Sportivii SOR, trei zile de host town în Abu Dhabi

Distribuie:

Special Olympics Romania Abu Dhabi

Competiția ”Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics de la Abu Dhabi” a fost gândită să ofere oaspeților săi nu numai o experiență sportivă ci și o experiență culturală, intrând în principiile, obiectivele și stilul de viață al locuitorilor din Emiratele Arabe Unite.

Delegația României, formată din 51 de persoane (sportivi, parteneri, antrenori și staff) a avut parte, în zilele de 9 – 11 martie de vizite la Muzeul Louvre din Abu Dhabi, Moscheea Șeicului Zayed, Abu Dhabi Grammar School, Cetatea Al-Hosn (Fortul Vechi), Muzeul de Artă Modernă și Centrul de Artizanat, alături de cei doi ghizi desemnați, Hanan și Aly.

Special Olympics Romania

Prima zi a început cu vizita Muzeului Louvre din Abu-Dhabi de dimineață și Moscheea Șeicului Zayed după-amiază. Sportivii Special Olympics România au fost foarte încântați, uimiți și fericiți de aceste vizite, de fotografiile făcute, de amintirile cu care rămân în suflet, la descoperirea de locuri noi.

Special Olympics Romania

Galeria Louvre a fost deschisă în anul 2017 din dorința de a transforma Abu Dhabi într-un hub cultural. Muzeul găzduiește și celebra sculptură ”Cocoșul” a lui Brâncuși împrumutată de la atelierul artistului din Centrul Pompidou din Paris.

Special Olympics Romania      Special Olympics Romania

Marea Moschee din Abu Dhabi sau Moscheea Șeicului Zayed este cea mai mare moschee din Emirate și a opta cea mai mare moschee din lume. Emirii din Abu Dhabi (a fost începută de Zayed și terminată de fiul său, Khalifa) au folosit cu opulență marmură, aur, cristal și covoare persane. În această moschee se află cel mai mare covor manual din lume, covor cusut la Esfahan, în Iran, iar lumea are voie să pășească pe ea desculți sau în șosete (după cum ați văzut probabil în pozele postate de noi pe Facebook Special Olympics România). Domnișoarele și doamnele din delegație au purtat, conform tradiției, Abaya, robe care acoperă formele trupului (și părul) și care sunt foarte frecvente și populare în zonele arabe.

Special Olympics Romania   Special Olympics Romania

Special Olympics Romania

În cea de-a doua zi de Abu Dhabi, sportivii Speciali au fost primiți de Abu Dhabi Grammar School pentru o demonstrație de program unificat în școli. Abu Dhabi Grammar School este cel mai longeviv program educațional internațional al Noii Scoții (una dintre cele patru provincii atlantice canadiene). Plăcerea și supriza de partea română a fost cu atât mai mare cu cât profesorul și antrenorul lotului de gimnastică, Profesor univ. dr. Gabriel Popescu, și-a descoperit o fostă elevă între cei doi profesori români care predau acolo. Ziua a continuat cu o vizită la Qasr Al Hosn Palace, cea mai veche construcție de piatră a orașului, cunoscută ca și Fortul Alb și care a servit până în 1966 ca reședință a emirului și sediu al Guvernului. Interiorul Fortului Al Hosn a fost renovat și modernizat și este acum folosit ca un muzeu care urmărește istoria și cultura din Abu Dhabi, cu istorii orale și numeroase fotografii istorice. Curtea și lucrarea magnifică a țiglelor de la poarta principală nordică sunt deosebite. Sportivii au mai vizitat un centru de artizanat și Muzeul de Artă Modernă.

Special Olympics Romania         Special Olympics Romania

Centrul de artizanat este un loc bun pentru a vedea localnicele care demonstrează abilitățile tradiționale, cum ar fi țesutul, broderia, bijuterii și coșul de cumpărături. Sportivii SOR și-au încercat și ei abilitățile, nu cu foarte mare success, dar cu siguranță cu multe zâmbete și bună dispoziție. Centrul de artizanat este o sursă bună pentru suveniruri neobișnuite și autentice care sprijină în același timp activitatea centrului. Se puteau cumpăra șaluri, papuci, pungi, covoare și textile, tăvi și coșuri, bijuterii.

Ca o scurtă prezentare a Emiratelor Arabe Unite, este bine de știut că sunt şapte emirate (Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ras al-Khaimah, Ajman, Fujairah şi Umm al-Qaiwain). Ele compun o Federaţie și sunt conduse de câte un conducător, în calitate de şef al emiratului. Potrivit Constituţiei, adoptate în 1971, funcţia de preşedinte al statului federal este deţinută de conducătorul Emiratului Abu Dhabi, iar cea de vicepreşedinte şi prim-ministru de conducătorul Emiratului Dubai.

Despre Abu Dhabi și experiența ”olimpică” a sportivilor există site-ul Visit Abu Dhabi, unde vă puteți delecta cu imagini, video-uri și descrieri despre toate atracțiile din zonă.

Vedeți aici și un scurt video cu o parte din atracțiile vizitate și de delegația României prezentă la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics din Abu Dhabi.

Dacă vreți să fiți la curent cu ce se întâmplă cu sportivii SOR, urmăriți #AbuDhabi2019, #MeetTheDetermined,#SpecialOlympicsWorldGames#Hervis, #HaiBRAVII, #SpecialOlympicsRomania.

Vă reamintim că între 15 – 21 martie se desfășoară, la Abu Dhabi, Jocurile Mondiale  de Vară Special Olympics – cel mai important eveniment sportiv mondial dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale. Din partea României vor participa 35 de sportivi, care vor concura la opt sporturi. Despre lotul de sportivi, precum și o prezentare video a câtorva dintre ei, puteți găsi aici.

Partenerul tehnic al Special Olympics România, cel care a asigurat echipamentul pentru competiții și o parte din echipamentul de defilare, este compania Hervis Sports & Fashion.

Deplasarea delegației de 54 de persoane către Abu Dhabi a fost posibilă datorită sprijinului oferit de Comitetul Național Paralimpic și de către Nadia Comăneci, Ambasador Global al Special Olympics Internațional.

Companiile și autoritățile locale care au asigurat participarea sportivilor Special Olympics România la Abu Dhabi sunt următoarele: Primăria Capitalei, Centrul pentru Tineret al Municipiului București, Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Bacău și companiile SC Textel Industry SRL, Motivation, Liafarm, Verder, Electrospeed, DDF Speedy Bus, Eurolines/Flexibus, Asociația Curtea Secuilor, Centrul pentru Management Agricol, Lion’s Club Bacău.

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut