Sportivii Special Olympics sunt SOCKSY la Summitul de Tineret Generația Unificată

Sportivii Special Olympics sunt SOCKSY la Summitul de Tineret Generația Unificată

Special Olympics România, organizație non-profit care promovează includerea socială a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale prin derularea de activităţi şi competiţii sportive şi educaţionale în întreaga ţară, organizează pe 15 martie a.c. Summitul de Tineret Generația Unificată la Clubul Țăranului – Muzeul Național al Țăranului Român, în intervalul 9.30 – 17.00. Evenimentul va reuni 48 de sportivi Special Olympics, elevi din şcolile de masă, profesori şi mentori din şase oraşe ale ţării (Bucureşti, Călăraşi, Buzău, Târgovişte, Braşov, Ploieşti) care vor lucra în echipe mixte pentru elaborarea unor proiecte adresate comunităţilor din care provin.

Evenimentul face parte din proiectul „iLead – EU Decid – Sportivi Lideri cu dizabilități intelectuale” organizat cu sprijinul financiar al Adobe Foundation și urmărește implicarea activă a tinerilor cu dizabilități intelectuale și a celor fără dizabilități ca parteneri cu drepturi egale în viața comunității.
Evenimentul îşi propune astfel să demonstreze capacitatea sportivilor Special Olympics de a participa activ la viaţa socială şi de a construi alături de tineri fără dizabilități, proiecte de impact pentru comunităţile din care provin. Summit-ul este ultima etapă a proiectului „EU Decid” care a presupus organizarea de evenimente în şase oraşe ale ţării în care sportivii Special Olympics au întâlnit elevi din şcolile de masă, au participat la antrenamente în echipe mixte alături de aceştia, au susţinut discursuri prin care s-au prezentat în faţa claselor de elevi şi a cadrelor didactice. La rândul lor, elevii au elaborat, sub îndrumarea profesorilor, mici proiecte despre modul în care văd ei integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi, sub sloganul „#GeneraţiaUnificată”.

Cu prilejul Summit-ului, Special Olympics dă startul campaniei „Fii SOCKSY pentru o zi!” Astfel, sportivii vor purta şosete desperecheate în semn de susţinere pentru persoanele cu Sindrom Down, a căror zi e sărbătorită în întreaga lume pe 21 martie. Sindromul Down cunoscut şi ca trisomia 21, este cauzat de existenţa unui cromozom în plus în perechea cromozomială 21, de unde şi alegerea zilei de 21 din a treia lună a anului pentru a marca acest sindrom. Asocierea cu şosetele se datorează asemănării cromozomilor cu nişte perechi de şosete. În România, 1 din 800 de nou-născuţi se naste cu acest sindrom. Persoanele cu Sindrom Down se caracterizează printr-o dezvoltare congnitivă, fizică şi comportamentală mai lentă, însă acestea nu le împiedică să facă sport, să meargă la şcoală sau să îmbrăţişeze o profesie, în funcţie de cât de avansată este dizabilitatea.

Special Olympics susţine integrarea persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, inclusiv a celor cu Sindrom Down, prin activităţi sportive.

Lasa un comentariu