Caută
Caută
Close this search box.

Despre noi

“Vreau să câștig. Dar dacă nu pot câștiga, vreau sa fiu brav în încercarea mea!”
Jurământul Sportivilor Special Olympics

În fiecare colț al lumii, Special Olympics schimbă viețile persoanelor cu dizabilități intelectuale, încercând să creeze o lume mai bună prin acceptarea și incluziunea lor în societate.

Special Olympics încurajează pregătirea sportivă pe tot parcursul anului și organizează competiții într-o varietate de sporturi de tip olimpic pentru copiii și adulții cu dizabilități intelectuale.
Prin puterea sportului, persoanele cu dizabilități intelectuale descoperă noi forțe și abilități. Sportivii noștri găsesc bucurie, încredere și împlinire – pe terenul de joc și în viață.
Ei inspiră, de asemenea, oamenii din comunitățile lor să-și deschidă inimile într-o lume mai largă a talentelor și potențialului uman.

Misiunea Special Olympics rămâne la fel de vitală astăzi ca și atunci cand mișcarea a fost înființată în 1968, în SUA, de către Eunice Kennedy Shriver, sora Președintelui american John F. Kennedy. Ea a militat pentru valorificarea potențialului persoanelor cu dizabilități intelectuale și implicarea lor ca membrii activi ai societății, pentru toleranță și incluziune.

Special Olympics încearcă să creeze o lume mai bună prin favorizarea acceptării și incluziunii tuturor oamenilor, luptând împotriva pasivității, nedreptății și a intoleranței.
Există peste 200 de milioane de persoane cu dizabilități intelectuale în întreaga lume, din care circa 130.000 în România.
Special Olympics România își dorește, încă de la înființarea sa din 2003, să ajungă la fiecare dintre ei și familiile lor printr-o gamă largă de competiții, cursuri, proiecții (evaluări) de sănătate și evenimentele de strângere de fonduri.

Misiune: Să integreze în mișcarea Special Olympics România sportivi cu dizabilități intelectuale din toată țara. Peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale au fost ajutați de Special Olympics România în cei 18 ani de la înființare să fie cetățeni activi ai comunității.

Viziune: Special Olympics România își propune integrarea socială prin sport a persoanelor cu nevoi speciale și le oferă acestora șansa de a-și descoperi și dezvolta potențialul și calitățile sportive prin intermediul programelor de pregătire și al competițiilor. Astfel, sportivii Special Olympics au ocazia de a deveni membri activi ai familiei și ai comunității din care fac parte. Special Olympics constituie o experiență care insuflă energie, sănătate, încredere în sine și bucuria de a trăi.

Filosofie: Filozofia Special Olympics se întemeiază pe convingerea că persoanele cu nevoi speciale pot și au dreptul să învețe și să beneficieze de avantajele participării la activități sportive individuale sau în echipă, dacă sunt educate și încurajate în acest sens. Special Olympics consideră că antrenamentul este un element esențial pentru dezvoltarea calităților sportive și că dezvoltarea unui mediu concurențial caracterizat prin condiții de egalitate pentru toți participanții este o metoda adecvată de testare a capacităților individuale și a evoluției lor sportive, dar și calea de a le oferi mijloace motivante pentru dezvoltarea personală.

Istoric

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2005
2004
2003
1993
1991
1987
1981
1977
1970
1968
  • 18-19 februarie

    66 de sportivi au participat la primul Campionat Național de Patinaj Special Olympics, creat în cadrul programului ”Speciali pe patine – Luăm viteză spre starea de bine!”

  • 24 iunie - 24 iulie

    Fundația Special Olympics din România a desfășurat primul Campionat Virtual de Fitness destinat sportivilor cu dizabilități intelectuale. Dacă nu s-au putut vedea față în față, 145 de BRAVI cu vârste peste 8 ani au ales să facă sport de-acasă și să concureze online, dornici să facă mișcare.

  • 15-21 martie

    34 de sportivi (din care șase parteneri) au participat la cel mai important eveniment sportiv mondial dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale – Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, Abu Dhabi 2019. Aceștia s-au întors cu 56 de medalii, de la opt sporturi în care au concurat.

  • 20 - 22 septembrie

    Deva & Hunedoara – au găzduit Jocurile Naționale Special Olympics, unde au participat 300 de persoane cu dizabilități intelectuale și au luat 655 de medalii.

  • 25-27 mai

    Târgoviște – 360 de persoane cu dizabilități intelectuale au participat la Jocurile Naționale Special Olympics, aflate la a 15-a ediție.

  • 20 - 22 iulie

    A avut loc evenimentul aniversar Special Olympics 50/15 de când mișcarea luptă, la nivel global pentru înlăturarea discriminării persoanelor cu dizabilități intelectuale. Au fost Iluminate în roșu clădiri emblematice și cu ajutorul UNEFS au fost organizate un joc de baschet și o demonstrație de dans, acrobație și gimnastică unificată.

  • 2 - 5 iunie

    În județul Maramureș, la Baia Mare, s-au desfășurat Jocurile Naționale Special Olympics 2017, cel mai mare eveniment sportiv din țară dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale.

  • 27 – 29 mai

    300 de sportivi cu dizabilități intelectuale din toată țara și un total de 62 de delegații din România și Ungaria au concurat la atletism, badminton, bocce și înot la Jocurile Naționale Special Olympics de la Arad.

  • 25 iulie – 2 august

    Delegația Special Olympics România a obținut 21 de medalii (7 de aur, 7 de argint și 7 de bronz) la Jocurile Mondiale de Vară care au avut loc la Los Angeles, Statele Unite, fiind cel mai mare eveniment sportiv umanitar din lume în anul 2015.

  • 26 februarie – 5 martie

    Ediția din 2005 a Jocurilor Mondiale de Iarnă Special Olympics, de la Nagano, Japonia, a fost prima ediție desfășurată în Asia. Nagano a devenit primul oraș din lume care a găzduit Jocuri Olimpice, Paralimpice și Jocuri Mondiale Special Olympics.

  • 5 septembrie

    Primele Jocurile Naționale Special Olympics România – cea mai mare competiție națională pentru persoanele cu dizabilități intelectuale – a avut loc la București.

  • 4 noiembrie

    Se înființează biroul din România al mișcării Special Olympics, sub numele Fundația Special Olympics din România.

  • 21-29 iunie

    Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics de la Dublin, Irlanda, sunt primele jocuri mondiale de vară desfașurate în afara Statelor Unite, și în același timp cel mai mare eveniment sportiv al anului 2003 (peste 6500 de sportivi din 150 de țări participante).

  • 20-27 martie

    Cea de-a cincea ediție a Jocurilor Mondiale de Iarnă s-a desfășurat la Salzburg și Schladming în Austria, cu 1600 de sportivi din peste 50 de țări, care au concurat la cinci discipline sportive de iarnă. Aceste Jocuri Mondiale au reprezentat prima ediție desfașurată în afara Americii de Nord.

  • 19-27 iulie

    A opta ediție a Jocurilor Mondiale de Vară Special Olympics* s-au desfășurat în Minneapolis/St. Paul, Minnesota. 6000 de sportivi din peste 100 de țări au transformat acest eveniment în cel mai mare eveniment sportiv desfășurat în lume în anul 1991. (*În 1991 denumirea oficială a jocurilor se schimbă din Jocuri Internaționale în Jocuri Mondiale.)

  • 31 iulie-8 august

    Universitatea din Notre Dame și Colegiul Saint Mary’s din South Bend, Indiana, au găzduit a șaptea editie a Jocurilor Internaționale de Vară Special Olympics. Peste 4700 de sportivi din 70 de țări au participat la cel mai mare eveniment sportiv pentru amatori. Jocurile au fost ilustrate în revistele Time și Sports Illustrated, atingând un număr de 150 milioane de cititori.

  • 8-13 martie

    Cea de-a doua ediție a Jocurilor Internaționale de Iarnă Special Olympics s-au desfășurat în Smugglers’ Notch și Stowe, în Vermont, cu peste 600 de sportivi participanți, care s-au întrecut în competiții de schi alpin, schi fond și patinaj.

  • 5-11 februarie

    Primele Jocuri Mondiale de Iarnă Special Olympics s-au desfășurat în Steamboat Springs, Colorado, cu peste 500 de sportivi participanți, care au concurat în competiții de schi și patinaj. Evenimentul a fost acoperit de canalele de televiziune CBS, ABC și NBC.

  • 13-15 august

    Cea de-a doua ediție a Jocurilor Internaționale de Vară Special Olympics s-a desfășurat în Chicago, Illinois, cu 2000 de sportivi participanți, din 50 de state americane, Districtul Columbia, Puerto Rico și Franta.

     

  • 20 iulie

    Împreună cu Districtul Chicago Park, Fundația Kennedy proiectează și organizează primele Jocuri Internaționale de Vară Special Olympics, în Chicago. La competiție au participat 1000 de sportivi cu dizabilități intelectuale din 26 de state americane și Canada, care au concurat în probe de atletism, hochei în sală și natație.

     

Special Olympics România este un program național care, din 2003 și până în prezent, implică:

27.000

Sportivi cu dizabilități intelectuale în toată țara

15

Discipline sportive olimpice

1.500

Antrenori și voluntari

15.000

Elevi și profesori din școlile de masă informați

100

Evenimente organizate anual

Sari la conținut