Special Olympics Europa Eurasia lansează ”Faces of Basketball” în Săptămâna Europeană a Baschetului

Distribuie:

Comunicat de presă Special Olympics Europe-Eurasia

  • Centrul unic de activități online-offline (Pioneering Virtual Sports Hub) își propune să ajungă la 100.000 de sportivi cu dizabilități intelectuale din Europa, care au fost lăsați în urmă de Covid.
  • Platforma va sărbători Săptămâna Europeană a Baschetului 2021 și Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități pe 3 Decembrie.

22 Noiembrie 2021:  Astăzi, Special Olympics Europa Eurasia a lansat un centru unic de activități online-offline și o campanie numită Faces of Basketball  pentru a sărbători Săptămâna Europeană a Baschetului 2021 și Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități de pe 3 Decembrie. Acesta va fi disponibil sportivilor, antrenorilor și suporterilor în 6 limbi europene: engleză, franceză, germană, italiană, rusă și spaniolă.

Cu Europa fiind din nou epicentrul pandemiei, platforma oferă sportivilor care nu pot participa la competiții, posibilitatea de a urmări videoclipurile de antrenament din „Vestiar” (”Locker Room”) create de sportivii și antrenorii Special Olympics din România, Belgia și Italia. Centrul oferă de asemenea, o vitrină online pentru cele peste 200 de activități locale Special Olympics, care pot avea loc în siguranță în toată Europa. În plus, oricine – jucător, antrenor sau suporter – își poate arăta sprijinul prin crearea unui card de profil personalizat Faces of Basketball în „Galeria Campionilor” și distribuirea pe rețelele de socializare.

De ce Faces of Basketball?

Un studiu din 2021 publicat în Jurnalul de Medicină din New England a constatat că persoanele cu dizabilități intelectuale au șanse de aproape șase ori mai mari de a muri din cauza COVID decât populația generală. Situația Covid-19 în continuă evoluție, în regiunea noastră și în întreaga lume înseamnă că mulți dintre sportivii noștri au încă nevoie de o modalitate sigură și de la distanță, care să nu îi expună la virus, de a se antrena și de a interacționa cu antrenorii și colegii.

Pandemia Covid-19 a avut un impact devastator asupra celor șase milioane de sportivi Special Olympics din întreaga lume. În 2020, a existat o scădere cu mai mult de 40% a numărului de sportivi implicați și capabili să acceseze antrenamentele și competițiile sportive Special Olympics – această este o scădere de 2,5 milioane la nivel global și de 100.000 în Europa.

Impactul asupra sportivilor

Petrișor Ionuț Cătălin, un sportiv Special Olympics România care joacă baschet, a simțit pierderea legăturii cu Special Olympics în apogeul pandemiei. El spune: „Mi-a fost greu să nu mai ies, să nu îmi mai întâlesc prietenii la competiții și să nu mai fac sport”. Valerie Geluykens și Tamara Medarts, o pereche unificată de antrenori din Flanders (Belgia), au ratat, de asemenea, antrenamentele și competițiile sportive față în față în timpul carantinei. Valerie spune: „Amândurora ne-a lipsit baschetul: să putem face sport, altfel decât mersul pe jos, ciclismul sau alergarea… dar ne-a lipsit și echipa: ca jucător și ca antrenor. În timpul Covid, lumea a devenit mult mai mică.”

Președintele și directorul executiv Special Olympics, David Evanghelista afirmă: „Pandemia COVID a adâncit izolarea și marginalizarea sportivilor și a persoanelor cu dizabilități intelectuale atât la nivel global, cât și aici, în Europa Eurasia. Mulți și-au pierdut un colac de salvare, adică sportul. <<Faces of Basketball>> oferă o platformă cheie pentru a implica sportivii într-un mod sigur, durabil și distractiv, care combină jocul fizic cu conexiunea virtuală”. David continuă: „Persoanele cu dizabilități intelectuale au de șase ori mai multe șanse de a muri din cauza COVID decât populația generală, așă că o strategie de „întoarcere la joc” nu este o propunere simplă pentru un subgrup al populației care se află la acest nivel de risc, dar prin conducerea lor, mișcarea perseverează, prosperă și este gata să revină în joc.”

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități – 3 decembrie

<<Faces of Basketball>>, susținută de Fundația Internațională Lions Club și Toyota, este o modalitate de a crește vizibilitatea persoanelor cu dizabilități intelectuale de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, 3 decembrie 2021. Cei care au devenit mai puțin vizibili de când a început pandemia pot lua parte și se pot simți inspirați de către sportivii din întreaga regiune care sunt în fruntea campaniei. Tamara Medarts – Special Olympics Belgia, Lorenzo Mancino – Special Olympics Italia și Petrișor Ionuț Cătălin – Special Olympics România aduc vizibilitate mișcării noastre și colegilor lor sportivi prin participarea la sesiunile video de antrenament online „Vestiar” (”Locker Room”).

Despre Special Olympics Europa Eurasia

Special Olympics Europa Eurasia cuprinde o gamă diversă de culturi, limbi și obiceiuri care traversează 58 de țări din Europa de Vest, Centrală și de Est și Asia Centrală. Din Islanda până în Israel, din Portugalia până în Rusia, Special Olymplics promovează respectul, incluziunea și demnitatea umană, prin sport, pentru persoanele cu dizabilități intelectuale. Există aproape 543.000 de sportivi cu dizabilități intelectuale în regiunea Europa Eurasia. Următoarele două Jocuri Mondiale Special Olympics – Jocurile Mondiale de Iarnă 2022 de la Kazan, Rusia și Jocurile Mondiale de Vară 2023 de la Berlin, Germania – vor avea loc în regiunea Europa Eurasia, aducând o conștientizare și sprijin sporit pentru mișcarea noastră și o vizibilitate sporită pentru sportivii noștri și mesajul lor de incluziune.

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut