Să le cunoaștem pe Mara și Anca Oprea, membre ale Consiliului Global al Tinerilor Lideri Special Olympics

Distribuie:

De luna acesta, Mara și Anca Oprea sunt membre ale Consiliului Global al Tinerilor Lideri Special Olympics (SO Global Youth Leadership Council – GYLC). Consiliul a fost înființat pentru a pune în valoare activitatea tinerilor Special Olympics, mutând accentul pe lucrul împreună cu tinerii (de la tineri pentru tineri). Consiliul va poziționa Tinerii Lideri astfel încât să joace un rol activ în implementarea de programe Special Olympics la nivel Global, Regional, Național și local.

Prin împuternicirea tinerilor cu roluri semnificative de conducere, acest grup divers de tineri cu și fără dizabilități intelectuale (DI) au ocazia să se reunească pentru a gândi, proiecta și conduce inițiative care să sprijine activitatea tinerilor Special Olympics la nivel mondial.

Am întrebat cele două Tinere Lider – Mara și Anca – despre parcursul lor la Special Olympics până la participarea în acest Consiliu.

 De când participă Mara la activități Special Olympics România? Care sunt primele ei amintiri?

Mara participă la activități organizate de către Special Olympics România din anul 2011, de la Jocurile Naționale Special Olympics București. Avea 9 ani. Acolo a legat prietenii cu copii și tineri, prietenii care contează și durează. Acolo a primit primele medalii de nivel național. Acolo a spus prima dată „eu pot!” Acolo a fost remarcată de fotografii evenimentului și o fotografie cu ea a ajuns rapid pe pliantul SOR.

De când colaborează Anca cu SOR și care au fost primele activități de voluntariat? Care au fost cele mai importante participări în calitate de voluntar/ susținător?

În urma primei participări a Marei la jocurile organizate de către Special Olympics România, pentru familia noastră s-a deschis o poartă către o lume nouă, magică. Bucuria Marei după câștigarea primelor medalii m-a determinat și pe mine să mă implic în astfel de activități. Astfel că în anul 2013 am ajutat ca voluntar la desfășurarea unor jocuri pe plan local pentru tinerii sportivi ai Aradului. Tot atunci am activat în cadrul proiectului „Participă!”, unde am învățat împreună cu alți elevi de vârsta mea ce este incluziunea. În următorii ani am participat ca voluntar la multe jocuri regionale, dar și naționale (Craiova 2014, TârguMureș 2015, Arad 2016). Am purtat cu mândrie pancarta județului Arad în cadrul defilărilor, ținând-o de mână pe sora mea. În ultimii ani am trecut la rolul de susținător al Marei, încurajând-o în probele ei de înot de la Jocurile Mondiale de Vară Abu Dhabi din 2019, cât și la Jocurile Invitaționale Malta 2022.

Care ar fi cele mai notabile performanțe sportive ale Marei de care își aminteste mereu cu drag?

Cele mai notabile performanțe sportive ale Marei sunt medaliile câștigate la înot, sport care îi aduce mari bucurii și frumoase rezultate. În mod special Mara se mândrește cu medaliile de la Jocurile Mondiale sau internaționale la care a participat, astfel: Jocurile de Înot Princess Charleene SO Monaco 2014, Jocurile Naționale SO de Înot ale Ungariei, Hodmezovasarhely 2016, Jocurile Mondiale de Iarnă SO Austria 2017, Jocurile Mondiale de Vară SO Abu Dhabi 2019, Jocurile Invitational Games SO Malta 2022. Dar Mara se bucură de orice medalie primită, pentru că e aprecierea muncii depuse.

Cum a influențat-o pe Anca mișcarea Special Olympics?

Participând la activități desfășurate de către Special Olympics România de aproape 10 ani, simt ca am crescut alături de ei. Am avut primul meu contact cu această organizație în perioada adolescenței, ceea ce m-a ajutat în dezvoltarea mea pe toate planurile. Mișcarea Special Olympics și mesajele ei mi-au ghidat drumul către cariera mea în învățământul special, mi-au deschis porți spre oportunități pe care nici nu le credeam posibile, mi-au făcut cunoștință cu oameni minunați, care țintesc spre același scop. Fiecare activitate la care am participat și-a pus amprenta asupra mea și a ajutat la devenirea a ceea ce sunt eu azi, de care sunt foarte mândră.

Care sunt activitățile în calitate de Tinere Lider care v-au adus până aici (să faceți parte din GYLC)?

