Școala Generației Unificate

Special Olympics România anunță începerea programului Special Olympics Unified Champion Schools® (UCS) /Școala Generației Unificate – una dintre cele mai cuprinzătoare inițiative pentru educația incluzivă a tinerilor cu și fără dizabilități intelectuale. Programul este sprijinit de Înălțima Sa Șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, Prințul Moștenitor al Abu Dhabi și Adjunctul Comandantului Suprem al Forțelor armate ale Emiratelor Arabe.

Programul se va desfășura în România pe o perioadă de patru ani și vizează peste 5.200 de elevi (cu și fără dizabilități intelectuale) care vor fi implicați în activități sportive unificate (fotbal, baschet, gimnastică și fitness).

DATE ȘI CIFRE ÎN ROMÂNIA

Fundația Special Olympics din România va primi pe parcursul a 4 ani o finanțare de 650.000 USD din partea Înălțimii Sale Șeicul Mohamed Bin Zayed Al Nahyan prin Special Olympics International pentru a implementa proiectul educațional Unified Champion Schools – Școala Generației Unificate în 240 de școli de masă.

Proiectul va promova acceptarea, respectul și toleranța în scoli, contribuind major la crearea un mediu școlar inclusiv pentru elevii cu și fără dizabilități aducând know-how și o percepție pozitivă asupra diversității. Cei trei piloni ai proiectului sunt:

Școala Generației Unificate: școli de masă în care se vor organiza activități, atât în clase cât și la nivelul întregii școli, activități care vor fi coordonate de elevi voluntari și care vor crea un mediu în care diversitatea este prețuită.

Sporturi Unificate: sportivi cu și fără dizabilități intelectuale se antrenează în echipe și participă la competiții sportive Special Olympics

Tineri Lideri, cu și fără dizabilități intelectuale, care vor fi instruiți și vor lucra în ehipe, de la egal la egal, pentru a construi Generația Unificată

Impact:

240 de școli de masă din 31 de județe

5280 de elevi (2880 cu dizabilități intelectuale și 2.400 fără dizabilități) vor fi implicați în activități sportive unificate (fotbal, baschet, gimnastică și fitness)

1200 de profesori din școli de masă care vor participa la sesiuni de formare

558 de antrenori

930 de tineri lideri care vor învăța tehnici de leadership (465 cu dizabilități intelectuale și 465 fără dizabilități)

240 de echipe de sporturi unificte se antrenează în mod regulat

Peste 60.000 de elevi, profesori, părinți și membri ai comunităților vor fi implicați în activitățile proiectului.

Activități și evenimente:

62 de competitii sportive unificate (copii și tineri cu și fara dizabilitati intelectuale vor juca în aceeași echipă)

240 de evenimente școlare

31 de formări pentru tineri lideri cu și fără dizabilități intelectuale

Cooperare cu Inspectoratele Școlare și cu ONG-uri locale pentru o bună reprezentare în teritoriu și pentru asigurarea unei implementări sustentabile.

Context în România și Urgența acestui proiect (iulie 2020)

Este bine știut faptul că în țara noastră există înca probleme majore legate de integrarea în școala de masă a elevilor cu dizabilități, aceștia fiind de cele mai multe ori ținta bullyingului în clasele din care fac parte. Una dintre cele mai vulnerabile categorii de persoane cu dizabilități, persoanele cu dizabilități intelectuale, se simt de cele mai multe ori descurajate să participe la activități alături de colegii lor sau să participe la orice fel de activități care au loc în mijlocul comunităților.

Deși in ultimii ani s-au făcut progrese către integrare și din ce în ce mai mulți părinți tineri aleg să își aducă copiii cu dizabilități către școala de masă, problemele care apar, la firul ierbii, sunt încă foarte mari. Este nevoie ca în școala românească să se vorbească despre concepte precum: incluziune, toleranță, respect și incluziune. Încă este nevoie ca elevii să fie învățați cum să interacționeze cu colegii lor cu dizabilități sau cu persoanele cu dizabilități în general, încă este nevoie de lecții legate de vocabular și de conduită.

Ne dorim astfel să aducem elevii, profesorii și membri comunităților să înțeleagă pe deplin importanța diversității și a incluziunii și să fie parte a schimbării, făcând împreună #RevolutiaIncluziunii.

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut