“Să facem parte din program a meritat drumul de la Bran” – spune mama unei sportive Special Olympics

“Să facem parte din program a meritat drumul de la Bran” – spune mama unei sportive Special Olympics

Pe Maria am cunoscut-o inițial la Forumul Familiilor de la Bran, o fată de 16 ani cu bujori în obrăjori, care se emoționează și mai roșește odată când trebuie să răspundă la întrebări. Pentru antrenamentele de patinaj role din cadrul proiectului ”Speciali pe patine – Luăm viteză spre starea de bine!”, mama a însoțit-o, săptămânal, timp de câteva luni, de la Bran la Brașov. ”Să facem parte din program a meritat drumul de la Bran!”, spune doamna Babeș, care mai are acasă încă 3 băieți mai mari și o gospodărie pe cinste. Efortul și timpul nu au fost puține, pentru că cele două ajungeau cu mult înainte de antrenament și plecau puțin mai devreme pentru că depindeau de orarul autobuzului care să le ducă în sat. În plus, de la autobuz până acasă mai au de făcut încă 3 km pe jos, motiv pentru care rolele primite în cadrul programului au rămas pe perioada proiectului în vestiarele Facultății de Educație Fizică și Sporturi Montane, locul unde s-a desfășurat antrenamentul celor 12 BRAVI din proiect.

Maria are de gând să continue să meargă pe role, pentru că îi place și își dorește să devină campioană. Spune că acasă nu poate merge cu rolele din cauza pantei dar la școală are o sală la fel de frumoasă ca cea de antrenament și speră să primească permisiunea să exerseze acolo. I s-a părut puțin greu la început, a luat și o căzătură sau două, dar nu s-a lăsat și-a dorit mereu să continue. Cum în sat nu are alte prilejuri de socializare sau de a face sport, includerea în proiectul ”Speciali pe patine – Luăm viteză spre starea de bine”, derulat de Special Olympics România și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile – a fost pentru Maria Babeș un bun prilej de a-și exersa abilitățile și de a socializa. Ea este acum în clasa a IX-a la o școală profesională de Barman/Ospătar și vrea să continue să facă sport în paralel cu continuarea studiilor. Mama ei stă cu ea la ore, o însoțește la antrenamente, iar acasă își învață fiica să fie un ajutor de nădejde în gospodărie.

Andrei Dârvaru răspunde și el afirmativ când îl întreb dacă i-a plăcut. Nu i se pare greu, chiar dacă nu a deprins într-u totul tehnica de a patina fără sprijin și a plâns la primele două antrenamente. Este încrezător, vrea să învețe să meargă singur și abia așteaptă să-i ajungă din urmă pe ceilalți. Mi-a plăcut însă că la demonstrație a fost cu zâmbetul pe buze și s-a antrenat cot la cot cu ceilalți.

 

Marți, pe 14 ianuarie, a avut loc la Brașov prima demonstrație de role (din cele cinci ce vor avea loc în fiecare oraș parte din proiect), la Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane. Pe role au fost 9 tineri sportivi Special Olympics, majoritatea de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă. Miercuri a avut loc, pe Patinoarul Olimpic, demonstrația de patinaj, unde 3 tinere din Brașov s-au antrenat în cadrul acestui proiect și ne-au arătat măiestria dobândită alături de antrenoarea lor voluntară, Anca Ionescu.

Antrenorii voluntari de la patinaj role au fost Elena Balint, prof. Univ. Dr. la Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane și Adriana Dumitrașcu, profesor sport Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă,

Tinerii din program s-au întrunit cu zâmbet la demonostrația de marti, bucuroși de tot ce urma să se întâmple. Coordonatoarea lor, doamna Elena Balint, nu a început demonstrația până ce BRAVII nu s-au încâlzit suficient la sesiunea dinaintea rolelor. Antrenamentul părea chiar distractiv pentru elevi și voluntari, iar publicul prezent (părinți, studenți și voluntari de la Fundația Motivation România) a apreciat cu aplauze eforturile lor.

Demonostrația de role a premiat efortul, astfel încât sportivii au plecat la gât și cu o medalie, pusă la gât de Decanul Facultății de Educație Fizică și Sporturi Montane din Brașov, gazda antrenamentelor și a evenimentului de role.

”Speciali pe patine – Luăm viteză spre starea de bine” presupune crearea primului program de antrenamente și competiții din România pentru patinaj (role viteză, artistic și viteză gheață) pentru 54 de persoane cu dizabilități intelectuale (dar numărul beneficiarilor a ajuns la 66!) din cinci orașe, crearea primului Ghid de Patinaj Adaptat, organizarea a cinci demonstrații locale în mijlocul comunităților și a primului Campionat Național Special Olympics de Patinaj pentru acest grup de beneficiari cu scopul de a demonstra abilitățile persoanelor cu dizabilități intelectuale, puterea transformatoare a sportului și beneficiile majore pe care le aduce asupra stării de sănătate.

#instaredebine #implicareafacediferenta #kaufland #fdsc #specialipepatine #specialolympicsromania

Vă lăsăm în compania galeriei foto de la demonstrația de role de la Brașov:

 

 

 

Lasa un comentariu