie 2005).

Misiunea programului este să sensibilizeze, pe de-o parte societatea, pe de alta parte stomatologul practician, asupra necesităților de tratament stomatologic la persoanele cu dizabilități intelectuale și să favorizeze accesul la tratamente stomatologice al acestei categorii de pacienți. Evenimentele Special Smiles cuprind:

  • Efectuarea de screening-uri buco-dentare – evaluarea stării de sănătate orală a sportivilor SO la un moment dat
  • Educație sanitară buco-dentară interactivă
  • Sublinierea, prin mijloace adecvate, a importanței alimentației sănătoase
  • Confecționarea de gutiere pentru sporturi cu risc de traumă
  • Trimiteri pentru tratamente de specialitate

PrintProgramul a fost creat pentru a evalua probleme legate de sănătatea picioarelor, investigarea articulațiilor membrelor inferioare, inclusiv verificarea dimensiunii picioarelor, a încălțămintei și ciorapilor sportivilor.

Depistarea unor neajunsuri și corectarea acestora, produce o schimbare majoră a stării generale a persoanei afectate, care se îmbunătățește semnificativ, devine cooperantă și din ce in ce mai activă și participativă.

În urma consultațiilor efectuate, sportivii depistați cu probleme primesc recomandări pentru consult de specialitate, investigații aprofundate dar și pentru confecționarea de încălțăminte adecvată, suporturi plantare, orteze etc. Informațiile sunt date atât lor cât și antrenorilor, însoțitorilor sau membrilor de familie,  care îi însoțesc.

PrintMisiunea disciplinei Special Olympics – Lions Club International Opening Eyes este de a îmbunătăți calitatea vieții pentru milioane de persoane diagnosticate cu dizabilitate intelectuală prin optimizarea vederii, a sănătății ochilor și a acuității vizuale, printr-o îngrijire de calitate.

Examinarea Opening Eyes are ca scop doar depistarea deficitelor accentuate ale vederii. Aceste testări nu constituie o examinare oftalmologică completă și nu reflectă funcționarea analizatorului vizual în totalitatea lui. Pe baza testelor se observă:

  • Acuitatea vizuală-  abilitatea de a discerne detalii la distanță și la apropiere.
  • Testul acoperirii – evaluează alinierea ochilor.
  • Simțul cromatic- testarea abilității de a discrimina culori care ar putea duce la confuzii în recunoașterea coechipierilor după culoarea echipamentului sportiv.
  • Vederea stereoscopică-  testarea abilității de a-și folosi ambii ochi împreună pentru a face evaluări ale distanțelor.
  • Refracția- estimarea nevoii de prescriere a ochelarilor. O persoană poate avea miopie, hipermetropie și astigmatism. Ochelarii sau lentilele de contact pot corecta aceste deficite.
  • Sănătatea ochiului- detectarea prezenței bolilor care pot cauza disconfort sau pot amenința vederea (controlul anexelor ochiului, a pleoapelor, aparatului lacrimal, controlul motilității oculare, examinarea la bio-microscop a polului anterior, examenul fundului de ochi).

Este recomandat ca sportivul să se supună unui control al analizatorului vizual la intervale regulate.  Parteneri globali ai disciplinei sunt ESSILOR si SAFILO. Partener local –  Optimed Brașov.

PrintHealth Promotion îsi propune:

  • Îmbunătățirea pe termen lung a stării de sănătate a sportivilor Special Olympics oferindu-le informații și consiliere privind alegerea unui stil de viață sănătos
  • Determinarea indicelui de masă corporală și a densității minerale osoase, măsurarea tensiunii arteriale
  • Îmbunătățirea calității vieții sportivilor printr-un program de nutriție adecvat nevoilor acestora
  • Educarea sportivilor, a familiilor și antrenorilor în ceea ce privește mijloacele prin care ei înșiși iși pot menține sau îmbunătăți starea de sănătate
  • Consiliere în ceea ce privește renunțarea la fumat și comportamentul sănătos privind expunerea la soare în vederea limitării incidenței afecțiunilor pielii.

PrintTulburările de auz pot avea un impact negativ semnificativ în procesul de pregătire al sportivilor Special Olympics, în urmărirea instrucțiunilor date de către antrenori cât și în ceea ce privește înțelegerea informațiilor comunicate de către antrenori și oficiali.

Siguranța sportivilor și relațiile interpersonale sunt, de asemenea, afectate în cazul tulburărilor de auz.  Evaluarea auzului constituie un prim pas în procesul de depistare a tulburărilor de auz și în procesul de prevenție a efectelor negative pe care acesta le poate genera în timpul evenimentelor sportive și sociale.

Obiectivele evaluărilor sunt:

  • de a testa auzul sportivilor SO, de a atenționa și direcționa sportivii și antrenorii către consult de specialitate, dacă este cazul;
  • de a furniza dispozitive corective auditive cât și de prevenție ;

„Strong Minds” ajută sportivii Special Olympics să își consolideze abilitățile de gestionare a emoțiilor. Competițiile sportive oferă oportunitatea naturală de a dezvolta strategii active pentru menținerea unei bune stări emoționale în condiții de stres, cum ar fi:  gândirea pozitivă, exerciții de calmare și conectare cu ceilalți. Sportivii încearcă diverse strategii în cadrul unei sesiuni de evaluare; la final, sportivii le identifică pe cele care li se potrivesc, iar voluntarii le oferă instrumente vizuale pentru a-i ajuta în competiții și în viața reală. De asemenea, fiecare sportiv primește un pachet de resurse pentru a face față stresului, resurse pentru informare suplimentare.

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut