În fiecare colț al lumii, Special Olympics schimbă viețile persoanelor cu dizabilități intelectuale, încercând să creeze o lume mai bună prin acceptarea și incluziunea lor în societate.
Special Olympics încurajează pregătirea sportivă pe tot parcursul anului și organizează competiții într-o varietate de sporturi de tip olimpic pentru copiii și adulții cu dizabilități intelectuale.
Prin puterea sportului, persoanele cu dizabilități intelectuale descoperă noi forțe și abilități. Sportivii noștri găsesc bucurie, încredere și împlinire – pe terenul de joc și în viață.
Ei inspiră, de asemenea, oamenii din comunitățile lor să-și deschidă inimile într-o lume mai largă a talentelor și potențialului uman.
Misiunea Special Olympics rămâne la fel de vitală astăzi ca și atunci cand mișcarea a fost înființată în 1968, în SUA, de către Eunice Kennedy Shriver, sora Președintelui american John F. Kennedy. Ea a militat pentru valorificarea potențialului persoanelor cu dizabilități intelectuale și implicarea lor ca membrii activi ai societății, pentru toleranță și incluziune.
Special Olympics încearcă să creeze o lume mai bună prin favorizarea acceptării și incluziunii tuturor oamenilor, luptând împotriva pasivității, nedreptății și a intoleranței.
Există peste 200 de milioane de persoane cu dizabilități intelectuale în întreaga lume, din care circa 130.000 în România.
Special Olympics România își dorește, încă de la înființarea sa din 2003, să ajungă la fiecare dintre ei și familiile lor printr-o gamă largă de competiții, cursuri, proiecții (evaluări) de sănătate și evenimentele de strângere de fonduri.
Misiune: Să integreze în mișcarea Special Olympics România sportivi cu dizabilități intelectuale din toată țara. Peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale au fost ajutați de Special Olympics România în cei 18 ani de la înființare să fie cetățeni activi ai comunității.
Viziune: Special Olympics România își propune integrarea socială prin sport a persoanelor cu nevoi speciale și le oferă acestora șansa de a-și descoperi și dezvolta potențialul și calitățile sportive prin intermediul programelor de pregătire și al competițiilor. Astfel, sportivii Special Olympics au ocazia de a deveni membri activi ai familiei și ai comunității din care fac parte. Special Olympics constituie o experiență care insuflă energie, sănătate, încredere în sine și bucuria de a trăi.
Filosofie: Filozofia Special Olympics se întemeiază pe convingerea că persoanele cu nevoi speciale pot și au dreptul să învețe și să beneficieze de avantajele participării la activități sportive individuale sau în echipă, dacă sunt educate și încurajate în acest sens. Special Olympics consideră că antrenamentul este un element esențial pentru dezvoltarea calităților sportive și că dezvoltarea unui mediu concurențial caracterizat prin condiții de egalitate pentru toți participanții este o metoda adecvată de testare a capacităților individuale și a evoluției lor sportive, dar și calea de a le oferi mijloace motivante pentru dezvoltarea personală.