Summit-ul Global al Tinerilor Lideri Special Olympics va aduna Tinerii Lideri din toată lumea pentru a inspira o lume mai incluzivă

Distribuie:

Summit-ul Global al Tinerilor Lideri Special Olympics va aduna Tinerii Lideri din toată lumea pentru a inspira o lume mai incluzivă

Pentru prima dată, Summit-ul Global al Tinerilor Lideri, găzduit în cadrul Jocurile Mondiale Special Olympics Berlin 2023, va fi un eveniment condus de tineri pentru tineri

În mai puțin de două săptămâni, Special Olympics va organiza cel de-al 11-lea Summit Global al Tinerilor Lideri, ca parte a Jocurilor Mondiale Special Olympics Berlin 2023. Pentru prima dată în istoria Summit-ului, Summit Global al Tinerilor Lideri este complet organizat de tineri din întreaga lume, cu și fără dizabilități intelectuale, unind tinerii într-o singură platformă globală de leadership pentru incluziune și schimbare. Peste 100 de tineri participanți din 49 de programe Special Olympics din întreaga lume se vor reuni la Berlin în perioada 16 – 20 iunie, pentru a învăța, pentru a demonstra abilități de conducere și pentru a se susține reciproc ca să genereze comportamente și practivi mai incluzive. La încheierea Summit-ului, participanții vor avea sarcina de a se întoarce în țările de origine pentru a implementa proiectele dezvoltate chiar de către ei în timpul evenimentului, în comunitățile lor locale, contribuind la crearea unei schimbări sustenabile.

„Summit-urile Globale ale Tinerilor Lideri conduc către schimbarea globală prin crearea de comunități incluzive și unificate prin puterea implicării tinerilor. Oferind tinerilor noștri oportunitatea de a crea un mediu în care demonstrează abilități de conducere în fața altor tineri, se creează posibilitatea de a deveni un pionier în schimbarea necesară”, a spus Jacqueline Jodl, Șef Global pentru Tineret și Educație, Special Olympics Internațional. „Mișcarea Special Olympics continuă să conducă cea mai puternică platformă pentru incluziune din lume. Folosindu-ne de energia, puterea și diversitatea globală create prin Jocurile Mondiale, generăm experiențe pentru ca tinerii să înțeleagă întreaga amploare a mișcării.”

 Ce reprezintă Summit-ul Global al Tinerilor Lideri?

La Summit-ul din 2023, Tinerii Lideri vor primi instruire și instrumente pentru introducere în lumea leadership-ului, storytelling și managementul proiectelor. Scopul Summit-ului este ca tinerii să conducă proiecte de impact social și de incluziune în școlile și comunitățile lor, în timp ce mentorii adulți vor învăța de la colegii lor la nivel global, despre cum să-i împuternicească cel mai bine pe tineri.

Tinerii vor ”Acționa Împreună” – tema din acest an – făcând apel la factorii de decizie pentru a înlătura în mod proactiv barierele din calea diversității, echității și incluziunii în țările lor. Tinerii participanți cu și fără dizabilități intelectuale din întreaga lume își vor crea Declarația – cerând liderilor de programe, factorilor de decizie, oficialilor guvernamentali și altor tineri să conducă o schimbare incluzivă.

 Formarea liderilor și factorilor de schimbare a următoarei generații

Special Olympics a organizat 10 Summit-uri Globale ale Tinerilor Lideri. Primul Summit Global al Tinerilor Lideri a avut loc în Alaska în 2001, ca parte a Jocurilor Mondiale de Iarnă Special Olympics. Summit-ul Tinerilor necesită o participare complet incluzivă (50% persoane cu dizabilități intelectuale și 50% persoane fără dizabilități intelectuale).

Acest Summit va construi pe mai departe folosindu-se de entuziasmul și elementele inovative de la Summit-ul Global Digital al Tinerilor Lideri Special Olympics din 2022, Called to Connect, care a vizat reenergizarea comunității de tineri după doi ani provocatori de deconectarea socială și izolarea cauzate de pandemie. Summit-ul din acest an va fi primul Summit Global față – în – față de la începutul pandemiei.

Mara și Anca Oprea, reprezentând Special Olympics România creează Impact în Comunitatea lor

Mara și Anca Oprea sunt membre (în rolul de co-chairs) ale primului Consiliu Global al Tinerilor Lideri Special Olympics, reprezentând Special Olympics România și Special Olympics Europa Eurasia. Consiliul a fost înființat pentru a pune în valoare activitatea tinerilor Special Olympics, mutând accentul pe lucrul împreună cu tinerii (de la tineri pentru tineri). Din acest rol și alături de mentorul lor de la Special Olympics România, echipa a contribuit la organizarea Summitului Global al Tinerilor Lideri din acest an. De asemenea, Mara și Anca au făcut parte în perioada ianuarie 2021- decembrie 2022 din Consiliul Tinerilor Lideri SO Europa-Eurasia și au participat la Summit-ul Regional al Tinerilor Lideri de la Berlin, din iunie 2022. Echipa creează impact în comunitatea lor încă din 2020 când au început să implementeze, pe timp de pandemie, primul lor proiect de tineret, online, împreună cu alți tineri ai generației unificate din Arad. Acum termină de implementat un nou proiect, în care au povestit despre nutriție, sănătate și au făcut sport împreună cu alți tineri cu și fără dizabilități din Arad. Mai devreme de 2020, Mara a participat la numeroase competiții Special Olympics naționale și internaționale, încă din anul 2011, demonstrând determinare și depășirea propriilor limite, iar sora ei, Anca, a fost pentru prima dată voluntar pentru Special Olympics România în 2014 pentru a o susține pe Mara și alți Bravi sportivi ca ea, învățând despre incluziune și inspirându-i și pe alți tineri să joace unificat.

La final de Summit Global al Tinerilor Lideri 2023, Mara și Anca se vor întoarce acasă, la Arad, în comunitatea lor locală și în țara lor natală, pentru a pune în valoare experiența dobândită ca vectori ai schimbării în timpul evenimentului. Vor povesti despre cunoștințele dobândite alături de echipele de tineri din celelalte colțuri ale lumii. Vor avea ocazia să reprezinte modele și o sursă de inspirație și pentru alți tineri care își doresc să pășească pe urmele lor.

Participarea echipei la Summit-ul Global al Tinerilor Lideri este posibilă datorită partenerilor și prietenilor ❤️??:
Hastaguri recomandate:
Resurse utile:

Fă diferența!

Alege cum vrei să donezi

*donația va fi făcută recurent în fiecare lună

Sari la conținut