În vara anului 2020 am lucrat împreună la primul nostru proiect de tineri lideri. I-am învățat pe tinerii cu și fără dizabilități de la INTEGRA – Asociația persoanelor cu dizabilități mentale Arad cum facem mișcare, cum purtăm masca corect, cum avem grijă de sănătatea noastră în timpul unei pandemii. Întâlnirile s-au desfășurat în mediul online, ocazie cu care tinerii și părinții lor au învățat chiar și cum să folosească tehnologia. În lunile ce au urmat, echipa formată din noi două și mentorul nostru Alexandra Catrina a participat la diverse întâlniri online cu alți tineri lideri din Europa. Acolo am dezbătut idei, am împărtășit din experiențele noastre, am învățat unii de la alții, urmând ca în ianuarie 2021 să fim acceptate în Special Olympics Europe Eurasia Youth Leadership Council. Făcând parte din acest consiliu, am cunoscut alte echipe de tineri lideri, am prezentat diverse întâlniri, am învățat cum să fim lideri mai buni în comunitățile noastre și nu numai. În mai 2022 am participal la primul nostru Summit Global, și anume Virtual Global Youth Summit. SOEE Regional Youth Leadership Summit Berlin 2022 a fost pentru noi un eveniment special, cu multă încărcătură emoțională. Am avut onoarea de a vorbi în deschiderea Summitului, dar și de a-i cunoaște și de a lucra împreună cu ceilalți participanți. În cadrul tuturor acestor activități am simțit că munca noastră nu numai că este foarte importantă, dar și că este apreciată de către toți cei care ne-au fost aproape pe parcurs. Suntem foarte mândre de fiecare activitate pe care am desfășurat-o împreună.

De ce vă bucurați că faceti parte din Consiliul Global al Tinerilor Lideri? 

Anca : Mă bucur de onoarea de a face parte din acest consiliu, deoarece pot cunoaște oameni noi, de la care am multe de învățat. Mai mult decât atât, pot să ajut direct la dezoltarea de programe educaționale pentru tinerii lideri din toată lumea. Făcând parte din Consiliul Global al Tinerilor Lideri, contribui la promovarea incluziunii, aspect care mă face mândră. Un alt lucru care mă entuziasmează în ceea ce privește apartenența la acest consiliu este faptul că pot oferi tinerilor din comunitatea mea și nu numai un model demn de urmat.

Mara : Mă bucur tare mult pentru că fac parte din Consiliul Global al Tinerilor Lideri pentru că este o oportunitate imensă pentru mine. Voi cunoaște tineri ca mine și ca Anca. Voi avea ocazia să muncesc alături de oameni din toată lumea. Voi da tot ce am mai bun pentru a arăta lumii ce importantă este diversitatea și câte plusuri poate aduce.  Voi face pași importanți spre independență și incluziune.

Ce înseamnă pentru voi că formați o echipă unificată și în calitate de surori? Ce beneficii/ avantaje/ dezavantaje sunt în acest parteneriat? 

Anca : Faptul că formăm o echipă unificată înseamnă în primul rând o colaborare frumoasă. Noi două ne știm și ne înțelegem de mult timp, știm cum funcționăm și de ce avem nevoie în anumite momente. Un mare avantaj e faptul că îi avem pe părinții noștri, care nu numai că ne ajută în toate proiectele pe care le avem, dar mai și mediază micile conflicte care apar pe parcurs. Munca noastră este cu atât mai frumoasă, pentru că o putem împărtăși una cu alta, iar acest lucru ne împlinește. Mă bucur și sunt mândră de toate rezultatele acestei echipe unificate!

Mara : Sunt bucuroasă pentru că am ocazia să muncesc împreună cu sora mea, Anca, în acest proiect. De fapt noi vom schimba multe și în relația noastră,  nu numai în ceea ce ne propunem în Consiliul Global. E un mare avantaj pentru că facem asta în echipă. Avem timp valoros pe care îl petrecem alături și în care avem ocazia să ne cunoaștem mai bine, să ne bazăm una pe alta, să descoperim, iar și iar, că nu există limite. Sunt fericită cu propunerea Special Olympics România de a începe acest drum al tinerilor lideri în echipă cu Anca, sora mea. Sunt sigură că e cea mai bună alegere,  pentru toți.

MULȚUMIM MARA și ANCA pentru răspunsurile de la acest interviu și pentru IMPLICAREA de care dați dovadă!

 

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut