Caută
Caută
Close this search box.

Special Olympics România și Districtul Lions 124 România – parteneriat strategic pentru implementarea proiectelor educaționale

Distribuie:

Începutul de an 2021 aduce pentru Special Olympics România un parteneriat strategic cu Districtul Lions 124 România, care înseamnă continuarea activităților și a muncii  împreună în comunități, pentru a construi Generația Unificată.

A iniția și a cultiva prietenia durabilă în timp reprezintă o onoare și un privilegiu care înnobilează relațiile interumane, le oferă trăinicie și sens. În era capitalismului și a societății consumeriste, bunătatea și ajutorul reciproc sunt valori umane prețioase, care se cer împărtășite cu ceilalți, în speranța că în acest demers nobil se alătură și semenii de lângă noi.

Special Olympics România și prietenii Lions din România au început un drum frumos în anul 2019, inițial prin parteneriatul sportiv cu cluburile LEO, continuând cu implicarea în desfășurarea și sponsorizarea Jocurilor Naționale de la Deva precum şi realizarea altor proiecte educaționale. La nivel internațional, numele celor două organizații s-au alăturat încă din anul 2001, când Lions Clubs International au oferit un sprijin generos în domeniile de sănătate, incluziune și creștere a comunității (despre parteneriat există informații și pe site-ul Special Olympics, în limba engleză, ).

Primul Club Lions s-a constituit în iunie 1917 în SUA (adică vara în care România purta încă  luptele din Primul Război Mondial), la iniţiativa omului de afaceri Melvin Jones. În  anul 2016, Asociația a devenit cea mai mare organizaţie de voluntari din lume, cu o prezență în peste 200 de ţări. În România, Districtul Lions 124 s-a înființat în anul 1994 și este format, la ora actuală, din 71 de cluburi în care activează peste 1.500 de membri.

Cu o astfel de forță impresionantă, devine realizabilă premisa că parteneriatul poate schimba lumea, poate influența benefic destine și vieți. Sfera de activitate a acestei organizații este plurivalentă, vizând o diversitate de canale de impact: acționează  la nivel de educație și lidership, dar și la nivel umanitar, implicând și responsabilizând  tinerii Leo.

”Misiunea Cluburilor Lions este crearea şi menţinerea unui spirit de înțelegere între toţi oamenii prin oferirea voluntară de sprijin umanitar, celor aflați la nevoie”, iată deviza de pe site-ul organizației Lions CIubs International.

Cluburile LEO ( L E O acronim pentru Leadership, Experience, Opportunity)   încurajează tinerii să deprindă calități de leadership, prin participarea în activități de servicii sociale.

Ne amintim cu drag că, timp de cinci luni, între iunie și octombrie 2019, la București, Cluj, Deva și Bacău s-a derulat proiectul de sport unificat ”BRAVI & LEO Împreună”, implementat de Special Olympics România și finanțat de Special Olympics International prin intermediul Lions Clubs International. Un număr de 105 sportivi cu dizabilități intelectuale și 44 de voluntari LEO au contribuit  la buna desfășurare a antrenamentelor săptămânale din cele 4 orașe.

În anul 2021, proiectul continuă prin organizarea și desfășurarea unor competiții de sport unificat de fotbal și baschet, #deacasa, în orașele București, Deva și Bacău. În luna februarie 2021 îi veți putea urmări pe tinerii sportivi și pe membrii LEO în competiții.

Atât sportivii din cluburile Leo, cât și cei de la Special Olympics își îmbunătățesc capacitatea fizică și abilitățile, învațând valoarea acceptării și a  incluziunii. Scopul  sporturilor unificate este de a egaliza nivelul de abilități al sportivilor Special Olympics cu partenerii lor și de a promova incluziunea prin practica în echipă și prin competiție.

De asemenea, în anul 2019, în luna septembrie, cea mai mare competiție sportivă Special Olympics România – Jocurile Naționale, a fost găzduită și sprijinită de Districtul Lions 124 România, Clubul Lions Deva Sarmizegetusa, Clubul Leo Deva Sarmizegetusa. Atunci, 300 de persoane cu dizabilități intelectuale au participat la activitățile sportive și au avut parte de evaluări medicale la cinci specialități, una dintre ele – oftalmologie (Opening Eyes) fiind sponsorizată, de-a lungul timpului, de Fundația Lions Clubs International.

 Despre programele comune de educație

 Din  anul 2020, de când Special Olympics România a început programul Școala Generației Unificate, având o profundă componentă educativă, a devenit evident că scopurile sunt similare programului Lions Quest (https://lionsquest.ro/), ce vizează  dezvoltarea multilaterală a tinerilor (programul Lions Quest este oferit de Lions Club International Foundation miilor de școli și milioanelor de tineri din toată lumea) și se adresează atât profesorilor cât și tinerilor lideri. Ambele programe vizează incluziunea, educația pentru viață, comportamente adecvate, prin practicarea  sportului. De aceea, prezentarea acestor proiecte în seminarii și instruiri adresate profesorilor, mentorilor și tinerilor lideri (cu și fără dizabilități intelectuale), precum și promovarea acestora de către ambele organizații vor crea medii incluzive în școli și în comunități din toată țara.

Cred cu adevărat că programul Lions Quest poate influența pozitiv viețile și comportamentul celor care participă la competițiile Special Olympics. Lions Quest este un curriculum socio-emoțional de învățare bazat pe dovezi. Programul învață copiii de la nivelul clasei pregătitoare până la clasa a XII-a să aibă un comportament pozitiv, anti-bullying, anti-droguri și consum de alcool, se șlefuiesc caracterele și sunt învățați cum să vină în ajutorul comunităților aflate în nevoie de ajutor, în acest fel legătura lor cu școala devenind mai puternică. Districtului Lions 124 România i-au fost acordate granturi  de către LCIF pentru a implementa programul Lions Quest în școli, promovând astfel, un mediu incluziv în care copiii, fie că au sau nu o dizabilitate”, a declarat domnul Marin Florin Ilieș – directorul programului Lions Quest în România.

Credem în puterea Generațiilor Unificate. Pas cu pas, încă din anul 2004 suntem în școlile din țara noastră, în mijlocul comunităților și clădim împreună cu profesorii o lume în care toți oamenii sunt acceptați și prețuiti pentru abilitățile lor. Constuirea unui viitor in care persoanele cu dizabilități să nu mai sufere din cauza stigmatizării nu se poate realiza decât prin implicarea generațiilor  tinere, iar tot acest proces începe din școală. De aceea este foarte important pentru noi să  realizăm parteneriate cu organizații care au misiuni similare și care ne pot ajuta să ducem mai departe misiunea noastră: aceea de a valoriza și de a arăta puterea nelimitată a persoanelor cu dizabilități intelectuale din țara noastră”,  spune Cristian Ispas, Director Național al Fundației Special Olympics România.

 Opening Eyes

Fundația Internațională Lions Clubs nu oferă numai sprijin financiar mișcării Special Olympics, ci pune la dispoziție zeci de mii de voluntari la nivel local pentru Jocurile Naționale din mai multe țări.

Cercetările au arătat că persoanele cu dizabilități intelectuale pot avea probleme cu vederea,  pe care nu le tratează corespunzător. De aceea, LCIF și Special Olympics au început un parteneriat în  anul 2001 pentru a oferi evaluări medicale gratuite. Sportivii primesc, de asemenea, diagnostice pentru probleme legate de vedere, ochelari de protecție și de vedere și sunt învățați cum să aibă mai multă grijă de ochii lor.

Programul internațional Opening Eyes al Special Olympics și Lions Clubs se bazează pe mii de „lei” voluntari, medici, specialiști și educatori.

În România, colaborarea pe programul Opening Eyes a început în anul 2008 și este coordonată de atunci și până în prezent de lion PDG dr. Paul Grecu – Clubul Lions Bucureşti Decan. Examinarea Opening Eyes are ca scop depistarea deficiențelor accentuate ale vederii sportivilor Special Olympics, cărora li se prescriu și li se oferă gratuit ochelari de vedere sau de soare.

Parteneriatul strategic dintre Districtul Lions 124 România şi Fundaţia Special Olympics România a început în anul 2008, odată cu extinderea programului de îngrijire a vederii <<Opening Eyes>> în ţara noastră. Cluburile Lions din România au astăzi atât oportunitatea de a continua programul <<Opening Eyes>>, cât și posibilitatea de a susține pe termen lung sportivii Special Olympics prin inițiativa <<Healthy Athletes>> – un model sportiv incluziv, prin intermediul unor activități diverse, precum seminarii de sănătate a familiei, seminarii Lions Quest pentru antrenorii sportivilor cu dizabilităţi intelectuale, donații bănești sau oferind ajutor din partea voluntarilor la competiţiile sportive”, a explicat Toma Mișca, Guvernatorul Districtului Lions 124 România.

Special Olympics și Lions Clubs International colaborează pentru a promova ideea  că persoanele cu dizabilități intelectuale au talente și abilități pe care le pot oferi comunităților lor. Atât în ​​interiorul cât și în afara terenului de joc, Special Olympics și cluburile Leo continuă să facă echipă, pentru a contribui la incluziunea socială a BRAVILOR.

* Programul Școala Generației Unificate este finanțat de Înălțimea Sa Șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, Prințul Moștenitor al Abu Dhabi prin Special Olympics International.

#GeneratiaUnificata #HaiBRAVII #SpecialOlympicsRomania #UnifiedChampionSchools #CampioniiIncluziunii #PlayUnified

*Proiectul BRAVI & LEO este finanțat în cadrul programului Special Olympics Unified Sports de către Special Olympics International prin intermediul Lions Clubs International.

Sari la conținut