Un român la Maratonul de la Chicago

Distribuie:

Duminică, pe 7 octombrie, cu o săptămână înaintea Maratonului București, are loc unul dintre cele mai mari evenimente de alergare din lume. E în top 4 mondial după numărul de alergători care termină cursa și face parte și din „campionatul maratoanelor (World Marathon Majors)” alături de cele din Tokyo, Boston, Londra, Berlin și New York.

De ce e acest maraton important pentru noi? Pentru că vom avea acolo un alergător pentru cauza sportivilor români cu dizabilități intelectuale. Se numește Steli Deică, este de profesie economist și locuiește cu familia de 10 ani în Luxembourg.

”Din 2015 am început să fac jogging și apoi să particip la competiții de anduranță. Pentru mine alergatul este despre bucuria de a te simți liber, tu cu gândurile tale, cu eșecurile și realizările cotidiene. Nu cunosc alergător care să nu fi evoluat în bine în viață cotidiană”, ne-a scris Steli.

Pentru Maratonul de la Chicago se antrenează de peste 3 luni, într-o cursă continuă pentru depășirea propriilor limite. Îl motivează însă gândul la bucuria pe care o va simți la final, dar și admirația câștigată din partea copiilor săi, adesea, dându-i forță și energie de pe margine.

„Nu e realizare mai mare decât acea când devii idol pentru copiii tăi, iar asta nu se măsoară. Se creează o legătură solidă și pe termen lung. Admirația reciprocă și afecțiunea mă leagă de copii, sunt magice, profund prețuite și greu de pierdut”, mai spune Steli. 

De ce a ales însă să alerge pentru sportivii Special Olympics? „Pentru că reușesc să mă încarc pozitiv din ambiția lor, din perseverență cu care repetă de zeci de ori lucruri ce nouă ni se par simple și totul pentru o reprezentație de câteva minute. Știu că nici antrenamentele mele, dar nici ale lor nu sunt deloc ușoare. Există tentații, mii de motive să nu faci câteodată un antrenamentul, dar perseverența e totul. Nu e ușor să ieși 3 ore la un long într-o duminică dimineață când în casă miroase a cafea proaspătă și a clătite, iar afară plouă rece. Dar dacă treci peste asta și rămâi concentrat pe obiectivul tău, nimic nu te va împiedică să-l îndeplinești (cei ce mă cunosc știu că nu am ratat multe sesiuni de clătite în ultimii 10 ani, dar am făcut-o și p-asta😀)”, mărturisește Deli.

Așadar, la diferență de o săptămână și la o distanță de peste 8000 de kilometri, Steli și sportivii speciali vor alerga la două maratone, uniți de aceeași cauză – Special Olympics. „Le transmit acestor oameni minunați o parte din motivația ce-o dăruiesc ei și să rămână neclintiți în încercarea lor de a termina cu bine Maratonul Internațional București din octombrie. Rămâneți BRAVI! Vă mulțumesc și vă iau în suflet la Chicago, acolo unde acum 50 ani lua naștere mișcarea Special Olympics.” Și sportivii speciali îți mulțumesc, Deli, pentru efortul tău și pentru că ai văzut abilități, curaj, perseverență acolo unde cei mai mulți nu văd decât dizabilitatea.

 

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut