Sprijinul plin de compasiune al sportivilor Special Olympics România pentru refugiații ucrainieni

Distribuie:

Ionuț, 25 de ani, și Edi, 30 de ani, s-au alăturat sutelor de voluntari care ajută refugiații ucrainieni ce tranzitează prin România către alte țări Europene. Cei doi bărbați, care locuiesc într-o casă de grup a Fundației Motivation România din Buda, Județul Ilfov, ajută la descărcarea și reîncărcarea vehiculelor pline cu provizii donate pentru uncrainieni. Recent, au pregătit ghiozdane pline cu articole esențiale și au încărcat o dubă cu destinația Piatra-Neamț, în nord-estul României, unde copiii ucrainieni cazați într-o tabără sportivă municipală au participat la o zi sportivă distractivă cu Special Olympics. Evenimentul a fost susținut de Citizens of our Planet – A Chili Pepper Foundation prin inițiativa Special Olympics Unified with Refugees.

Am vrut să ajutăm familiile ucrainene și am făcut-o din suflet. Nu am văzut-o ca pe o muncă”, a spus Ionuț, un om sociabil și baschetbalist Special Olympics, care lucrează ca ucenic în atelierul de reparații  de scaune rulante Motivation.

Ionuț și Edi au avut un început dur, crescând într-o instituție de stat pentru copii cu dizabilități până când au fost aduși la casa de grup Motivation. „Știu de ce este important să-i ajut pe ceilalți pentru că am fost ajutat când Motivation m-a scos din instituție. Acum am o casă și am un loc de muncă”, a spus Ionuț. „Din acest motiv, vreau să-i ajut pe alții așa cum am fost ajutat”, a adăugat el. Prietenul său Edi, tăcut și rezervat, care lucrează la McDonalds și este schior Special Olympics, a adăugat: „Este un lucru bun să-i ajuți pe alții. Ne dă satisfacție”.

Ionuț a spus că a aflat despre război uitându-se la televizor. „Familiile sunt separate sau distruse și trebuie să le ajutăm în orice mod putem”.

Ambii bărbați și-au deschis casa pentru ucraineni. „Am avut o femeie, fiul ei și tatăl ei care au stat cu noi. I-am ajutat să găsească lucruri în bucătărie și au avut grijă de pisicile noastre. Nu am putut vorbi unul cu celălalt, așa că am folosit Google Translate pentru a comunica cu ei”, a spus Ionuț. „Și a funcționat”.

Am fost triști când familia a plecat”, a continuat el. „Sper că sunt fericiți. Cu siguranță am primi mai mulți refugiați în casa noastră”.

Fundația Motivation România donează scaune rulante, cadre de mers și cârje refugiaților cu nevoi de mobilitate din Ucraina. Fundația oferă cazare în special pentru grupurile care includ persoane cu dizabilități de mobilitate. Inițiativa Special Olympics Unified with Refugees oferă finanțare pentru a sprijini programele naționale Special Olympics care ajută familiile ucrainene.

Această poveste este o traducere a articolului apărut pe site-ul Special Olympics International, aici.

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut